Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Gül'ün imzasıyla sadece internet yasağı gelmedi

Gül'ün imzasıyla sadece internet yasağı gelmedi
Gül'ün onayladığı torba kanunun içinde sadece İnternete sansür maddesi yok.

 

Radikal.com.tr - Cumhurbaşkanı Gül kamuoyunda torba kanun olarak bilinen, 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair kanunu onayladı. Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilmesi ve Siber Güvenlik Kurulu oluşturulması da torbanın içinde yer alan maddelerden bazıları...

SİBER GÜVENLİK KURULU KURULACAK 

ANKA'nın haberine göre, siber güvenlikle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından alınacak önlemleri belirlemek, hazırlanan plan, program, rapor, usul, esas ve standartları onaylamak ve bunların uygulanmasını ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla Siber Güvenlik Kurulu kurulacak. Kurulda yer alacak bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşları, üyelerinin temsil düzeyi Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek.
Afet ve acil durumlarla ilgili olarak hazırlanan plan, program ve raporları onaylamakla görevli; Başbakan veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısının başkanlığında, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Sağlık Bakanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Kalkınma Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile Orman ve Su İşleri Bakanı’ndan oluşan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu kurulacak. Bunun dışında ayrıca Başbakanlık Müsteşarı’nın başkanlığında; ilgili bakanlıklar ve STK temsilcilerinden oluşan Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu da kurulacak.

OTOYOLLARIN İŞLETMESİ, ŞİRKETE DEVREDİLECEK 
Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek.
Kanun çerçevesinde hisse satışı yönteminin uygulanmasına karar verilmesi durumunda; otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri ve varlıkların işletme hakları, imzalanacak işletme hakkı verilmesi sözleşmesi ile hiçbir bedel alınmaksızın, işletme hakkı verilmesi sözleşmesi yürürlük tarihinden itibaren yıl süre ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca kurulacak, anonim şirkete verilecek.
Otoyol Yapımı, Bakımı ve İşletilmesi ile Görevlendirilmesi ile ilgili kanunla bağlantılı ihale aşamasında, Kamu İhale Kanunu’nun ceza ve yasaklama hükümleri, sözleşmenin uygulanması aşamasında Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun ceza, yasaklama ve sözleşmenin feshi hükümleri uygulanacak.

TÜRK İŞARET DİLİ SİSTEMİ OLUŞTURULACAK 
Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı kanuna göre, engellilikle ilgili derecelendirmeler, sınıflandırmalar ve tanımlamalarda uluslararası temel ölçütler esas alınacak, engellilik durumunun tespiti ve uygulama esaslarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın görüşleri alınarak Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca müştereken belirlenecek.
Özel ve kamu toplu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç sekiz veya daha fazla koltuğu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun olması zorunlu olacak.
Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemeyecek. Engellilere özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, yaşadıkları çevrede bütünleştirilmiş ortamlarda, eşitlik temelinde, hayat boyu eğitim imkanından ayrımcılık yapılmaksızın yararlandırılacak.
İşitme engellilerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk işaret dili sistemi oluşturulacak. Bu sistemin oluşturulmasına, geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik çalışmaların esas ve usulleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu Başkanlığınca ortaklaşa çıkarılan yönetmelikle belirlenecek. Engellilerin, her türlü eğitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kabartma yazılı, sesli, elektronik kitap , altyazılı, işaret dili tercümeli ve sesli betimlemeli film ve benzeri materyal üretilmesini teminen gerekli işlemler Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülecek.

400 YABANCININ SAĞLIK GİDERLERİ KARŞILANACAK 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı döner sermaye işletmesi kurulacak.
Darüşşafaka Cemiyeti hariç olmak üzere özel sosyal hizmet kuruluşlarının kapasitelerinin yüzde 3’ü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca tespit edilecek kişilerin ücretsiz yararlanması için ayrılacak.
Sosyal Hizmetler Kanunu’ndaki “muhtaç” ibareleri, “ihtiyacı olan” olan şeklinde değiştirilecek.
Türkiye ’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların; kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratların, devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların, Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları halinde elde edilen kazançların, Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının yüzde 50’si kurumlar vergisinden ayrı tutulacak.
Vakıflar tarafından, Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynakları kullanılarak Hazine’ye ait taşınmazların üzerinde yurt veya pansiyon olarak kullanılmak üzere inşa edilen ve kullanıma hazır hale getirilen her türlü bina, yapı ve tesisler hiçbir işleme gerek kalmaksızın Hazine’ye intikal edecek.
Türkiye’de tedavi talebinde bulunan ve bu talepleri Dışişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen yılda en fazla 400 yabancı hastanın; ilgili kanun uyarınca karşılanması mümkün olan giderleri ile hastaların kendileri ve refakatçilerinin her biri için belirlenecek konaklama giderleri Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından karşılanacak. Hastanın yanında en fazla iki refakatçi bulunabilecek. Bu tedavinin Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumları ile devlete ait üniversite hastanelerinde yapılmış olması şartı aranacak.

'ENGELLİLERE YÖNELİK MAKUL DÜZENLEMELER YAPILACAK' 
Tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için ÖTV indirimi yapılacak. Söz konusu engelli kişiler tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunluluğunu sağlık raporu ile belgeleyecek.
Korumalı iş yerinde çalıştırılan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilere işverenlerce zamanında ödenen ücretler, bu ücretlere ilişkin yasal yükümlülüklerinin tam ve zamanında karşılanmış olması kaydıyla, İşsizlik Sigortası Fonu yerine Hazine tarafından işverene ödenecek.
İşverenler, çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlayacak. Bu kapsamda çalıştırılacak engelli işçilerin nitelikleri, hangi işlerde çalıştırılabilecekleri, bunların iş yerlerinde genel hükümler dışında bağlı olacakları özel çalışma ile mesleğe yöneltilmeleri, mesleki yönden işverence nasıl işe alınacakları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.
Engelliler Kanunu’na, “Doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dahil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık yasaktır. Eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınır. Engellilerin hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmasını sağlamaya yönelik alınacak özel tedbirler ayrımcılık olarak değerlendirilemez” ile “Engellilerin toplumdan tecrit edilmeleri ve ayrı tutulmaları önlenir. Engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda bağımsız olarak toplum içinde yaşamaları esas olup, özel bir yaşama düzenine zorlanamazlar. Engellilerin topluma dahil olmaları ve toplum içinde yaşamaları amacıyla bireysel destek hizmetleri de dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları toplum temelli destek hizmetlerine erişimleri sağlanır” ifadeleri ekleniyor.

İŞVEREN PAYI, İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NDAN KARŞILANACAK 
Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan da bir üye bulunacak. Böylelikle kurulun 10 olan üye sayısı 11’e çıkarılacak. Türk Standartları Enstitüsü’nün en üst organı olan Genel Kurul’da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsil edilecek.
Engelli istihdamını teşvik amacıyla, korumalı iş yerlerinde istihdam edilen, iş gücü piyasasına kazandırılması güç olan zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için diğer kişi ve kuruluşlar tarafından karşılanan tutar dahil, yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100’ü oranında iş yeri indirimi uygulanacak, uygulanan indirim her bir engelli çalışan için 5 yıl süreyle devam edecek. Korumalı iş yerlerinde çalışan engellilerin işsizlik sigortası işveren payı, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Korumalı iş yerleri, çevre temizlik vergisinden muaf olacak.
Korumalı işyerlerinde çalışan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilerinin işsizlik sigortası işveren payı Hazine’den karşılanacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile en çok engelliyi temsil eden üst kuruluş temsilcisi, Türk Akreditasyon Kurumu Danışma Kurulu’nda yer alacak.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilecek.
Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla niteliklerini belirleyip onayladığı elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri kullandırmaya, bu cihaz ve sistemler vasıtasıyla bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin kullanılmasına ilişkin zorunluluk getirmeye; mükelleflere bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin verilmesinde, mükelleflerin Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu bulunmadığına ilişkin belge arama zorunluluğu getirmeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak.
Verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılacak.

ERİŞİM SAĞLAYICILARI BİRLİĞİ KURULACAK 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sakıncalı düzenlemeler içeriyor yorumunda bulunduğu internet düzenlemesi de torba yasada yer alıyor.
Onaylanan fakat Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın üzerinde tekrar değişiklik yapılacağını söylediği internet düzenlemesine göre, Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğin merkezi Ankara olacak. Birlik; Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında yetkilendirilen tüm internet servis sağlayıcıları ile internet erişim hizmeti veren diğer işletmecilerin katılmasıyla oluşan ve koordinasyonu sağlayan bir kuruluş olacak. Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamayacaklar.
İnternette yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak.
Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu düzenlemedeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında TİB tarafından ağır para cezaları verilecek.
Erişim sağlayıcı, erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak.
Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlü olacak.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ve özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler, doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecek. Hakim, erişimin engellenmesine karar verebilecek.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, yer sağlayıcı tarafından en geç 24 saat içerisinde cevaplandıracak.
Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemeyecek. Hakim, bu madde kapsamında yapılan başvuruyu, en geç 24 saat içinde, duruşma yapmaksızın karara bağlayacak.

TİB BAŞKANININ EMRİ ÜZERİNE ERİŞİM ENGELLENEBİLECEK 
Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin, erişim sağlayıcıya gönderdiği, içeriğe erişimin engellenmesi kararı en geç 4 saat içerisinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek. Sulh ceza mahkemesinin kararını süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, TİB’e başvurarak doğrudan, içeriğe erişimin engellenmesini tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. TİB, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne bildirecek. Birlik, tedbir talebini en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Talep daha sonra sulh ceza hakiminin kararına sunulacak. Hakim vereceği kararı en geç 48 saat içinde açıklayacak. Aksi halde, erişimin engellenmesi kararı kendiliğinden kalkacak.
Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, doğrudan TİB başkanının emri üzerine erişim engellenebilecek. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar kurumlarının, hakim ve savcılar ise kendi muvafakati ile geçici olarak TİB emrinde görevlendirilebilecek.
TİB personelinin, kanunlar kapsamındaki görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan ya da görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında cezai soruşturma yapılması, Telekominikasyon İletişim başkanı için ilişkili bakanın, diğer personel için ise kurum başkanının iznine bağlı olacak.
Özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda TİB sözleşmeli personel çalıştırabilecek.
İnternet üzerinden faaliyetleri yurt içinden ya da yurt dışından yürütenlere, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirim yapılabilecek.

Radikal, 20.02.2014

'Aciller' torbaya girdi
Ak Parti, seçim sonrasını bekleyemedi, Hükümetin acil çıkması gerektiğini düşündüğü düzenlemeleri İnternet Yasası’nda Değişiklik teklifiyle birlikte ‘aciller’ listesine aldı. Emekli korucu maaşlarından 2-B arazilere; kampüs hastanelerden jeotermal su kaynaklarının kullanımına çeşitli kanunlarda değişiklik önerisi teklife girdi. Teklifin en tartışmalı maddelerinden birini Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kurulu oluşturuyor. Doğal su kaynağının olduğu bir bölgede yapılacak havaalanı, köprü, kanal gibi herhangi bir yatırımda; su kaynağı mı yoksa olası yatırım mı kamunun yararına kararını kurul verecek.

BAKANA İHALE ŞARTLARINI DEĞİŞTİRME YETKİSİ

Ak Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ile bazı milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklifte en dikkat çeken düzenlemelerden bir tanesi sağlık bakanlığı ihalelerinde bakana verilen geniş yetki oldu.

Teklifin, 13.maddesi, 6428 Sayılı Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile  Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınmasına ilişkin kanunda değişiklik öngörüyor. Buna göre Sağlık Bakanı’na ‘mücbir sebepler ve olağanüstü hallerin’ yanı sıra sözleşme ve eklerindeki hükümlerin ihtilaf içermesi halinde sözleşme ve eklerinde değişiklik olanağı sağlanıyor.

Bu hüküm, 14 ilde yapılması planlanan ve bazılarının ihaleleri tamamlanan ‘dev kampüs hastanelerin’ ihale şartlarında değişiklik yapılmak istendiği şeklinde yorumlanıyor. İhale şartlarının sonradan, ihaleyi kazanan firmalar lehine değiştirilerek, hem kamu yararının göz ardı edileceği hem de ihaleye katılan diğer firmalara ‘haksızlık’ yapılacağı iddia ediliyor.


TAZMİNAT ÖDEYENE, İHALE YASAĞI KALKACAK

2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklik ise özellikle bankalar, GSM ve medya şirketleri ile telekomünikasyon şirketlerini yakından ilgilendiriyor. Mevcut yasaya göre bir şirketin, il ve ilçelerinde çalışan personelin, mümessilin, temsilcinin şahsi kusurlarından dolayı verilen ‘ihaleye katılma yasağı’ tüzel kişiliği de yani şirketi de ilgilendiriyor. İşte yeni değişiklik, birçok il ve ilçede şubesi, temsilciliği, baz istasyonu, radyo ve televizyon vericisi bulunan bankalar, GSM ve medya şirketleri başta olmak üzere, şirket çalışanlarının şahsi kusurlarından dolayı ‘ihalelere bir yıla kadar katılmama’ cezası yeniden düzenliyor. Buna göre bir ay içinde, ihale bedelinin üç katı tutarında tazminatı peşin ödeyenler hakkında ihaleden yasaklama kararı verilemeyecek.

2-B’DE BAŞVURU SÜRESİ UZUYOR

Hazine'ye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2011 itibarıyla en az 3 yıldır tarımsal amaçla kiralayan, kira sözleşmesi devam eden veya bu arazileri en az 3 yıldır kullanan ve kullanmaya devam ettikleri idarece belirlenenlere, bu arazileri satın almak için verilen ve 26 Nisan 2014 tarihinde dolacak başvuru ve ödeme süreleri 6'şar ay uzatılacak.

2/B arazilerini doğrudan satın almak için öngörülen 2 yıllık başvuru süresi de 1 yıl daha uzatılacak.

HAVAALANI MI SU KAYNAĞI MI ÖNEMLİ..? KURUL KARAR VERECEK
Teklif ile 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’na ek yapılıyor. Kalkınma Bakanı’nın başkanlığında oluşturulacak bu kurulun, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit ederek  karar vermesi öngörülüyor.  Bir başka ifadeyle, jeotermal veya doğal su kaynağı bulunan bir bölgeye havaalanı, kanal, köprü, otoyol, demiryolu, liman, baraj, maden, petrol , doğalgaz işletme tesisi  gibi yatırımlar yapılırken olası ‘çakışma’ durumunda Kurul devreye girecek. Kurul, doğal su kaynağının mı yoksa yapılacak yatırımın mı daha önemli ve öncelikli olduğunu karara bağlayacak.

Teklif, Kalkınma Bakanı başkanlığında oluşturulacak kurulda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımın türüne göre ilgili bakan veya bakanların bulunmasını öngörüyor. Yani bu bir havaalanı ise Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanının; hastane ise Sağlık Bakanı’nın kurula girmesini düzenliyor.

ORMANDA VİLLASI OLAN DA KÖYLÜ HAKKINDAN YARARLANACAK

Teklifin 5.maddesi ile 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında orman köylülerine tanınan haklar, kesintisiz 5 yıldır o köyde yerleşim adresi olanlara da tanınıyor. Buna göre bir köyde otururken başka bir orman köyüne taşınanlar ile o köyde beş yıldır yerleşimi olanlara da ev, ahır, samanlık, kümes ihtiyaçları için satış bedelinin üçte biri bedelle emval ve odun alma hakkı tanınıyor.


UNUTULAN KORUCULAR SEVİNECEK

Ekim ayında yapılan yasal değişiklikle emekli korucu maaşları yükseltilmişti. Ancak o düzenleme ’15 yılın üzerindeki korucular’ şeklinde çıkınca, 15 yılın altında emekli olan yaklaşık 4 bin korucunun maaşı 350 lira seviyesinde kalmıştı. İşte bu haksızlığın giderilmesi için teklife bir düzeltme maddesi eklendi. Bu kabul edildiğinde emekliliği 15 yılın altında olan korucuların maaşları da 350 liradan 750 liraya yükselmiş olacak.

Yaklaşık 20 bin emekli korucuya karşın, halen 47 bin 800 maaşlı korucu ile  25 bin gönüllü korucu bulunuyor.

Hürriyet, 20.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.