Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ‘Yaktın bizi Şakir Bey’

‘Yaktın bizi Şakir Bey’
AKP yöneticileri, CHP’li Sarıgül’ün malvarlığına el koyan TMSF Başkanı Şakir Gül’e sitem etti

TMSF’nin, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül hakkında, 16 yıl önce batık Bank Ekspres’ten kullandığı krediye gerekçe göstererek “tüm mallarına haciz kararı” alması, Ankara’yı da rahatsız etti. TMSF içinde de, “Başkan direndi ama fon üyeleri haciz için ısrar etti” iddiaları ortaya atılırken, TMSF’nin bağlı bulunduğu ekonomi yönetimi ise, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün, daha çok İstanbul ekibi ile hareket etmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Kulislerde, bu tür davranışların Sarıgül’ün işine yarayacağını öne sürerek TMSF Başkanı Gül’e, “Yaktın bizi Şakir Bey” diyerek sitemde bulunduğu öğrenildi.

TMSF’nin Sarıgül operasyonun hikâyesi şöyle:

 

BORCUN KAYNAĞI NE?

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mustafa Sarıgül, Şişli Belediye Başkanlığı’ndan önce, ticaret ile uğraşıyordu. Bu süreçte dönemin ünlü işadamı Korkmaz Yiğit ile de ortak bir çok işe girdi. Bu süreçte, Korkmaz Yiğit’in bankasından 3.5 milyon dolarlık kredi çekildi. Krediyi çeken dokuz kişilik ekibin içinde Sarıgül’ün dışında, Korkmaz Yiğit’in akrabaları ve çalışanları da yer aldı. Dolaysıyla, kredi usulsüz olarak kullanıldı. Kapatılması da usulsüz bir işlemle gerçekleşti. Korkmaz Yiğit, Şişli Belediye Başkanı olan eski ortağı ile birlikte kullandığı krediyi, “mahsuplaşarak” kapattı. Bankalar Yasası’na aykırı olarak yapılan bir işlem iki ortak arasında kapatılmış bir defter olarak kaldı.

 

YİĞİT’İ KİM İKNA ETTİ?

Korkmaz Yiğit, 16 yıl önce kapana bir defterin hesabını geçtiğimiz hafta tekrar açtı. Yiğit’in bu hesabı açması konusunda iki iddia konuşuluyor. Bunlardan ilkini Korkmaz Yiğit’in, Sarıgül’e giderek, konut projeleri ile ilgili yardım istediği ve bu yardımların karşılanmaması halinde eski defteri çıkaracağına yönelik pazarlığı içeriyor. Sarıgül’ün ise bu örtülü tehdit karşısında, “elinden geleni ardına koyma” diyerek, rest çektiği öne sürüldü. İkinci olarak, Korkmaz Yiğit’in Sarıgül ile olan kredi ilişkisini sağda solda anlattığı ve bunu duyan bazı AKP’li işadamlarının da Korkmaz Yiğit’i belgeleri TMSF’ye götürmesi konusunda ikna ettiği iddia edildi.

 

JET HIZIYLA KARAR ALDI

Taraf’ın TMSF kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkbank skandalı sürecinde ünlü mafya lideri Alaaddin Çakıcı’nın tehditleri üzerine “kimyasının bozulduğunu” ifade eden Korkmaz Yiğit geçtiğimiz günlerde kredi sözleşmesini TMSF’ye sundu. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül de, konuyu Fon Kurulu’na getirdi. Sözleşme ile ilgili uzmanlar incelemelerini tamamlamadan Fon Kurul’ndan, Sarıgül’ün de aralarında bulunduğu dokuz kişinin mal varlıklarına haciz konulması kararı alındı.

 

TEPKİ OLUNCA BAYKAL DENDİ

TMSF’nin, Sarıgül’ün mal varlıklarına el koyma kararı 16 Ocak’ta alındı. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün yakın çalışma arkadaşları, kararı 17 Ocak’ta hükümete yakın bazı gazetelere sızdırdı. Ancak haber sadece Sarıgül’ün mal varlıklarına haciz şeklinde duyuruldu. Kredinin ayrıntıları hakkında bilgi verilmedi. Haberin kamuoyuna yansımasının ardından, ekonomi yönetimi, AKP yönetimi harekete geçti. Ve bir dizi telefon trafiği yaşandı. Hatta bu süreçte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bağlı olan TMSF’nin, bu konuda jet hızıyla karar vermesi Ankara’da rahatsızlığa yol açtı. Bazı AKP’li yöneticilerin bu kararın Sarıgül’ü yarayacağını belirterek, Şakir Ercan Gül’e, “Yaktın bizi Şakir Bey” siteminde bulunduğu kaydedildi.

Bu eleştiriler üzerine Sarıgül hacizi konusunda strateji değişikliğine gidildi. Bu kez ihbarın, CHP eski Lideri Deniz Baykal’dan geldiği yönünde mesaj verilmeye başlandı. Ve Baykal’ın, Sarıgül’ü hedef alan bu yöndeki açıklamaları hükümete yakın gazetelere servis edildi.

 

16 YILDA 54.8 MİLYONLUK TAHSİLÂT

TMSF’NİN Sarıgül’e yönelik haciz kararı, 28 Şubat sürecinde ilk el konulan bankaların arasında yer alan Bank Ekspres’ten yapılan tahsilâtları da gündeme getirdi. Korkmaz Yiğit’in sahibi olduğu Bank Ekspres’e 12 Aralık 1998’de el konuldu. Bu tarihte bankanın zararı 380 milyon dolardı. Yiğit, 7 Ocak 2001’de İstanbul DGM tarafından tutuklandı. 11 Mayıs 2001 tarihinde ise hapisten çıktı. 2012 yılı sonu itibariyle Yiğit’ten sadece 54.8 milyon dolarlık tahsilat yapıldı. Yiğit, TMSF’nin en az tahsilât yaptığı hâkim hissedarların başında geliyor. Korkmaz Yiğit, halen gayrimenkul krallığını elinde bulunduruluyor. Emlak sektöründe, Yiğit birçok lüks konut projesinin mimarı olarak bulunuyor. İşleri ise çocukları üzerin-den yürütülüyor. TMSF ile yapılan protokole rağmen, Yiğit’in borçlarını ödememesi, Yiğit ile TMSF arasındaki ilişkilerin sorgulanmasına yol açtı.

 

GÜL “KARADENİZ KONTENJANINDAN”

SARIGÜL’E yönelik haciz kararı ile birlikte yeniden gündeme gelen TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ise, tartışmalı bir şekilde atanmıştı. TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk’ün görev süresinin dolmasının ardından iki yıllığına TMSF Başkanlığı’na atana Gül, Bankalar Yasası’nda değişiklik yapılarak yeniden atanmıştı. Gül bu düzenleme ile kendisi hakkında yasa değişikliği yapılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan sonraki ikinci bürokrat olmuştu. Gül’ün yeniden atanmasında ise THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun etkili olduğu, Başbakan Yardımcısı Babacan’ın karşı çıkmasına rağmen Gül’ün yeniden atandığı öne sürülmüştü.

Taraf, 20.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.