Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ABD istihdam raporunda öne çıkan 5 nokta

ABD istihdam raporunda öne çıkan 5 nokta

1. Aralık ayındaki zayıflık teyit edilmiş oldu: Aralık ayındaki istihdam büyümesi 74 binden hafif şekilde 75 bine revize edildi. Böylece 2013'teki en zayıf istihdam büyümesi Aralık ayında kaydedilmiş oldu. Birçok analist, buna sebep olarak havanın aşırı derecede soğuk olmasını ve hükümetin verilerde yaptığı mevsimsel ayarlamaları gösteriyor. Yapılan son revizyonlar, sonbahardaki güçlü büyümenin ardından istihdam piyasası ile ekonominin keskin şekilde zayıfladığı korkularını artırabilir.

2. İşsizlik oranı yine düştü: Aralık ayında yüzde 6,7 olarak açıklanan işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 6,6'ya geriledi. Diğer sinyaller ise ilerleme kaydedildiğine işaret etti. Yüzde 62,8 olan işgücüne katılım oranı ise yüzde 63.0'a yükseldi. İşgücüne katılım oranı 35 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

3. Fed barajına yaklaşıldı: İşsizlik oranı, Fed'in faiz oranlarının yükseltilmesinin gündeme alınması için telaffuz ettiği yüzde 6,5 barajına daha da yaklaştı. Bu gelişme, Fed'in tahmininden hızlı gerçekleşti. Ancak genel tablo, istihdam piyasasının son aylarda güçlenmektense zayıfladığına işaret ediyor. Fed yetkilileri, gelecek adımlarının belirlenmesinde işsizlik oranının göz önüne alınan çok sayıda ekonomik göstergeden biri olduğunu belirtmişti.

İstihdam raporlarının arka arkaya zayıf gelmesi elbette ki Fed Başkanı Janet Yellen üzerindeki baskıyı artıracaktır. Fed'in önceki iki toplantıda aldığı kararlar ile aylık tahvil alım miktarı 85 milyar dolardan 65 milyar dolara geriledi. Fed yetkilileri, ekonominin ilerleme kaydetmesi halinde tahvil alım miktarının daha da azaltılacağının sinyallerini vermişti. İmalat ve konut sektörlerinin yanı sıra istihdam verilerinin de iki ay zayıf gelmesi Yellen için tahvil alımlarını azaltmaya devam etmek ya da geri adım atmak konusunda büyük bir test olacak.

4. Hükümet kesintileri sürüyor: Ocak ayı, kamu sektöründeki kesintiler olmasaydı biraz daha iyi görünebilirdi. Hükümette çalışanların sayısı 29 bin azaldı. ABD Çalışma Bakanlığı geçtiğimiz yıl federal hükümette çalışanların sayısının 85 bin – yüzde 3 – azaldığını açıkladı.

5. İmalat: İmalat sektöründe istihdamın 21 bin artması, dünyanın en büyük ekonomisinde imalatın yavaşlamasından kaynaklanan endişeleri yatıştırabilir. Hafta başında açıklanan PMI endeksinin Ocak ayında keskin şekilde düştüğü görülmüştü. Gelişmekte olan piyasalara ilişkin endişeler de ABD fabrikalarını vurabilir. Yine hafta başında açıklanan veriler ihracatın Aralık ayında zayıfladığını göstermişti. Ancak sektör şimdiye kadar büyüme modunda kalmayı sürdürdü.

wsj.com.tr, 07.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.