Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AKP’nin planı kademeli af

AKP’nin planı kademeli af
AKP’nin “paralel devletle mücadele” stratejisi belli oldu. Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarını etkileyecek af planı gündemde

AKP'ye yakın isimler, 7 Şubat'taki MİT krizinden sonra belirlenen ve 2014 yılında yasama-yürütme-yargı hamleleriyle devreye sokulacak olan yeni planın ana hatlarıyla ilgili ipuçları vermeye başladı. Kulislerde "Paralel devlete karşı derin devlet" parolasıyla özetlenecek yeni strateji içinde hem Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarını etkileyecek "kademeli af" planının olduğu, hem de Meclis'te kurulacak araştırma komisyonları aracığıyla bu hamleleri destekleyecek siyasi manevra için hazırlık yapıldığı konuşuluyor.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu "17 Aralık kalkışması" olarak nitelendiren AKP'nin start verdiği "paralel devleti bitirme planı"nın ayrıntılarını dün iktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi yazdı.

 

YENİ PAYDAŞLARA İHTİYAÇ VAR

"AK Parti'nin varlığının ortadan kaldırılmaya, Cumhurbaşkanlığı seçiminin engellenmeye çalışıldığı bir sırada AK Parti'nin yeni hamlelere ve yeni paydaşlara ihtiyacı var" diyen Selvi, köşesinde iktidarın kendisine yönelik olduğunu düşündüğü operasyondan çıkış planını şöyle aktardı: "2013 yılında üst üste operasyona maruz kalan AK Parti'nin 2014'te bir çıkış planının olması lazım. Bu neden toplumsal barışı yeniden inşa planı olmasın. 'Def gibi gerildiğimiz' bir aşamada yeni bir kucaklaşma neden yaşanmasın? Hem Ergenekon sanıklarının, hem çözüm sürecinin yararlanabileceği bir formülün geliştirilmesi zor değil. Birileri buna genel af diyebilir.

Ya da bir kısım hukukçunun üzerinde çalıştığı gibi, kademeli bir denetimli serbestlik getirilebilir. Bizim buradan güçlenerek çıkmamız lazım. 2014'te siyasetin en önemli gündem maddesi bu olmalı. Bu arada Başbakan Erdoğan, 'Paralel devlete' karşı mücadele startını verdi."

BAKAN ATALAY DA DOĞRULADI

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da dün Habertürk Televizyonu'nda Abdulkadir Selvi'nin ayrıntılarını yazdığı stratejiyi doğrular nitelikte açıklamalarda bulundu. Atalay, bir genel affın gündemlerinde bulunmamasına karşın önemli davaları kapsayacak kademeli bir af planının bulunduğunu şu sözlerle açıkladı: "Biz hiç genel af sözünü kullanmadık. Ama şunu da hep ifade ettik. Çözüm süreci yürüyor, sağlıklı şekilde yürüyor. Bunun sonunda mutlaka her ülkede her örnekte örgüt mensuplarının gelecekleriyle ilgili düzenlemeler yapılır. Bunların kademe kademe suça karışmamış olanlar, daha üst kademeler vesaire farklı değerlendirilir. Ama bunların eve dönüşüyle ilgili, bundan sonraki hayatlarıyla ilgili düzenlemeler yapmak durumundasınız. Çözüm sürecinin sonunda mutlaka bu konu gelecektir. Belki af diye tartışılan gündeme gelen şeyler böyle de anlaşılabilir. Bu bir af değil ama eve dönüşleri, şimdi de var, 221'nci madde var. Örgüt mensupları suça karışmamışsa, eve dönmek istiyorsa buna yönelik düzenlemeler çözüm sürecinde olur. Örgüt kadrolarının tamamıyla ilgili sizin düzenlemeler yapmanız söz konusu olabilir."

CHP ÖNERGE VERDİ

AKP'nin yeni paydaş planı netleşirken, "Ergenekon, Balyoz, Devrimci Karargâh ve KCK" gibi davaları milletvekilleriyle birlikte yakından izleyen CHP, dün TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırması önergesi verdi. Balyoz davasının baştan beri siyasi bir dava olduğunu öne süren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, çözümün de siyasi olması gerektiğini savundu. Veli Ağbaba, "Bu işi yasama organı çözmelidir. Yasal düzenleme yapılmalıdır. Hakları iade edilmelidir. Derhal Balyoz Darbe Planı'nı araştırmak üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. Araştırma önergemizi veriyoruz" dedi.

AKP DURUMDAN MEMNUN

Son dönemde açılan ve sonuçlanan önemli davaları tartışmaya açarak "paralel devlet" tezini güçlendirmeyi hedefleyen AKP ise CHP'nin hamlelerinden memnun. Meclis'te bu tür davalarla araştırma komisyonları kurulmasını isteyen AKP, muhalefetin de desteğiyle bu davaları tartışmaya açmaya hazırlanıyor.

Yargı ideolojik karalar veriyor

BAKANLIK görevine getirilmesini radyodan öğrendiğini anlatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Yargı ideolojik kararlar veriyor" dedi. Bir televizyon programına katılan Çavuşoğlu, yolsuzluk operasyonu ve gözaltıları değerlendirirken, "10 yıl önce yaşansaydı ekonomimiz biterdi" dedi. Yargı reformu ve anayasa değişikliği yapılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Yargı ideolojik kararlar veriyor. İnandığı gibi karar veriyor veya başka amaçlarla karar alıyor. Farklı ilişkileri var" dedi.

Taraf, 03.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.