Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > PISA:Kapatılma,fırsat eşitliğini tehlikeye atar

PISA:Kapatılma,fırsat eşitliğini tehlikeye atar

PISA Direktörü Eric Charbonnier, Türk hükümetinin dershaneleri kapatma kararının amacını ve oluşacak açığın nasıl kapatılacağını daha iyi açıklaması gerektiğini söyledi.

 

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) tarafından gerçekleştirilen eğitim raporu açıklandı.

Türkiye'nin 65 ülke arasından 44. sırada yer aldığı raporla ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan PISA raportörleri, "Türkiye son 3 yılda ilerleme kat etti. Ama yerlerini doldurmadan dershanelerin kapatmak fırsat eşitliği açısından risk oluşturur.'' uyarısında bulundu.

PISA Direktörü Eric Charbonnier, dershanelerin ve özel okulların; devlet okullarından daha başarılı olduğunu belirterek, Türk hükümetinin dershaneleri kapatma kararının amacını ve oluşacak açığın nasıl kapatılacağını daha iyi açıklaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin 2009 ile 2010 arasında eğitimde attığı adımlarla bir ilerleme sağlayabildiğinin de altını çizen Charbonnier, ''Şimdi atılacak adımlarla sosyal eşitlik sağlanmalıdır. Eğer dershaneler kaldırılacaksa yeni bir iyileştirme gerçekleştirilmelidir. Devlet okulları, özel dershanelerin yürüttüğü görevi kendi içerisinde sağlamalıdır." dedi.

Türkiye eğer dershaneleri kapatıyorsa, onların yerini dolduracak yeni şeyler koymak zorunda." vurgusunda bulunan Eric Charbonnier, ''PISA raporunun da ortaya koyduğu gibi, eğitim politikasını netleştiren ve istikrar sağlayan ülkeler daha başarılı oluyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de dershanelere giden öğrencilerin düşük ve orta gelirli ailelerin çocukları olduğuna dikkat çeken Charbonnier, "Özel ders imkanları fırsat eşitsizliğine neden oluyor. Bu nedenle, her ülkede iyi bir dershane eğitiminin bulunması, öğrencilerin kişisel zorluklarını aşmasında ve öğrencilerin eğitim başarısında önemli rol oynuyor. Eğer okullarda dershanelere ihtiyaç kalmayacak şekilde eğitim verebilirseniz gerçek fırsat eşitliği sağlarsınız. Ancak, dershanelerin yerine geçebilecek oluşumu sağlamadan dershaneleri kapatırsanız bu bazı öğrenciler için engel teşkil edecektir." dedi.

Eğitim sisteminin iyi işlediği ülkelerde devletin gelir seviyesi düşük öğrencilere yardım imkanı sunarak eşitliği sağladığını da kaydeden Eric Charbonnier, dershanelerin varlığının da okulların daha başarılı olması için bir baskı mahiyeti taşıyabileceğine dikkat çekti.

Türkiye'nin daha önce eğitimle alakalı birçok reformu gerçekleştirdiğini de hatırlatan PISA Direktörü, dershanelerin kapatılması durumunda, tecrübeli öğretmenlerin dar gelirli ailelerin bulunduğu bölgelere yönlendirerek eğitim kalitesinin artırılabileceğini ifade etti.

Fransa'da dershanelerle ilgili yapılan değişikliğe de değinen PISA Direktörü Charbonnier, "Fransa'da dershaneye giden öğrenciler genellikle yüksek gelirli ailelerin çocukları. Onun için Fransa'da bir eğitim eşitsizliğinden bahsedebilirdi. Fransa'da yapılan değişiklik maddi geliri ne olursa olsun her çocuğun eşit eğitim hakkında sahip olmasını sağlamakla ilgiliydi." diye aktardı.

"MEB, DERSHANELERİN TAMAMLAYICI ROLÜNÜ ARAŞTIRMALI"

PISA raportörü Sophie Vayssettes ise "Eğer devlet okulları eğitim konusunda yeterli olmadığı halde siz dershaneleri kapatırsanız bazı öğrencilerin eğitim seviyesinde gerileme olacaktır. Gelir seviyesi düşük öğrencilerin bulunduğu bölgelerde öğrencilerin bedelsiz ya da düşük ücretler karşılığında ulaşabileceği dershaneler kapatılırsa elbette bu problem yaratacaktır." dedi.

PISA raportörü, Türkiye'de son yıllarda eğtim kalitesinin arttığını ve eğitimde eşitsizliğin azaldığını da belirterek Milli Eğitim Bakanlığı'nın kapatma kararından önce dershanelerin nasıl bir tamamlayıcı rolü olduğunu araştırması gerektiğini vurguladı. Vayssettes, ''Eğer yine de dershaneler kapatılacaksa o zaman devlet okullarının dershanelere giden öğrencilerin sıkıntılarını gidermek için nasıl bir çözüm önereceğini izah etmesi gerekir." diye konuştu.

 

Zaman, 05.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.