Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Mahkemeden askere soru: JİTEM var mı?

Mahkemeden askere soru: JİTEM var mı?

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, JİTEM'in varlığını Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na sorma kararı aldı.

Diyarbakır, Mardin ve Batman'da 1988-1996 yılları arasında adam öldürme, bombalama ve gasp gibi olaylara katıldıkları gerekçesiyle açılan 11 sanıklı JİTEM davasına devam edildi.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 10 yıldır tutuksuz yargılanan 9'u itirafçı, 1'i korucu, 1'i de sivil istihbarat elemanı 11 sanıktan hiçbiri katılmadı. Mahkeme heyeti, JİTEM'in varlığı, işleyişi ve konumu konusunu Jandarma Genel Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'na sorulması kararını aldı.

Mahkeme heyeti kararında, "Jandarma Genel Komutanlığı'na ve Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak kısa adı ile JİTEM olarak bilinen Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele birimi şeklinde bünyelerinde kurulmuş bir birimin olup olmadığının, var ise hangi tarihte kurulduğunun, faaliyetlerine devam edip etmediğinin, iddianamelerde belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıklarının sorulmasına" ifadelerine yer verdi.

Duruşmada ayrıca Abdulkadir Aygan'ın JİTEM isimli kuruluşta çalıştığı yönünde hakkında maaş bordosu düzenlediği belirtilerek Maliye Bakanlığı'na yazı yazılarak böyle bir bordonun olup olmadığının sorulması kararı alındı.

JİTEM davasına Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve Arif Doğan'ın ifadeleri de eklendi. Kararda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak Arif Doğan'ın evinde yapılan aramada bulunan belgeler arasında JİTEM olarak bilinen bir kuruluşla ilgili bilgilerin olup olmadığı, iddianamede belirtilen kişilerle ilgili bilgilerin olup olmadığı sorulmasına karar verildi. Duruşma, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Maliye Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan yazıların cevabının beklenmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

İddianamede, çeşitli tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Batman'da 'adam öldürme, kundaklama, bombalama' eylemlerini gerçekleştirdikleri belirtilen PKK itirafçıları İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hayrettin Toka, Fethi Çetin ve Abdulkadir Aygan ile jandarma istihbarat elemanları Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz ve korucu Faysal Şanlı adlı 11 sanığın 9'u hakkında TCK'nın 313. maddesi uyarınca, 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 450. maddesi uyarınca 'Birden fazla kişiyi öldürmek' suçlarından müebbet, 2'si hakkında da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Star, 01.10.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.