Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Mahkeme Ergenekon 2009’un darbe planı belgelerinin peşinde

Mahkeme Ergenekon 2009’un darbe planı belgelerinin peşinde  

Ergenekon davasında mahkeme, TSK’dan 2008-2009 arasında darbe girişimi ile ilgili belgeleri istedi. Mahkeme kararında Eldiven, Yakamoz ve Ayışığı planlarına vurgu yapılarak sanıkların ‘2009’daki darbe beklentileri’ de hatırlatıldı

Ergenekon davası kapsamında mahkemenin, Genelkurmay Başkanlığı’ndan ‘2000 ve 2009 yılları arasında TSK içinde darbe girişimi oldu mu, olduysa konuyla ilgili belgeler gönderilsin’ talebi, ‘darbe 2009’daki YAŞ’tan sonra’ iddiasını bir kez daha gündeme getirdi. İddianamede, emekli Org. Şener Eruygur’da ele geçen bir belgede ‘Mart 2009 da yapılacak yerel seçimler her türlü hazırlık ve icraatımız için belirleyici faktördür’ ifadesiyle ve bazı asker kökenli sanıkların telefon konuşmalarından da yola çıkılarak yapılan ‘’2009 yılında yapılan aramada elde edilen darbe planlarıyla alakalı bir beklenti içerisinde oldukları’’ şeklindeki değerlendirme de dikkat çekti.

AY IŞIĞI - YAKAMOZ - ELDİVEN

 M Ergenekon soruşturmasında ‘tanık’ olarak ifade veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ‘slayt olarak önüme geldi’ dediği darbe planları resmen Genelkurmay’a soruldu.Mahkeme ayrıca, iddianamede belirtilen Sarıkız-Ay Işığı, Eldiven ve Yakamoz adlı darbe senaryolarıyla ilgili mevcut olduğu takdirde her türlü bilgi ve belgenin gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı.

‘YAKALANANA KADAR UYGULAMADAYDILAR’

İddianamede, asker kökenli sanıkların darbe planlarını uygulamaya koyamadıkları ancak emekli olduktan sonra da darbeye zemin hazırlayacak eylem ve faaliyetlerine yakalanana kadar devam ettikleri vurgulandı.

‘HERŞEYİ 2009’A GÖRE AYARLADIK’

Tutuklu sanık emekli Albay Hasan Atilla Uğur’un 9 Ocak 2008’de A. A. ile yaptığı telefon konuşmasında da özetle A. A.’nın “Her şey 2009’a göre biz ayarladık...” dediği, Uğur’un “Her şeyi. Paşam, hiç merak etme gelince konuşacağız” dediği,  iddianamede ‘’2009 yılı içerisinde elde edilen darbe planları ile ilgili bir beklenti içerisinde oldukları’’ değerlendirmesiyle yer aldı.

İDHAR KADROSUNU AKILLARA GETİRDİ

Ergenekon iddianamesinde, darbe slaytlarında, ‘’Bu sadece askerlerin planladığı bir girişim değil sivillerle ortaklaşa yürütülen bir girişimdir. Darbeci ekip dağıtılsa bile hareketi sürdürecek İDHARIN (yığınağın, kadrolaşmanın) yapılması öngörülmüştür. Genelkurmay Bşk. ÖZKÖK tarafından girişim önlendiğine göre, hareketi devam ettirmek üzere yapılan kadrolaşma bugün devam etmektedir. Çünkü Org.ÖZKÖK herhangi bir tasfiye yapmamıştır’’ ifadesi dikkat çekti.

ALPARSLAN ARSLAN DA DARBE BEKLİYORDU

Bir Ergenekon eylemi olan Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Arslan’ın da yakalandığında ‘Yakında darbe olacak, beni kurtaracaklar’ dediği gündeme gelmişti. 2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin de ‘’Hrant’ı öldürenler 2009’da yapılması planlanan darbeyle serbest kalmayı düşünüyorlardı’’ şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Talebin amacı suçluya suçunu itiraf ettirmek

Ergenekon davasınına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin TSK’dan 2000-2009 yılları arasında darbe girişimine ilişkin bilgi ve belgeleri talep etmesini değerlendiren hukukçular Genelkurmay’ın darbe girişimleri konusunda ‘evet olmuştur’ yönünde bir görüş bildirmeyeceği olarak söylüyor

• Emekli Deniz Hakim Albay Ahmet Cengiz Tangören: “Sanıyorum Genelkurmay içinde 2000-2009 tarihleri arasında askeri darbe girişimi olduğuna ilişkin delil ya da şüphe var ki bu soruluyor. Genelkurmay’dan ‘böyle bir darbe girişimi yoktur’ yanıtı gelecektir. Genelkurmay’a yöneltilen bu soruyu suçluya suçuna itiraf ettirmek için beyan almak şeklinde yorumlayabiliriz. Hiçbir zaman suçlu suçunu itiraf etmez. Dursun Çiçek’le ilgili değerlendirme yapıldı ve bir karar veridi. Ama kamuoyu tatmin olmadı.

• Emekli Askeri Hakim Albay Ümit Kardaş: “Silahlı kuvvetler böyle bir darbe girişimi vardır demez. Bunu sormanın da bir hukuki anlamı yok. Darbe girişimleri olmuş, var dese o dönemdeki tüm Genelkurmay Başkanları bundan sorumlu olur. Kurum bir takım şeyleri koruyor. Talat Aydemir dışında darbe yapıldı başarısız oldu diye kimseyi yargılayamamışsınız. Böyle bir tarihimiz var” 

• İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Hatemi: “Böyle bir girişim sizin tarafınızdan haber alındı mı diye elbette sorulmalı. Genelkurmay’dan böyle bir girişim yoktur diye yanıt gelse de ceza davası hakimi, zamanın Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün beyanları değerlendirilip darbe girişimi vardır diyebilir.”

Star, 27.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.