Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Balbay tahliye oldu, peki Balyoz hükümlüleri

Balbay tahliye oldu, peki Balyoz hükümlüleri
Anayasa Mahkemesi, Mustafa Balbay'ın "seçme ve seçilme hakkının ihlali" gerekçesiyle tahliyesine karar verdi.

Balbay'ın tahliyesinin ardından gözler, Balyoz davası hükümlüsü, MHP Milletvekili Engin Alan'ın durumuna çevrildi.
Ancak hem hükümet kaynaklarına, hem de hukukçulara göre , Balbay kararından Engin Alan'ın faydalanması mümkün değil.
Çünkü Balbay'ın aksine, Engin Alan'ın cezası Yargıtay tarafından da onanarak, kesinleşti. Balbay, hukuk önünde "hükmen tutuklu" sıfatı taşırken, Engin Alan "hükümlü" durumunda.
 
CMK'NIN 311'İNDEN BAŞVURMALI
 
Ancak Engin Alan ve diğer Balyoz hükümlülerinin de, tahliye edilmelerinin önünü açacak bir formül, Türk hukuk mevzuatında bulunuyor.
Bu formül, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 311. maddesi uyarınca, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak.
 
İŞTE O MADDE:
 
Balyoz hükümlülerinin, teker teker Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilecekleri CMK'nın 311. maddesi şöyle;
 
"Madde 311 - (1) Kesinleşen bir hükümle sonuçlanmış bir dava, aşağıda yazılı hâllerde hükümlü lehine olarak yargılamanın yenilenmesi yoluyla tekrar görülür:
 
a) Duruşmada kullanılan ve hükmü etkileyen bir belgenin sahteliği anlaşılırsa.

b) Yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek biçimde hükümlü aleyhine kasıt veya ihmal ile gerçek dışı tanıklıkta bulunduğu veya oy verdiği anlaşılırsa.
 
c) Hükme katılmış olan hâkimlerden biri, hükümlünün neden olduğu kusur dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkûmiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmiş ise. 
 
 
d) Ceza hükmü hukuk mahkemesinin bir hükmüne dayandırılmış olup da bu hüküm kesinleşmiş diğer bir hüküm ile ortadan kaldırılmış ise. 
 
 
e) Yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulup da bunlar yalnız başına veya önceden sunulan delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatını veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkûm edilmesini gerektirecek nitelikte olursa.
 
 
f) Ceza hükmünün, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlâli suretiyle verildiğinin ve hükmün bu aykırılığa dayandığının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması. Bu hâlde yargılamanın yenilenmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl içinde istenebilir.
 
 
(2) Birinci fıkranın (f) bendi hükümleri, 4.2.2003 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararları ile, 4.2.2003 tarihinden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvurular üzerine verilecek kararlar hakkında uygulanır"
 
ANAYASA MAHKEMESİ TEK BİR KARAR BİLE ALSA, TÜM BALYOZ HÜKÜMLÜLERİ YARARLANIR
 
Yargı çevrelerine göre, eğer Anayasa Mahkemesi Balyoz hükümlülerinden herhangi birinin CMK 311 uyarınca yeniden yargılanması gerektiğine karar verirse, bu tüm hükümlülere de uygulanabilir. Bunun için, davadaki her hükümlünün ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi'ne gitmesine gerek yok.
 
TAHLİYE YOLU AÇILIR
 
Üstelik, yine yargı çevrelerine göre, Anayasa Mahkemesi CMK 311'e göre davanın yeniden görülmesi yönünde bir karar verirse, sanıkların tahliyelerinin de önünün açılması söz konusu olabilir.
Böyle bir durumda, özellikle milletvekili olan Engin Alan'ın, Balbay hakkındaki AYM kararını örnek göstererek, tahliye istemesinin önü açılır. Ancak Balyoz mahkemesi yeniden yargılama çerçevesinde Balyoz'da yargılanan diğer sanıkların durumunu da tahliye yönünden değerlendirebilir.
 
BALYOZ AVUKATLARINDAN PEKŞEN: "OCAK'TA AİHM'E GİDECEĞİZ"
 
Yargı çevrelerinden yapılan bu yoruma ilişkin Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Balyoz davası avukatlarından Haluk Pekşen de, Anayasa Mahkemesi'ne CMK'nın 311. maddesi uyarınca müvekkiller için başvuruda bulunulduğunu söyledi.
Anayasa Mahkemesine yönelik başvurunun "silahların eşitliği ilkesinin ihlali" ve "adil yargılanma hakkının ihlali" çerçevesinde yapıldığını anlatan Pekşen, başvurunun içeriğini şöyle açıkladı;
"Silahların eşitliği ilkesine Balyoz davalarında bakılmadı. Buradaki kasıt, hakimlerin savunma tarafının ortaya koyduğu 150'ye yakın delili toplamaması, ancak savcılığın tüm delil taleplerinin kabul edilmesi. Bu "silahların eşitliği ilkesine" aykırı bir tutum.
Adil yargılamanın ihlali konusuna, yargılamadan kısa süre önce hakimlerin değişmesi ile sanıkların normal duruşma salonu yerine, özel olarak kurulan cezaevi niteliğinde, tecrit içeren bir salonda yargılanmaları giriyor"
 
Anayasa Mahkemesinin daha önce benzer konularda, CMK 311'den kendisine yapılan başvurularda, "sanıklar lehine kararları bulunduğunu" da hatırlatan Pekşen, "Anayasa Mahkemesi, AİHM'den aldığı yetki uyarınca bir içtihat birliği sağlamak durumunda. Bizim yaptığımız başvurularda da, daha önce benzer başvurularda verdiği kararlara uyumlu karar vermesini bekliyoruz" dedi.
Ancak AYM'nin başvuruları inceleme süresinin uzun sürebileceğini göz önüne alarak, bunu beklemeyeceklerini de söyleyen Pekşen, "Ocak ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de başvuruda bulunacağız" diye konuştu.
 
BALYOZ'DA KİMLER VAR
 
Balyoz davasının bir numaralı sanığı Emekli Orgeneral Çetin Doğan. Davada hüküm giyenler arasında ayrıca Ergün Saygun, Engin Alan, Levent Ersöz, Bilgin Balanlı, Can Erenoğlu gibi isimler de yer alıyor.

Hürriyet, 10.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.