Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD: Bankacılık sektörü hassasiyet sinyalleri veriyor

OECD: Bankacılık sektörü hassasiyet sinyalleri veriyor

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan büyüme raporunda gelişen ülkelere reform uyarıları yapılırken, Türkiye'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerin önemli risklerle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Aralarında Türkiye de olmak üzere gelişen ekonomilerin birçoğuna verilen reform önerilerinde kaliteli eğitime erişim şartlarını kolaylaştırma, fiziksel ve yasal altyapı sorunlarını ele almak ve işgücü pazarına daha fazla çalışanın çekilmesi "en öncelikli" maddeler olarak öne çıktı.

Şili, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'de işçi pazarının reforma ihtiyacı olduğunun altı çizilirken, işgücü pazarı düzenlemeleriyle işe alım veya işten çıkarma maliyetlerinin düşürülmesi ve vasıfsız işçilerin sektörde hakkının altında ücret almasını engellemek adına reform yapılması çağrısında bulunuldu.

Raporun en dikkat çeken kısımlarından bir tanesi ise OECD'nin özellikle Şili, Türkiye ve Meksika gibi ülkelerin içinde bulunulan konjonktürde "önemli risklerle" karşı karşıya olduğunun altının çizilmesi olurken, gelişmiş ekonomilerde yaşanan genişlemeci para politikalarının değiştirilmesine en hassas ülkeler oldukları vurgulandı. Rapor "Brezilya, Çin, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde yaşanan kredi büyümesinin ardından bazıları bankacılık sektöründe potansiyel hassasiyet sinyalleri veriyor" denildi.

Ayrıca OECD raporunda Türkiye'de son zamanlarda gerçekleştirilen reformlara rağmen kamu kurumlarının iyi yönetilemediği ve ülkenin rekabet konusunda düzenlemelerle alakalı bariyerleri tam anlamıyla çözemediği de belirtiliyor.

Son olarak genç işsizlik oranına da dikkat çekilerek özellikle Türkiye ve Güney Afrika'da istihdam veya eğitime katılan gençlerin oranının düşük olduğu ve bu düşük oranın büyük bir insan sermayesi kaybına yol açtığı belirtildi.

 

wsj.com, 22.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.