Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Gitmesine sayılı günler kalan Bernanke'den iyimser mesajlar

Gitmesine sayılı günler kalan Bernanke'den iyimser mesajlar
 

Bu ay sonunda görevi sona erecek Fed Başkanı Ben Bernanke, Amerika Ekonomik Derneği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada ekonomik büyüme ile ilgili iyimser mesajlar verdi.

Bernanke Cuma günü yaptığı bu son büyük konuşmasında konut sektörünün sorunlarında en kötü etkilerin geride kaldığını ve Washington'ın mali sıkılaştırmasının etkilenin hafiflediğini belirterek ABD ekonomik büyümesinin bu yıl hız kazanacağını söyledi.

Konuşmasında genel olarak temkinli iyimser bir ton kullanan Bernanke, eyaletler ve federal hükümetçe son yıllarda uygulanan bütçe politikalarının büyümeyi sınırladığını ancak bu politikaların etkisinin bu yıl ve gelecek yıl muhtemelen hafifleyeceğini söyledi.

 

Bernanke'ye göre ayrıca büyümeyi yavaşlatan Avrupa'nın borç krizi, borç verme standartlarının sıkılaştırılması ve ABD hane halkının ağır borç yükünü hafifletme çabalarının etkileri azalıyor.

"Finansal iyileşme, konut piyasasında daha büyük dengelenme, daha az mali bası ve tabi ki devam eden gevşek para politikası gelecek çeyreklerde ABD ekonomik büyümesini sağlamlaştıracak" diyen Bernanke, dünyanın diğer ülkelerinde de büyümenin hız kazanacağına inandığını ifade etti. Bernanke bu inanıcına gerekçe olarak Avrupa'daki mali ve bankacılık reformlarını gösterdi.

The Wall Street Journal gazetesinin geçen ay ekonomistler arasında yaptığı ankete göre katılımcılar ABD ekonomisinin 2013'te yüzde 2,1, 2014'te ise yüzde 2,7 büyüyeceği tahmininde bulundu. Anketin yapıldığı geçen aydan bu yana iş dünyası ve tüketici harcamalarının artış göstermesi bazı katılımcıların beklentilerini daha da yukarı çıkarmasına neden oldu.

Bernanke ayrıca Fed'in Aralık ayında tahvil alım miktarını azaltma kararının istihdam piyasası görünümündeki iyileşmenin bir sonuç olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak Bernanke bunun Fed'in ekonomik büyümeyi canlandırmak için uyguladığı diğer gevşek politika adımlarını geri çekeceği anlamına gelmediğine de dikkat çekti.

Bernanke, "Fed'in aylık tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürmesi gerekli olduğu sürece güçlü gevşek mali politika uygulanacağı yönündeki taahhüdünü zayıflatmıyor. Bu karar daha çok istihdam piyasası görünümümdeki iyileşme hedefine doğru ilerlediğimizi gösteriyor" dedi.

Bernanke konuşmasında konut sektöründe bir çöküş, bir finansal kriz, bir resesyon ve hayal kırıklığı yaratan yavaş bir iyileşmeye sahne olan sekiz yıllık yönetiminde uyguladığı politikaları savunmayı da ihmal etmedi.

İçerisinde uzun vadeli borçlanma faizlerini düşürmeyi amaçlayan trilyon dolarlık tahvil alımlarının da olduğu Fed'in sıradışı politikalarının 2008 yılındaki finansal krizden bu yana ekonomiyi desteklediğini söyleyen Bernanke, Fed'in bu çabalarının olmaması durumunda ABD'nin yeni bir resesyon içerisine sürüklenebileceğinin altını çizdi.

Zayıf ekonomik iyileşmenin Merkez Bankası'nın başarısız olduğunun bir işareti olduğunu savunanlara karşı çıkan Bernanke, "Para politikası desteği olmasaydı ekonomik büyüme daha da zayıf olabilir hatta negatif dahi olabilirdi" dedi.

Konferansta konuşma yapan birkaç ekonomist de Bernanke'ye destek verdi. Chicago Üniversitesi ekonomisti Anil Kashyap yaptığı konuşmada, "2. Büyük Buhran'ın eşiğinde idik. Eğer Bernanke başkanlık koltuğunda oturmuyor olsaydı olaylar çok ama çok farklı gelişebilirdi" dedi.

Harvard Üniversitesi ekonomisti Kenneth Rogoff da konuşmasında beklenmedik şekilde ortaya çıkan bir finansal kriz ile mücadele eden Fed yetkililerinin "olağan dışı yaratıcılıklarından" etkilendiğini söyledi.

Ancak Fed'in politikalarını eleştirenler de var. Bunlara göre Fed'in politikaları işe yaramadı. Hatta varlık balonları riski ve kısa vadeli faizlerin yükselişe geçmesi ile ortaya çıkacak aşırı enflasyon nedeni ile bankanın bir sonraki krizin tohumlarını ektiğini ifade ediyorlar.

Bernanke'ye göre 2011 yılından bu yana ekonominin yavaş iyileşmesinin sebebi özellikle federal düzeyde uygulanan sıkı mali politikalardı.

Federal hükümetin harcama kesintileri ve vergi artışlarının Fed'in harcamaları, yatırımları ve işe alımları artırmaya odaklı çabalarına karşı işlediğini belirten Bernanke, "Mali ve para politikaları fark yönlere doğru işleyiş gösterirse iyileşme de daha zayıf olur." dedi.

Bu farklılığın kısa vadeli faiz oranlarının sıfıra yakın olması neden ile daha da problemli olduğunu söyleyen Bernanke, faiz oranlarının sıfıra yakın olması nedeni ile Fed'in araçlarının gücünün daha az olduğunu buna karşın Kongre'nin manevra alanın daha geniş olduğunu belirtti.

ABD Senatosu Pazartesi günü yapacağı oturumda Fed'in Başkan Yardımcısı Janet Yellen'ın başkanlığa adaylığını oylayacak. Senatonun onay vermesi durumunda Yellen 1 Şubat'ta göreve başlayacak.

 

wsj.com, 05.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.