Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > TÜSİAD 'internette sansür' uygulamasıyla ilgili açıklama yaptı

TÜSİAD: Kaygı verici bir açıklama
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), "Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen 'Torba Yasa Tasarısı'nın, internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenleme" olduğunu belirtti.

TÜSİAD, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemindeki, çeşitli kanunlarda değişiklik yapan "torba tasarı"da yer alan internet suçlarına ilişkin düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, internetin yaygınlaşmasının iletişim ve bilgiye erişime hız ve yoğunluk kazandırdığı, ekonomik ve sosyal yaşamları kökten değiştirdiği belirtilerek, yaklaşık 20 senelik bir geçmişi olan internette, ifade ve haber alma özgürlüğü, fikri haklar, kişisel gizlilik gibi konularda yasal zeminin nasıl olması gerektiğinin, hassasiyetle ele alınması gereken bir konu olduğu ifade edildi.

'SANSÜR UYGULAMALARI ARTAR'

Türkiye'de 2007 tarihli, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanun" yürürlüğe girdiğinden bu yana, binlerce web sitesine erişimin engellendiği anımsatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlandıran sonuçlar doğuran kanun, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 'ifade özgürlüğü ihlali' kararına da konu olmuştur. Bu gelişmeler kanunun kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi gereğine işaret etmiştir. Hal böyleyken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen 5651 sayılı Kanun değişikliklerini de içeren 'torba tasarı', internete sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenlemedir. Tasarı, internet erişimini engelleme kararlarının oranlı-ölçülü olmasını sağlayacak çözümler getirmemektedir. Ayrıca özel hayatın gizliliğinin ihlali iddiası halinde idarenin emriyle erişimin engellenmesine imkan tanınması hukuk devleti normlarıyla örtüşmemektedir. Tasarının, temel hak ve özgürlükleri ve her geçen gün büyüyen internet ekonomisini olumsuz etkileyecek hükümlerden arındırılması gerekmektedir."

Açıklamada, bilgiye erişim ve bilginin yayılımında çok önemli etkiye sahip internetin Türkiye'de sürekli yasaklama refleksleri ile tartışılmasının, bilgi toplumu olma hedefi ile de çelişkili bir durum olduğu savunularak, "Tasarının ilgili sivil toplum örgütleri, akademisyenlerin ve internet ekosisteminin paydaşlarının görüşleri dikkate alınarak iyileştirilmesi TBMM'den beklentimizdir" ifadelerine de yer verildi.

Hürriyet, 13.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.