Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Moody's: Parasal sıkılaştırma, bankaların kredi notu açısından olumsuz

Moody's'ten açıklama
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten, ''Merkez Bankası'nın faiz artırımı bankaların maliyetini yükseltir, banka kredi notları için negatif" değerlendirmesi geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten Merkez Bankası'nın faiz artırım kararına dair yeni bir açıklama geldi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, "Merkez Bankası'nın faiz artırımı bankaların maliyetini yükseltir, banka kredi notları için negatif" denildi.

Bankacılık sistemindeki fonlamanın üçte ikisinin kısa vadeli mevduatlardan sağlandığını hatırlatan Moody's, buna karşılık sistemin varlıklarının uzun vadeli olduğunu belirtti. Moody's bu uyumsuzluk nedeniyle fonlama maliyetlerindeki ani artışın bankalar üzerinde baskı yaratacağını ifade etti.

'BORÇLANMANIN YARISI DÖVİZLE'
Türkiye'deki kurumsal şirket borçlanmasının yaklaşık yüzde 50'sinin dövizle yapıldığını belirten Moody's, dövizdeki artışla birlikte bu şirketlerin borç ödeme kapasitelerinin azalacağına ve bunun da bankaları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

'DÖVİZ ÜZERİNDEKİ BASKI HAFİFLEYECEK' DEMİŞTİ
Moody's, geçen hafta da Merkez'in kararıyla ilgili bir rapor yayımlayarak, "Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırması döviz üzerindeki baskıyı hafifletecek ancak aşağı yönkü riskler sürüyor" demişti.

'FİNANSAL STRESİ AZALTACAK'
Raporda buna ek olarak, "Faiz artırımı dövizdeki volatiliteyi, ekonomideki finansal stresi azaltacak, ödemeler dengesi krizi ihtimalini sınırlayacak" ifadelerine yer verilmişti.

ntvmsnbc.com, 03.02.2014

Moody's: Parasal sıkılaştırma, bankaların kredi notu açısından olumsuz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, liranın hızla değer kaybetmesi sonucu artan enflasyon baskılarını düşürmek için geçtiğimiz hafta faiz oranlarını sert şekilde yükseltti. Faiz artışının, yerel fonlama maliyetlerinin artmasına ve ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olmasını bekliyoruz ki bu da 2014'te bankaların karlılığını ve varlık kalitesini baskı altına alacaktır.

Alınan tedbirler, lira ile sermaye piyasaları üzerindeki finansal stresin bir kısmını ortadan kaldırmayı ve aşırı dercede yüksek volatiliteyi önlemeyi amaçlıyor. Ancak Merkez Bankası'nın attığı adımlar, bankaların gelirleri ve karlılığı üzerinde baskı yaratacak. Sistem fonlaması temel olarak kısa vadeli mevduatlara dayanıyor: tüm mevduatların üçte ikisinden fazlasının vadesi üç ay. Ancak sistem varlıkları genellikle daha uzun vadeye sahip olma eğiliminde. Yapısal olarak vadelerin birbirini tutması nedeniyle fonlama maliyetlerindeki ani artış banka marjlarını azaltacaktır.

Bu durum, bankaların varlık kalitesini de olumsuz etkileyecektir. Teminatsız tüketici kredileri ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelere verilen krediler vadelerinin kısa olması ve değişken faizli olmaları nedeniyle en yüksek risk grubunu oluşturuyor. Sistem genelindeki kredi portföyü ilk kez bu büyüklükte bir faiz artışı ile test edilecek. Dahası, para politikasının sıkılaştırılması 2014 için belirlediğimiz yüzde 3'lük ekonomik büyüme tahminimiz için de aşağı yönlü risk oluşturuyor.

Buna ek olarak, kurumsal kredilerin yaklaşık yüzde 50'si döviz cinsinden kullandırılıyor: bu döviz kredileri ile kurumların borçlarını ödeyebilme kapasiteleri lirada süregelen değer kaybından olumsuz etkilenecektir.

Sert şekilde gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmadan kaynaklanan ekonomik büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerin mevcut kredilerin kalitesine zarar vermesini ve kredi büyüme fırsatlarını sınırlandırmasını bekliyoruz. Ancak Türk bankalarının karlılık göstergeleri 2008'den bu yana bazı bölgesel ve küresel rakiplerine kıyasla oldukça güçlü.

wsj.com.tr, 03.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.