Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Japonya, deflasyona "Sayanora" dedi

Japonya, deflasyona "Sayanora" dedi

Japonya artık fiyatların yükseldiği bir ülke.

Japon hükümeti bu hafta ekonominin durumu ile ilgili yayınladığı aylık raporunda dört yıl sonra ilk kez "deflasyon" kelimesini kullanmadı.

Tabi bunun iyi bir nedeni var. Geçen her ay, Japonya Merkez Bankası'nın Nisan ayında hayata geçirdiği gevşek para politikasının fiyatları yükseltmede başarılı olduğuna dair daha fazla kanıtla geliyor. Önemli bir fiziksel eşik de Cuma günü açıklanacak Kasım ayı enflasyon verileri ile muhtemelen aşılacak. Ekonomistlerin beklentisi tüketici fiyat endeksinin geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1'den fazla artış kaydedeceği yönünde.

Eylül ayında açıklanan manşet TÜFE bu seviyeyi aşmış olsa da Japonya'daki yatırımcılar gıda fiyatlarının hariç tutulduğu "çekirdek" TÜFE'ye daha çok odaklanmaya meyilli. Global finans krizinden bu yana çekirdek enflasyon yüzde 1'in üzerin hiç görmedi.

Şu an görünen Japonya Merkez Bankası'nın deflasyonu yenmiş olduğu. Ancak Nisan 2015'e kadar enflasyonu yüzde 2'ye çıkarma hedefini tutturabilmesi için önünde yapacağı hala çok şey var. Özel sektör uzmanları neredeyse ağız birliği yapmışçasına o zamana kadar bu hedefin tutturulacağından şüphe duyuyor.

Hükümetin önündeki en büyük engel yine kendi planlarından birisi: İşletme vergisinin yüzde 5'ten yüzde 8'e yükseltme. Nisan ayında hayata geçecek yeni oran tüketici talebini zayıflatan bir unsur. Bu oran hayata geçmeden pahalı ürünlere yapılacak akın muhtemelen TÜFE'nin gelecek yılın ilk çeyreğinde artmasını sağlayacak. Ancak ondan sonra tüketiciler yeniden evlerine çekildiğinde fiyatları yukarı yünlü artıran baskı hafifleyecek. HSBC, çekirdek enflasyonun Haziran ayında yüzde 0,7'ye düşeceği, Mart 2016'ya kadar da yüzde 1'in altında seyredeceği tahmininde bulunuyor.

Enflasyonun yüzde 1'in altında kalması Japon yatırımcıların paralarını banka hesaplarında ve hükümet tahvillerinde tutmasına neden olan deflasyonist zihniyetti ortadan kaldırması olası görünmüyor.

Ayrıca bu durum Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla hamlede bulunmasını gerektirecek.

Japonya Merkez Bankası'nın sürekli olarak yüzde 2'lik enflasyon hedefinin erişilebilir olduğu ve ciddi olarak algılanması gerektiği yönündeki açıklamaları da dikkate alındığında bu hedefe yaklaşmak bankanın kredibilitesi açısından da önem arz ediyor. Eğer işletme vergileri tahmin edildiği kadar talebe zarar verirse merkez bankasının şu an zaten agresif olarak tanımlanan gevşek para politikasını daha agresifleştirmesi gerekecek.

wsj.com.tr, 26.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.