Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Gelişmekte olan piyasalarda yeni belirsizlik: Seçimler

Gelişmekte olan piyasalarda yeni belirsizlik: Seçimler
image

2013, gelişmekte olan piyasalar için merkez bankalarının tetiklediği bazı gelişmeler nedeniyle çok zor geçti. 2014'te belirsizliklere bir yenisi daha eklenecek: Seçimler.

Beş büyük gelişmekte olan ülke; Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'da 2014 seçim yılı olacak.

Bu ülkelerin yeni liderleri değişmiş bir dünya düzeni ile karşı karşıya kalacak. Fed, küresel ekonomiye devasa miktarda nakit pompaladığı ve nakit ihtiyacı olan büyük gelişen piyasalardan çok birkaç oyuncuya yarayan parasal genişleme programını küçültecek.

Yatırımcılar, tahvil alımlarının azalması nedeniyle ekonomik iyileştirmelere gitmemiş olan ülkelerin sorun yaşayacaklarını düşünüyor.

322 milyar euroluk varlık yöneten Allianz Global Investors şirketinden Greg Saichin konu hakkında, "Fed'in parasal çıkışa başlaması ile yatırımcılar çok daha talepkar olacak," diye konuştu. Saichin, gelişmekte olan piyasalarda reformların yeiden gündeme gelmesi gerektiğini belirtti.

Seçimler, gelişmekte olan piyasalarda istikrarsız zamanlarda yapılacak. Son yıllarda, yabancıların hisse senedi ve tahvil piyasalarına milyarlarca dolar akıtmalarına neden olan coşkulu ekonomik büyüme durgunlaşmış durumda. Yüksek enflasyon, birikimleri azalttı. Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerde yönetime karşı yükselen öfke sokaklara yayıldı.

Fed, geçtiğimiz ay uzun zamandır beklenen parasal çıkışın başlayacağını duyurdu. Küresel piyasaların tepkisi, parasal çıkış konuşmalarının ilk kez gündeme geldiği yılın başlarında olduğu gibi sert olmadı. Gelişmekte olan piyasaların yatırımcıları Fed'in adımını doğal karşıladı ancak yatırımcılar bazı önemli büyük ekonomilerin yabancı para akışı olmadan nasıl işleyeceği konusunu yakından takip ediyor.

Kırılgan Beşli arasında yatırımcıların 2014'te boğa tutumunu en fazla benimsedikleri ülke belki de Hindistan.

Mayıs ayı sonundan önce yapılacak olan seçimleri reform yanlısı Bharatiya Janata Partisi'nin kazanacağı beklentileri aralarında Allianz'dan Saichin ile Goldman Sachs Varlık Yönetimi'nden Sam Finkelstein'ın da bulunduğu yatırımcılar için Hindistan varlıklarının cazibesini artırıyor.

Hindistan ekonomisinde ikinci çeyrekte yüzde 4,4 olan büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 4,8'e yükseldi. Rupideki zayıflığın ihracatı artırması ve hükümetin altın ithalatını azaltmak için harekete geçmesi ile ticaret açığı azaldı.

Brezilya'da (seçimler Ekim ayında yapılacak) ve Güney Afrika'da (seçimlerin ikinci çeyrekte yapılması bekleniyor) mevcut koalisyonların seçimleri yeniden kazanması beklense de yatırımcılar, istihdam piyasasında, ekonomik büyümeyi artırmakta ve enflasyonu sınırlamakta daha fazla ilerleme kaydedildiğini görmek isteyeceklerini söylüyor.

Brezilya'da hükümetin harcamayı kontrol altına almakta zorlanması nedeniyle ülke, kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz değerlendirmelerine karşı kırılgan görünüyor. 227 milyar dolarlık varlık yöneten Neuberger Berman'dan Rob Drijkoningen, ekonomik iyileştirmelerin yapılmayışının ve kar marjlarının azalmasının Güney Afrika şirketleri hakkında uzun vadede endişelere neden olacağını söyledi. Drijkoningen, Güney Afrika'da kısa vadeli faiz oranlarının düşmesini bekliyor.

Endonezya'da milletvekili seçimleri Nisan ayında, başkanlık seçimi ise Temmuz ayında yapılacak.

Goldman Sachs Varlık Yönetimi'nden Sam Finkelstein konu hakkında, "Yapısal reformların siyasi maliyetleri var ve seçim kampanyaları döneminde reform uygulanması ihtimali düşük," diye konuştu.

wsj.com.tr, 02.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.