Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > OECD baş ekonomistinden Avrupa'ya tahvil alın tavsiyesi geldi

OECD baş ekonomistinden Avrupa'ya tahvil alın tavsiyesi geldi
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Baş Ekonomisti Pier Carlo Padoan, Avrupa Merkez Bankası'nın deflasyona karşı güçlü şekilde tetikte olması ve gerekirse bunun için tahvil alımları yapması gerektiğini söyledi.

Perşembe günü verdiği röportajda Padoan, "Deflasyon şu an için yakın bir tehlike olmayabilir ancak çok dikkatli izlenmeli. Ortada güçlü bir büyüme yoksa ve fiyatlar da düşüyorsa çok dikkatli olmalısınız" dedi.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon oranı son aylarda keskin şekilde düşerken bazı ülkelerde fiyatlar hala düşüyor bazılarında ise çok az yükseliyor. Ekonomik büyümenin zayıf, işsizliğin ise yüksek kalacağı beklendiğinden ekonomistler 2014 yılında da enflasyonun düşük seyredeceği tahmininde bulunuyor.

Her ne kadar çok az kişi bölge genelinde fiyatların düşmesini beklese de uzun süreli bir düşük enflasyon dönemi Japonya'nın uzun yıllardır karşı karşıya olduğu deflasyona benzer bir deflasyon tehlikesi doğurabilir.

Padoan, fiyat düşüşünün uzun sürmesinin zaten hükümetlerin ve hanelerin yüksek borç seviyesi nedeni ile zor durumda olduğu Euro Bölgesi'ni çok kötü şekilde etkileyebileceği uyarısında bulundu. Fiyatlar düştüğünde efektif borç yükü de artıyor.

ECB'nin iyileşmeyi desteklemek ve deflasyondan kaçınmak için bazı seçenekleri var. Bunlar içerisinde bankalar için gecelik mevduatlar ve uzun vadeli yeniden finansman operasyonları çerçevesinde bankalar aracılığı ile ucuz fon sağlama bulunuyor.

Ancak Padoan deflasyonu önlemenin en etkili yolunun halihazırda ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarınca da uygulanan parasal genişleme olduğunu söylüyor. Padoan, "Negatif mevduat faizleri doğrudan bankaları hedef alıyor ve kredi kanallarını iyileştirmek için kullanılabilir. Ancak eğer ayrı bir deflasyon riski varsa parasal genişleme yapmalı ve açık bir mesaj vermelisiniz" dedi.

ECB politika yapıcıları ise büyümeyi canlandırmak ve fiyatları yükseltmek için hükümet ve diğer tahvillerin alımında isteksiz bir turum sergiliyor. Bunun da en büyük nedeni 18 ayrı hükümet tahvil piyasasını yöneten bir merkez bankası için böylesi bir politika oldukça karmaşık olacağından. Bu politika ayrıca Almanya'nın da muhalefeti ile karşı karşıya.

Deflasyonun ortaya çıkaracağı sonuçların çok sıkıntılı olacağını da sözlerine ekleyen Padoan, ECB'nin bu nedenle ortaya çıkacak sonuçlara 2012 ortalarındaki gibi hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. 2012 yılında borçlanma maliyetleri yükseldiğinde ECB Başkanı Mario Draghi Euro Bölgesi'ni bir arada tutmak için "ne gerekiyorsa yapacaklarını" açıklamıştı.

Draghi, enflasyonun tehlike arz edecek seviyelere gerilemesi durumunda "kararlı adımlar" atacaklarını açıkladığı 9 Ocak'tan sonra da bankanın yasal olarak kullanabilecekleri tüm araçları kullanabileceğini söylemişti. ECB'nin ikinci piyasalarda tahvil alım ve satım yetkisi bulunuyor.

wsj.com.tr, 18.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.