Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çin'de ticaret fazlası son beş yılın zirvesinde

Çin'de ticaret fazlası son beş yılın zirvesinde

Çin'de ılımlı artış kaydeden ithalat büyümesine karşın güçlü şekilde artan ihracat ülkenin ticaret fazlasını son beş yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Kasım ayında Çin'in ticaret fazlası 31,1 milyar dolardan 33,8 milyar dolara sıçradı. Ekim ayında yüzde 5,6 olan ihracat büyümesi Kasım ayında yüzde 12,7 oldu. Uzmanlar bu durumun Çin için olduğu kadar global ekonomi için de olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor.

Son ticaret artışının Çin ile ABD arasında konuyla ilgili rahatsızlığı daha da artırması bekleniyor. Çin'in sürekli ticaret fazlası vermesi Pekin ile Washington arasında devam eden ihtilafın en önemli kaynağı. Bu ticaret artışı sayesinde Çin'in döviz rezervi üçüncü çeyreğin sonu itibariyle 3,66 trilyon dolara ulaşmış durumda.

 

ABD'de bazı kongre üyeleri, para biriminin değerini düşük tutarak ihracatını sürekli artıran Çin'e karşı Obama yönetiminin harekete geçmesini istiyor.

Çin'de hükümetin yerel ekonomiyi güçlendirme ve döviz kurlarını serbestleştirme taahhüdüne rağmen ülkede ihracat her ay artış kaydetmeye devam ediyor. Ülkeye gelen düşük sevkiyatlar nedeni ile Kasım ayında ticaret fazlası Ocak 2009'dan bu yanaki en yüksek seviyesine çıktı. Konuyla ilgili yorumda bulunan HSBC ekonomisti Ma Xiaoping, "İthalatlar hayal kırıklığı yaratıyor. Yerel talep hala zayıf" dedi.

İmalatçılarının Çin ile benzer pazarlara odaklandığı Güney Kore'nin Kasım ayında yıllık bazda yüzde 0,2'lik bir ihracat büyümesi yaşaması ardından Çin'den gelen güçlü ihracat rakamları sürpriz yarattı. The Wall Street Journal gazetesinin 11 ekonomist ile yaptığı ankette beklentiler Çin'in yüzde 7'lik bir ihracat büyümesi kaydedeceği yönünde idi.

Bir zamanlar ekonominin ana motoru olan Çin'in ihracatı global finansal kriz nedeniyle Avrupa ve ABD'den gelen düşük talep nedeniyle zarar görmüş ancak gelişmiş ülkelerde son zamanlarda görülen iyileşmenin etkisi ile son aylarda ihracat yeniden güçlenmeye başladı.

Konuyla ilgili yorumda bulunan RBS ekonomisti Louis Kuijs, "Global aktivitenin ve ticaret döngüsünün momentum kazandığını gösteren sinyaller var. Bunun da nedeni yüksek geliri olan ülkelerde son zamanlarda yaşanan iyileşme. Çin ihracatı da bu durumdan fayda görüyor" dedi.

Geçen yılın Kasım ayı ile kıyaslandığında Çin'in Avrupa ve ABD'ye yaptığı ihracat sırası ile yüzde 18,4 ve yüzde 17,7 arttı.

 

wsj.com, 08.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.