Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Büyüme yavaşlıyor, cari açık hâlâ riskli

Büyüme yavaşlıyor, cari açık hâlâ riskli
 

Türkiye’nin not görümünü düşüren S&P, kararın gerekçesini açıkladı: Cari açık yüksek, tasarruf oranı düşük ve finansman kısa vadeli fon girişlerine bağlı. Şimdilik not indirimi öngörmediklerini belirten S&P analisti Frank Gill, ekonomik istikrarın bozulması durumunda notu gözden geçireceklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Türki-ye’nin not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un (S&P) analisti Frank Gill, 2014 için Türk ekonomisinin kademeli olarak yavaşlayacağını öngördüklerini söyledi. Türkiye’nin “BB+” olan kredi notunu koruyarak, not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çeviren Standard&Poor’s’un Londra merkezinden, revizyon kararına ilişkin eleştirilere cevap geldi.

Bloomberg HT’ye de konuşan S&P Kıdemli Analisti Frank Gill, “Bizim esas beklentimiz ekonominin kademeli bir şekilde yavaşlaması yönünde, büyüme yüzde 2 civarında olabilir. Görünümdeki değişim alternatif beklentilerimizi de kapsıyor. Türkiye’de 3’te 1 olasılıkla sert iniş görüyoruz. Büyüme bu sene ve gelecek sene ortalamanın altında olabilir.’’ diye konuştu. Gill, sert inişin olasılıklar dahilinde gerçekleşmesi, ekonomik istikrarın bozularak bankacılık sisteminde baskı oluşturmasıdurumunda önümüzdeki sene içinde not indiriminin gelebileceğini ifade etti. Gill, “Çoğu kriz ödemeler dengesindeki şoklardan oluyor, cari açık kısa vadeli akışlarla fonlanıyorsa bu bir risktir. Gelecek 24 aydaki gelişmeler Türkiye’deki kadar yurtdışındaki seyre de bağlı.” diye görüş bildirdi ve son dönemde yaşananların beklemedikleri gelişmeler olduğunun altını çizdi. Gill, rezervlerdeki zayıflamanın baskı oluşturduğunu ve seçimler sonrası doğrudan yabancı sermayenin yöneliminin belirleyici olacağını söyledi. Gö­rü­nü­mün ne­ga­tif ola­rak de­ğiş­ti­ril­me­si­nin ise te­mel se­nar­yo­la­rıy­la pa­ra­lel ol­ma­yan, eko­no­mi­nin da­ha da ya­vaş­la­ya­bi­le­ce­ği ve ser­ma­ye akı­şı­nın durma­sı ha­lin­de ca­ri açı­ğın fi­nan­se edi­le­me­me­si­ni içe­ren al­ter­na­tif se­naryo­ya da­yan­dı­ğı­nı ifa­de et­ti. Tür­ki­ye eko­no­mi­si­ne iliş­kin asıl en­di­şe kay­na­ğı­nın ca­ri açık ol­du­ğu­nu be­lir­ten Gill, “2013 yı­lın­da Tür­ki­ye­’nin ca­ri açı­ğı yak­la­şık 60 mil­yar do­lar se­vi­ye­sin­de ger­çek­leş­ti­.” bil­gi­si­ni ver­di. Gill, mayıs ayında yeniden bir gözden geçirme yapacaklarını söyledi. Cuma günü ABD verisi sonrası 2.1890’a kadar gerileyen, dolar/TL, S&P açıklamasının ardından 2.2250 seviyesine kadar yükseldi. Serbest piyasada dolar günü 2,2169 seviyesinde kapattı.

Paris’te karapara için kritik zirve

Türkiye’nin de üye olduğu Karaparanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) 12-14 Şubat arasında yapacağı toplantıda Türkiye’nin terörizmin finansmanıyla mücadele konusundaki eksikliklerini değerlendirecek. Türkiye geçen yıl şubat ayında Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı FATF’nin toplantısının hemen öncesinde TBMM’de kabul ederek, üyeliğini güvence altına aldı. Geçen yıl son anda yapılan mevzuat düzenlemesi ile Türkiye’nin karapara ile mücadelede riskli ülkeler arasına girmesinin de önüne geçilmiş olsa da, FATF yasal altyapı veya uygulamada eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirtmişti. Türkiye geçen yıl yapılan karaparanın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi değerlendiren üç FATF toplantısında da “stratejik eksikliklerini gidermek konusunda yeterli ilerleme kaydetmeyen” ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, uluslararası sözleşmesini 2001 yılında imzaladı.

 

Zaman, 12.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.