Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Tuncay Özkan yeniden yargılanma başvurusu yaptı

Tuncay Özkan yeniden yargılanma başvurusu yaptı
Tuncay Özkan, yeniden yargılanma talebiyle başvuruda bulundu. Özkan avukatınca yapılan başvuruda, özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı yasa ile mahkemenin görevsiz konuma düştüğü ve yapılan işlemlerin yok hükmünde olduğu belirtilerek yargılanmanın yenilenmesi talep edildi.

Ergenekon davasından ağırlaştırılmış müebbet ve 22 yıl 6 ay hapis cezası alan gazeteci Tuncay Özkan, avukatı Burak Mengü aracılığıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılanma talebiyle başvuruda bulundu.

"Yargılama adına zararlı ve insan haklarına aykırı"

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında 5 yıldır tutuklu olarak yargılanan Tuncay Özkan, bu davada darbeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan da 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Özkan'ın hukuki durumu avukatı Mengü tarafından mahkemeye verilen dilekçede, kararın verildiği özel yetkili mahkemenin 2 Temmuz 2012'de 6532 Sayılı kanun ile kaldrıldığı ve "Yargılama adına zararlı ve insan haklarına aykırı olduğu" gerekçesinin belirtildiği anlatıldı.

Çelişkiye dikkat çekti

Dilekçede, özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı kanunda, bu mahkemelerin, görülmekte olan davaların kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam edeceği yönündeki hüküm hatırlatılarak, burada ortaya çıkan çelişkiye dikkat çekildi. Dilekçede, "Bir taraftan Özel Yetkili Mahkemeleri İnsan Haklarına Aykırı olduğu gerekçesi ile, zararlı olduğu gerekçesi ile kapatma kararı alıp aynı kanunda farklı bir düzenleme yapıp, Özel Yetkili Mahkemelerin ellerindeki dosyaların kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar yargılamaya devam etmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu şuna benzemektedir; insan öldürdüğü tespit edilen bir ilacın, üretilmiş olanların tamamı tüketildikten sonra tedavülden kaldırılmasına karar verilmesine benzer. Bir şekilde öldürmeye devam etmesine göz yummaktır. 6352 sayılı kanunda yapılan düzenleme de buna paraleldir. Hem zararlı olduğu kararına varılmış ancak hali hazırda yargılananlar bundan zarar görmeye devam etsinler denmiştir" denildi.

"Mahkeme yok hükmünde ve görevsiz"

Özkan'a hüküm verilen davanın 2009 yılında açıldığı anlatılan dilekçede, kararı veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2 Temmuz 2012'de 6532 Sayılı Kanunla kaldırıldığı, yok hükmünde ve görevsiz olduğu belirtildi.

"Yapılan işlemler hükümsüz"

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 7. maddesindeki "Yenilenmesi mümkün olmayanlar dışında, görevli olmayan hâkim veya mahkemece yapılan işlemler hükümsüzdür" ifadesi hatırlatılan dilekçede, şunlar dile getirildi:

"Kanun maddesi tartışamaya yer vermeyecek kadar açık ve kesindir, görevsiz mahkemelerin yaptığı işlemleri hükümsüz saymıştır. Yani 6352 sayılı kanunun yayımı tarihinden itibaren Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250,251 ve 252'nci maddesinde yapılan düzenleme ile Özel Yetkili Mahkemeler Görevsiz olduğunu defalarca belirttik, ancak en açık ifadesi ile insan haklarına aykırı olduğu gerekçesi ile, zararlı olduğu gerekçesil ile kapatılan mahkeme, yok hükmünde olan bir mahkeme, görevsiz bir mahkeme müvekkilimi müebbet hapis ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis cezası cezalandırılmıştır."

Öğretide de "görevsiz mahkeme tarafından yapılan işlemlerin hükümsüz olduğu yönünde" bir görüş bulunduğu hatırlatılan başvuruda, verilen kararın bu yönüyle hükümsüz olduğu anlatıldı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu içtihatları

Dilekçede Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun içtihatlarının da bu yönde olduğu belirtilerek, bu yöndeki bir kararı örnek olarak gösterildi.

Dilekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yargılanmanın yenilenmesi için kesinleşmiş bir hüküm bulunması gerektiği ancak Tuncay Özkan'a verilen cezanın "olmayan bir mahkeme tarafından", "görevsiz bir mahkeme tarafından" verildiği dile getirildi.

Madde bakımından yetki ve görev sorununun kovuşturmanın her aşamasında ileri sürülebileceği ve mahkemece re'sen gözönünde bulundurulması gerektiği belirtilen dilekçede, mahkemece yapılan işlemlerin yok hükmünde olduğu ifade edildi ve yargılanmanın yenilenmesi talep edildi.

cnnturk.com, 13.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.