Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ergenekon sanığı Yavuz hayatını kaybetti

Ergenekon sanığı Yavuz hayatını kaybetti
Ergenekon davasında tutuksuz yargılanan Emekli Orgeneral Kemal Yavuz hayatını kaybetti. Yavuz’un cenazesi bugün ikindi namazını müteakip Levent Camii’nden kaldırılacak.

Ergenekon davasında tutuksuz yargılanan ve 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Yavuz, gözaltına alınmış, ancak Mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. 

1934 İstanbul doğumlu Yavuz, 1953'te Kara Harp Okulu'ndan, 1967'de Kara Harp Akademisi'nden ve 1969'da Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu.

Muhtelif karargahlardaki kurmay görevlerinden sonra, 6 yıl süre ile Harp Akademilerinde "Öğretim Üyesi" olarak görev yaptı. Albaylığında, Artvin'de alay komutanlığı; Tuğgeneralliğinde, Kara Harp Akademisi Komutanlığı, Kıbrıs'ta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı; Tümgeneralliğinde, Mekanize Tümen Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı; Korgeneralliğinde Trakya Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunan Kemal Yavuz, Körfez Savaşı sırasında Doğu'da 2nci Ordu Komutanı olarak görev yaptı. Emekli Orgeneral Yavuz'un TSK'daki son görevi, 1992-1994 arasında Harp Akademileri Komutanlığı oldu.
 
TELEFON REHBERLİ SAVUNMA YAPMIŞTI
 
Emekli Orgeneral Yavuz, Ergenekon Davasında yaptığı "telefon rehberli savunma" ile belleklerde kaldı.
İddianamede savcının "Tam adı Münür Kemal Yavuz olan şüphelinin isminin birçok yerde ’K.Yavuz’ olarak geçiyor" ifadesine karşılık, telefon defterinden örnekler veren Yavuz, hakkında "bu K.Yavuz ’olsa olsa Kemal Yavuz’dur" olarak değerlendirildiğini vurgulayarak, şöyle demişti;
 "Avrupa yakasında 119, Anadolu yakasında 60 K. Yavuz adı kayıtlıdır. Avrupa yakasında 31, Asya yakasında da 18 Kemal Yavuz kayıtlıdır. Bunların ben olduğum nasıl iddia edilir. Savcı ’olsa olsa’ Münür Kemal Yavuz mu diyecek?"
 
"FETHULLAH GÜLEN'İN TEHLİKELİ OLDUĞUNU HEP SÖYLEDİM"

 Yavuz, iddianamede Fethullah Gülen’in 1999 tarihinde Ankara DGM’de yargılandığı davanın iddanamesinin kendisinde bulunmasına yer alan ifadeler karşılık ise, şunları söylemişti;
"Fethullah Gülen ile neden ilgilendiğimi izah edeyim. Ben Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesiydim ve 8 YAŞ toplantısına katıldım. İrtica faaliyetleriyle ilgili olduğu iddia edilen subay ve astsubayların dosyalarını inceledim. Savcılık ifadelerini dinlediğimde Fethullah Gülen adına rastladım. Ben Fethullah Gülen’in halk ve devlet açısından tehlikeli bir kişi olduğunu her zaman ifade ettim."
 
"BİRİNİ İSPAT EDİN, HEPSİNİ KABUL EDEYİM..."

İddianamede kendisinde bulunan 40 belgeyle ile ilgili olarak "gizli belge temin etmek" ile suçlandığına dikkat çeken Yavuz, "Birinin ’gizli belge’ olduğu ispatlansın, 40’ının gizli belge olduğunu ben kabul edeceğim" diye konuşmuştu.

"İDDİANAME HUKUKİ DEĞİL..."
 
Savunmasında sık sık iddianameyi eleştiren Yavuz, "Benim bu davayla alakam yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum demiyorum çünkü iddianamede beni suçlu gösterecek herhangi bir kanıt veya delil yoktur. Bu iddianamede hukuki değildir. Acaba bu iddianamenin görevi ve amacı sırf bir insanı karalamak mıdır? diye soruyorum" dedi.
 
"DERİN DEVLET, DEVLETİN KENDİSİDİR..."
 
Emekli Orgeneral Yavuz, duruşma sırasında kendisine yöneltilen, "Türkiye'de derin devlet var mıdır" sorusuna ise, "Derin devlet devletin kendisidir. Derin devlet, devlete sahip çıkan askeri ve sivil bürokrasidir. Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak isteyen bürokratlardan ibarettir. Bunun dışında birşey değildir" yanıtını vermişti. 
 

Hürriyet, 31.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.