Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mucitten verginin yarısı alınacak

Mucitten verginin yarısı alınacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Işık, yeni buluş geliştirenlere yeni destekler içeren tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceğini belirterek, bir buluş yapmış, bir inovasyona imza atmışlardan kurumlar vergisinin yarısının alınmayacağını açıkladı. Bakan Işık, "Kurumlar vergisinin yarısından devlet olarak vazgeçiyoruz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV'nin canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı. Bugün açıklanan 2013 yılı Kasım ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını değerlendiren Işık, Kasım'da sanayi üretim endeksinde yaşanan artışın olumlu olduğunu, Türkiye'de üretimin tüm tartışmalara rağmen sürdüğünü bildirdi. Bu seviyenin Aralık ayında da devam edeceğini belirten Işık, otomobil, beyaz eşya satışları gibi öncü göstergelerin Kasım ve Aralık ayında bir hayli iyi olduğunu vurguladı. Bakan Işık, "Türkiye üretmeye devam ediyor. Sanayi bu son tartışmalardan çok da fazla etkilenmeden özellikle işini yapmaya devam ediyor" dedi.

Zaman, 08.01.2014

-"YÜZDE 4 CİVARINDA BİR BÜYÜME İLE 2013 KAPANMIŞ OLACAK"-

Bakan Fikri Işık, 2013 yılının son çeyreğinde orta vadeli programla uyumlu bir büyüme olacağı belirterek, şunları kaydetti: "Yani yüzde 4 civarında son çeyrek büyümesi olur diye bekliyoruz. Yılın sonunda da orta vadeli programımızdaki aslında 3.6'lık büyümeyi aşıp 4 civarındaki bir büyüme ile 2013 yılını kapatacağımızı öngörüyoruz. Bu Türkiye açısından dünyanın bu kadar ciddi durağanlık yaşadığı dönemde önemli bir rakam. Bu 2013'te zannediyorum yüzde 4 gibi bir rakamla kapanmış olacak."

-"ÖNCELİĞİMİZ DE TÜRKİYE'DEKİ CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINA YÖNELİK"-

Bakan Işık, "'Kasım ayı rakamları tartışmalara rağmen sanayide üretimin devam ettiğini gösteriyor' dediniz. Bu trendle sürmesi için atılması gereken adımlar var mı? Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz?" şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:

"Bir kere Türkiye'de sanayicimiz üretiyor, ihracatçımız ihracatını yapıyor, KOBİ'ler ciddi derecede hem kendi satışlarını cirolarını ihracatlarını artırmak için gayret gösteriyor ama şu anda bulunduğumuz nokta tam da orta gelir tuzağı olarak tarif edilen bölge. Yani 10 bin 500 dolar seviyesi pek çok ekonomistin orta gelir tuzağı olarak birinci bölge. İkinci bölgeyi de yaklaşık 15 bin dolar olarak yorumluyorlar. Bu bizim için kritik bir seviye. Biz buradan bir sıçrama yapmak durumundayız. Biz zaten bu son konjonktürden bağımsız olarak bakanlığımızın, diğer ilgili bakanlıklarımızın ve hükümetimizin yekün olarak baktığı iş Türkiye'de ihracatı, üretimi ve istihdamı daha fazla nasıl arttırırız. Bu noktada ne yapmalıyız, bizim sürekli arayışımız. Ortaya bir teşvik koyduk tamam herkes bununla yetinsin demiyoruz. Daha fazla ne yapabiliriz gayreti içerisindeyiz. Bizim sanayi üretiminde niteliği daha fazla arttırma ihtiyacımız var. Onun içinde çok ciddi teşvik ve destek programları uyguluyoruz. 2014 yılında KOSGEP ve TUBİTAK'ın Ar-Ge ve inovasyona ayırdığı bütçe 1 milyar 300 milyonu geçiyor. Biz şunu istiyoruz; diyoruz ki sanayimizin üretim niteliği biraz daha artsın, sanayi de yüksek teknoloji kullanımını biraz daha arttıralım, gerek ürün gerek süreç inovasyonunu biz mutlaka destekleyelim ve bizim katma değeri yüksek ürünlerle bu piyasada daha fazla yer alalım bunun gayreti içindeyiz. Bununla ilgili bir başka önceliğimizde Türkiye'deki cari açığın azaltılmasına yönelik ithalatını yaptığımız ürünlerin yerli ikamesini yapabilmek. Bu da bizim için çok öncelikli bir alan. Bütün bunlar aslında hükümetimizin de bakanlığımızın da değişmez önceliği."


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.