Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Siyasi çalkantılar Türkiye için 2014'te durgunluk riski yaratıyor

Siyasi çalkantılar Türkiye için 2014'te durgunluk riski yaratıyor
Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının patlak verdiği 17 Aralık'tan bu yana piyasalarda yaşanan çalkantılar, uzun sürmesi durumunda bu yıl yüzde 3 -4 arası büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi için resesyon riski yaratabilir.

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı yazdığı "Siyasal Çalkantı ve Borsa İstanbul" adlı pusula raporunda siyasal çalkantıların 2014'te Türkiye ekonomisi için resesyon riski oluşturduğunu söyledi.

"Sürecin uzaması gerek tüketici gerek reel kesim aktörlerinin davranış ve stratejilerinde güçlü etki gösterme riski taşıyor" diyen Karayazıcı, Türkiye'nin en büyük şansının yurtiçi kaynaklı bu kırılgan dönemin, yurtdışında büyümenin görece güç kazanacağı bir periyoda denk gelmesi olduğunu da ekledi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ekonomi yılın 3. çeyreğinde yüzde 4,4 büyüdü. Uluslararası Para Fonu IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,4, gelecek yılsa yüzde 3,7 büyümesini öngörüyordu.

Medley Advisors'tan Nigel Rendell de bazı yabancı yatırımcıların Türkiye'de yaşanan politik çalkantılar için endişe duyduklarını söyledi.

The Wall Street Journal'a, "Yolsuzluk skandalı AK Parti'nin en çekirdek kısımlarına kadar gidiyor ve on yıl önce birçok değişik grubun bir araya gelmesiyle oluşan parti kendiyle savaşa girmek üzere gözüküyor" diyen Rendell, Türk varlıkları için de iştahın giderek azaldığını belirtti.

Borsa İstanbul 100 Endeksi, soruşturmanın başlamasından bu yana yüzde 14'e yakın değer kaybetmişti. Bugün yaşanan toparlanma hareketi ile borsa ilk seansta yüzde 3'ün üstünde primli seyretti.

Yaşanan yurtiçi kaynaklı riskler dışında da ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlaması da Türkiye piyasaları için bir diğer riski oluşturuyor. Fed'in aylık tahvil alım programını Ocak itibariyle 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara indirmesi, Türk lirasında satış baskısı oluşturmuştu. Siyasi çalkantılarla birlikte son 1 ayda yüzde 6,5'a yakın değer kaybeden liray karşısında dolar kuru Cuma günü 2,1769'dan işlem görerek rekor kırdı.

The Wall Street Journal'a Fed'in parasal sıkılaştırmaya gitmesinin gelişen piyasaları çok etkilemeyeceğini düşündüğünü söyleyen Eral Karayazıcı, buna sebep olarak da bu yıl yaşanan negatif ayrışmayı gösterdi.

"Gelişen ülkeler çok iskontolu, negatif ayrışacak bir yer kalmadı" diyen Karayazıcı, genel beklentinin aksine 2014 yılında gelişenlerin daha iyi performans göstereceğini belirtti.

MSCI Gelişen Ülke Endeksini takip eden iShares borsa yatırım fonu (BYF), bu yıl yüzde 6,88 değer kaybederken, BLDRS gelişmiş piyasalar BYF yüzde 18,4 değer kazandı.

Karayazıcı şu anda piyasaların Fed'in parasal çıkışı çok hızlı yapmasını fiyatlamadığını söylerken bunun olmasının ise "düşük ihtimal" olarak öngördü ve siyasi çalkantıların uzaması hakkında şu uyarıyı yaptı:

"Finansal piyasalarda 1-3 hafta süreli çalkantılar geçici kalp sorunlarına benzetilebilir. Ancak geride kalan haftayı çağrıştıran yüksek gerilimin 6-8 haftayı bulan bir ömre sahip olması meseleyi geçici olmaktan çıkarır ve reel ekonomiye güçlü biçimde tesir eder, hasara neden olur."

wsj.com.tr, 30.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.