Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > THY’den bankaya kamikaze dalışı

THY’den bankaya kamikaze dalışı

Ankara’nın dünya tarihinde bir ilk olan ‘banka batırma’ operasyonunda tetiği çeken ismin, THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu olduğu anlaşıldı

Fetullah Gülen’in internet sitelerine düşen “dinleme kayıtları”, Taraf ’ın gündeme getirdiği “Bank Asya’yı batırma” planının da deşifre edilmesine neden oldu. Gülen ile cemaatin önde gelenleri arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmelerine göre, Bank Asya’yı batırma planında fitili Türk Hava Yolları ‘(THY) ateşledi. THY Başkanı Hamdi Topçu’nun talimatı üzerine gerçekleştirildiği öne sürülen para çekme işleminde yaklaşık 300 milyon liralık mevduatın, hiçbir neden gösterilmeden, hatta vadesinden önce bozdurulduğu belirlendi. THY’nin vadeyi bozma işlemi nedeniyle en az 10 milyon liralık bir kâr payı kaybına uğrayacağı hesaplandı. BDDK ve SPK’nın, Bank Asya’yı batırma planı konusunda bir işlem yapıp yapmayacağı ise merak ediliyor.

THY’Yİ BİRÇOK ŞİRKET TAKİP ETMİŞ

Gülen’in internet sitelerinde yayınlanan ve büyük kısmı “devletin Bank Asya”yı batırma planını içeren konuşmalarında, THY ile bir bankanın mevduatlarını çekerek bankayı batırmak istediği iddia edildi. Taraf ’ın edindiği bilgiye göre, 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından, “Bank Asya’yı zor durumda bırakma planı” devreye sokuldu. İlk fitili ateşleyen ise, “Karadenizli bürokratların ağabeyi olarak” bilinen Hamdi Topçu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Türk Hava Yolları oldu. THY, 300 milyon liranın üzerindeki mevduatını çekme kararı aldı. Bu kapsamda, bankanın zor durumda kalacağına yönelik itirazları da dikkate almadı. Ayrıca THY yönetiminin, Bank Asya’dan çektiği paranın bir kısmının ise vadesinden önce tahsil edildiği öğrenildi. Bu kapsamda banka içinde THY’nin en az 10 milyon liralık bir kâr payından vazgeçtiği hesaplanıyor.

TAKASBANK DA VAR

THY’nin dışında, bazı kamu kurumları ile hükümete yakın şirketlerin de hesaplarını bankadan çekmeye başladığı vurgulandı. Yine borsadaki hisse senetlerinin takas hizmetlerini veren Takasbank’ın da, bu süreçte mevduatını çeken kuruluşlar arasında yer alması dikkat çekti. Takasbank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ise daha önce Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’nın yapan ve Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atanan AK Parti’nin gözde bürokratlarından İbrahim Turhan yapıyor. THY’nin dışında kamuyla bağlantılı kurumlarının da yaklaşık 600 milyon liralık mevduatı yılın ilk haftasında bankadan çektiği belirtildi. 17 Aralık’tan itibaren bankadan çekilen mevduatın ise yaklaşık 900 milyon lira olduğu kaydedildi.

Devletin banka batırma eylemi tarihte yok

Devletin Bank Asya’yı batırma planı bankacılık sektöründe tartışmalara yol açtı. Bugüne kadar daha çok devletin “banka kurtarma” operasyonlarına tanıklık eden finans yöneticileri, ilk kez devlet kurumlarının bir bankayı batırma girişimi ile karşı karşıya kaldıklarını kaydettiler. Geçmişte ise, özellikle Şubat krizinin ardından 21 bankaya el konulması söz konusu olmuş ve bu bankalar devletin 47 milyar dolarlık bir zarar etmesine yol açmıştı.

BDDK ve SPK ne yapacak

Bank Asya’ya yönelik girişimlerin, hem Bankalar Yasası hem de Sermaye Piyasaları Yasası’na göre suç olduğunu ifade eden banka yöneticileri, THY’nin kâr payından vazgeçerek küçük yatırımcılara zarara uğrattığına dikkat çektiler. Bu açıdan SPK’nın THY yönetimi hakkında soruşturma açması gerektiğini ifade eden bankacılar, SPK’nın konuyla ilgili bir adım atıp atmayacağını merakla beklediklerini dile getirdiler.

Taraf, 15.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.