Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > HSYK'da son dakika temizliği

HSYK'da son dakika temizliği
HSYK Genel Kurulu yasa değişikliğinden önce hakim ve savcılara verilen disiplin cezalarına itirazları görüştü ve jet hızıyla karara bağladı.

Radikal.com.tr - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Balyoz ve Ergenekon hakimlerine yapılan binlerce şikayet üzerine “Yargı yetkisi kapsamında. Soruşturmaya yer yok” kararlarıyla kapatılan dosyaları yeniden açma yetkisi alacak.

HSYK Genel Kurul’u, Bozdağ’ın başkanlığında ve yeni Müsteşar Kenan İpek’in de HSYK üyesi sıfatıyla ilk kez katıldığı 15 Ocak tarihli toplantısında disiplin dosyalarına itirazları da görüştü. Yasaya göre disiplin cezalarının görüşüldüğü toplantılara Bakan katılamadığı için Bozdağ’ın ayrılmasının ardından disiplin dosyalarına geçildi. En çarpıcı kararlardan birini ise İşçi Partisi’nde arama yapan 10 polis memuruna açtığı dava beraatle sonuçlanan Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden’e, “kınama” cezasına itirazıydı. Kurul, Özden’in itirazını reddetti ve “kınama” cezasını onadı.

HSYK Yasası yürürlüğe girince, HSYK Başkanı sıfatıyla Bozdağ’a, Ergenekon hakim ve savcıları hakkındaki binlerce şikayet üzerine verilen “işlem yapmaya yer yok” kararlarını onay yetkisi alacak.

Bakan, HSYK’nın Balyoz hakim ve savcıları başta reddedilen hakim savcı şikayet dosyalarını yeniden açtırabilecek. Ancak Bakan Bozdağ’ın “işlem yapmaya yer yok” kararlarını onadığı hakim ve savcılar hakkındaki şikayet dosyaları kapanacak.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre KCK davalarında tutuklu yargılanan biri bağımsız 4’ü BDP 'li 5 milletvekilinin tahliye taleplerini Anayasa Mahkemesi’nin Balbay-Haberal kararına rağmen reddeden Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemelerinin üyeleri hakkında Diyarbakır Barosu ile sanık avukatları tarafından HSYK’ya şikayette bulunulmuştu.

Bu şikayette mercek altına alındı ve işleme konuldu. Daireden KCK şikayeti için de olası bir “incelemeye yer yok” kararı verilir ve yasa değişikliği yürürlüğe girerse, bu kez Bakan Bozdağ’a onaya gidecek. Ancak Bozdağ onay verirse, bu kez KCK hakimlerine soruşturma dosyası kapanacak. Aksi halde KCK hakimlerine de müfettiş gönderilip işlem yapılacak.

HSYK 2’nci Dairesi, Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi’nde (İP) arama yapan 10 polis memuruna açtığı dava beraatle sonuçlanan Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden’e, “kınama” cezası vermişti. Özden bu cezaya HSYK Genel Kurulu’nda itiraz etmişti. Ancak itirazının da reddiyle kesinleşen ceza şöyle verilmişti:

Özden, mevzuata aykırı arama yaptığı iddia edilen polislerin, görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Ankara 24’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın sonunda, bilgisayar ve bilgisayar hafızalarına el konulması işleminin yasalara aykırı yapıldığı belirtilmiş ancak polisler, suçun manevi unsuru oluşmadığı gerekçesiyle beraat etmişti. O dönemde, bazı polislerin avukatlığını üstlenen ve şu anda HSYK 2’nci Daire üyesi olan Ahmet Gökçen ve diğer polisler Savcı Özden’i HSYK’ya şikâyet etmişti. Polisler, Özden’in, konunun uzmanı olmayan bilirkişi raporunu iddianamesine dayanak yaptığı ve tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğini savunmuşlardı. HSYK da Özden’e kınama cezası vermişti.

Radikal, 23.01.2014

HSYK teklifi buzdolabına!
HSYK Yasası'nda sürpriz gelişme. Çankaya Köşkü ve Brüksel'den gelen olumsuz sinyaller üzerine HSYK düzenlemesine ara veriliyor.

 

ANKARA - Meclis’te görüşmeleri devam eden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) düzenlemesinde sürpriz gelişme yaşandı. Çankaya Köşkü ve Avrupa Birliği’nden gelen olumsuz sinyaller Hükümeti yeni bir durum değerlendirmesine zorunlu kıldı. HSYK yasa teklifi görüşmelerine bugünden sonra ara verilecek. Yasa en azından gelecek haftaya kadar “dondurulacak”.

HSYK’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in önerdiği “Anayasa “ modeli yeniden gündemde. Hükümet, Anayasa değişikliği için yeniden muhalefet partilerinin nabzını yoklamayı düşünüyor.

AK Parti ’nin 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası acil bir şekilde gündeme taşıdığı HSYK teklifine muhalefet partilerinin tamamı karşı çıkıyor. Başbakan Erdoğan ’ın Brüksel ziyareti sırasında ana gündem maddesi olan ve “erkler ayrılığı”,”yargı bağımsızlığı” gibi eleştirilere yol açan düzenlemeye Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM Başkanı Çiçek’de rezerv koymuştu. Her iki isim de Anayasa değişikliğini işaret etmişti.

Komisyon’da tekmeli-tokatlı kavgalara sebep olan Genel Kurul görüşmeleri gergin geçen HSYK düzenlemesinin haftabaşına kadar bitmesi öngörülüyordu. Bunun için cuma, cumartesi ve pazar günü TBMM Genel Kurulu’nun çalıştırılması düşünülüyordu. Başbakan Erdoğan’ın Brüksel dönüşü yeni bir gelişme yaşandı. AK Parti, bugün yapılacak görüşmelerden sonra HSYK teklifini en azından gelecek haftaya kadar gündeme almayacak. Bu sırada Anayasa değişikliği için muhalefet partileriyle görüşme yolları aranacak.

AK Parti’li bir kurmay görüşülmesine devam eden HSYK değişikliğinin iç ve dış kamuoyunda yeterli destek bulamadığı ve Türkiye ’nin demokrasi karnesine olumsuz not olabileceğini söylerken, Radikal’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto ihtimali yabana atılamaz. Doğru olan HSYK’yı Anayasa değişikliği ile düzenlemek. Partimizin birinci önceliği de bu zaten. HSYK 1’nci Dairede yapılan değişiklikler şu aşamada yeterli.”

 

Radikal, 23.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.