Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İki kurum İki ülke

İKİ KURUM İKİ ÜLKE...
 
 
Cuma günü S&P Türkiye’nin notunu negatif izlemeye alırken Fitch de Ukrayna’nın notunu B’den CCC’ye indirdi. Fitch’in Ukrayna’nın notunu düşürmesinin nedeni belli: Ukrayna siyasi kriz yaşıyor. Yoksulluk hat safhada ve halk bunun için kapitalizmi suçluyor. Bu protestolara Davos’ta biz de şahit olduk.

Protestoların hedefinde de hükümetin ekonomi politikalarının karşısında da uluslararası sermaye var. Çünkü kredi kuruluşları da kapitalizmin önemli yapı taşlarından biri. Yani uluslararası sermaye antidemokratik uygulamalara karşı. Çünkü derecelendirme kuruluşları yatırımcılara karşı sorumlu. Bir ülkeye ya da şirkete yatırım yapanlar paralarının güvende olmasını isterler. Ukrayna’ya yatırım yapanların yatırımlarının ne kadar risk taşıdığını merak ederler. Kredi kuruluşları da bu merakı giderme hizmetini verir. Sonuçta siyasi olumsuzluk Ukrayna’da yatırım yapmayı riskli hale getirmiştir. Gelelim S&P’nin Türkiye ile ilgili saptamalarına.
* S&P, Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi. Bunun anlamı: Notunuzu düşürebilirim.
Nedeni:
* S&P: “Politik ortamda belirsizlik ekonomik esneklik ve uzun vadeli büyüme potansiyeli üzerinde baskı yaratabilir.” Buna katılmıyoruz.Türkiye’de politik belirsizlik eylüle kadar çözülür.
* S&P: “Türkiye’nin politik ortamı daha az öngörülebilir hale geliyor.” Yatırımcıları siyasi riskler konusunda uyarmak doğru. Yerel seçim sonucu siyasi belirsizliğin devam etmesine neden olabilir çünkü, AKP’nin yerel seçimleri önde bitirmesi Cumhurbaşkanı kim olacak sorusunun yanıtı olmayabilir.
* S&P: “TCMB’nin bağımsızlığına yönelik herhangi bir sınırlama, ciddi dış finansmana bağımlı olan ekonomi için risk yaratır.” TCMB’nin bağımsızlığı konusunda kimseye koz vermemeliyiz.
*  S&P: “Türkiye için 2014-2015 ortalama GSYH büyüme projeksiyonu yüzde 2.2’ye indirildi.” 2014’te büyümenin sınırlı olacağına katılıyorum ancak 2014-2015 projeksiyonu yüzde 3’ten daha aşağıda olmaz.
* S&P: “Türkiye’nin düşük ve büyük ölçüde TL cinsinden olan genel kamu borcu ciddi tamponlar sağlıyor.” S&P’nin saptamaları ekonomi kurmaylarının saptamaları ile örtüşüyor.
* S&P: “Temel senaryomuz 2014 ve 2015’te pozitif büyüme öngörmeye devam ediyor.” Doğru çünkü;
* Dış borcun çoğu uzun vadeli, roll over problemi yok
* Aynı şekilde açık pozisyonlar uzun vadeli, kısa vadeli çok düşük
* Türkiye yine de AB ülkelerinden hızlı büyüyecek
* Bankacılık sektörü sağlam
* Kamu borcu çok az

Gelelim sonuca... Küresel piyasalarda aşırı satımın ardından bir süre olumlu bir rüzgar esebilir. Gelişen piyasalarda alımlar sürebilir. Bu nedenle S&P açıklamasının Türk piyasalarına etkileri sınırlı olabilir. Ancak Türkiye mart sonuna kadar artarak devam edecek siyasi belirsizlik nedeniyle olumlu havadan daha az faydalanırken, olumsuz havadan daha çok olumsuz etkilenebilir. Faizde çift hanenin altı, BİST’te 60 bin ve üstü dolarda ise 2.20’nin altı aşırı alım bölgesi olabilir.

Milliyet, 11.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.