Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye sağlık turizminde dünya yedincisi

Türkiye sağlık turizminde dünya yedincisi
Türkiye, sağlık turizminde ilk 10 ülke arasına girdi. Veriler, ilaç sektörünün büyüyeceğini gösterse de danışmanlık kurumları Ar-Ge ve bilgi güvenliği konusunda mesafe alınması gerektiğinin altını çiziyor

Türkiye, dünya geneli sağlık turizminde ilk 10 ülke arasında yer aldı. Veriler, Türkiye’deki ilaç satışlarının 2017 yılında 19 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor.

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte’un “2014 Yılı Küresel: Değişen Pazarda Esneklik ve Yeniden Keşif” adlı araştırma raporu yayımlandı. Son yıllarda hızla büyüyen sağlık turizmi alanında Türkiye, 2012 yılında gerçekleşen hasta ziyareti verilerine göre dünyanın önde gelen ilk on ülkesi içerisinde yedinci sırada yer alıyor. İlk altı sırada ise sırasıyla Tayland, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, Hindistan ve Brezilya bulunuyor.

 

İLAÇ SATIŞI 19 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Deloitte’nin raporuna göre; Türkiye’nin reçeteli ve reçetesiz toplam ilaç satışlarının, 2013 - 2017 yılları arasında yılda yüzde 8.8 civarında büyüme göstererek 19 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak raporda, Türkiye’nin bu gelişmeyi sağlayabilmesi için Ar-Ge’ye (araştırma-geliştirme) yatırım yapması gerektiği vurgulanıyor. Deloitte’ye göre, Ar-Ge’de yenilik ihtiyacı, Türkiye’deki şirketleri yeni ve farklı fon kaynaklarına yöneltse de bunu teşvik eden düzenlemeler bulunmuyor. Bu düzenlemelerin gözden geçirilerek sağlık ve ilaç sektörüne hitap edebilecek duruma getirilmesi gerekiyor. Bunun için de, özel sektör, üniversite ve devlet kurumlarının işbirliği içinde hareket etmesi tavsiye ediliyor.

GLOBALDE İLAÇ SEKTÖRÜ YÜZDE 2.4 BÜYÜDÜ

Rapora göre, globalde ilaç sektörü 2012 yılında 959 milyar dolar gelir elde ederek, 2011 yılına oranla yüzde 2.4 büyüme sağladı. Amerika kıtasındaki ülkeler toplam 417.6 milyar dolar ile 2012 yılında küresel ilaç pazarındaki en yüksek paya sahip olurken; Amerika kıtasını Avrupa ülkeleri (224.3 milyar dolar), Asya, Afrika, Avustralya kıtaları (168.1 milyar dolar) ve Japonya (110.5 milyar dolar) takip etti. Biyoteknoloji alanında ise 2012 yılında globalde toplam 232.5 milyar dolar gelir elde edildi ve bir önceki yıla göre yüzde 9.6 oranında artış sağlandı. Biyoteknolojide öne çıkan tedavi alanları arasında ise kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklar yer aldı. Küresel tıbbi teknoloji pazarı hâsılatı ise 2005 ve 2012 yılları arasında yüzde 7 oranında büyüme gösterdi.

 

Bilgi güvenliğine dikkat edilmeli

DELOITTE’UN raporunda, Türkiye’nin mevcut konumunu geliştirmesine yönelik öneriler bulunuyor. Buna göre; sağlık alanındaki şirketlerin, uzun vadeli kâr elde etmeye odaklanmaları ve bu yönde stratejiler belirlemeleri gerekiyor. Öte yandan, sağlık hizmet sunucularının elektronik verilerin giderek yayıldığı ve herkesin erişimine sunulduğu global bir ortamda hasta bilgilerinin güvenlik ve gizliliği konusunda dikkatli olmaları ve bu konuda ayrıntılı risk değerlendirmesi içeren farkındalık programları uygulamaları öneriliyor.

Taraf, 02.02.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.