Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Cari açık, derecelendirme şirketlerinin not aşkını törpülüyor

Cari açık, derecelendirme şirketlerinin not aşkını törpülüyor

Türkiye, 2012'nin sonundan bu yana iki yatırım yapılabilir kredi notunu korudu- büyük bir başarı. Ancak yabancı sermaye akışlarına olan kırılganlığa son vermedikçe kredi derecelendirme kuruluşlarından yakın zamanda sevgi görmesi pek olası değil.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Pazartesi günü yayınladığı bir yıllık raporda Mayıs 2013'te kredi notunu durağan bir görünümle yatırım yapılabilir derecesinin ilk adımı olan Baa3'e yükselme kararının alınmasında ana tetikleyicilerin ekonominin gelişmesi, ihtiyatlı bir mali politika ve hükümetin cari açığı düşürmek için yaptığı reformlar olduğu belirtildi. Bu kredi notu değişikliği, Fitch'in Kasım 2012'de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesine yükseltmesinin ardından gelmişti.

 

Moody's, cari açığının yüksek olmasının yanı sıra dış borç yükümlülüklerinin döviz rezervleri içindeki payı olan dış kırılganlık göstergesinin yatırım yapılabilir notuna sahip ülkeler camiasının en yüksekleri arasında yer alıyor olması nedeniyle Türkiye'nin kredi notunun baskı altında olmayı sürdürdüğünü belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca yabancı sermaye akışlarının aniden ve sürekli olarak durmasının da not üzerinde baskı yaratabileceğini kaydetti.

1995 yılından bu yana Türkiye üzerine çalışan Londra'da yerleşik Moody's analisti Sarah Carlson Salı günü İstanbul'da katıldığı bir konferansta, "Türkiye'nin cari açığı üzerindeki baskıyı hafifleteceğini düşündüğümüz sihirli bir sayı yok," diye konuştu. Moody's'in yalnızca cari açığın ekonomiye kıyasla büyüklüğünü göz önüne almadığını belirten Carlson, aynı zamanda bu açığın nasıl finanse edildiğinin de önemsendiğini belirtti.

Türkiye'nin cari açığı GSYH'nin yüzde 7'si düzeyinde. Bu oranın bu yıl yüzde 7,5'e yükselmesini bekleyen Moody's, 2013'te GSYH'nin yüzde 25'i civarında olduğu tahmin edilen bağlantılı dış finansman ihtiyacının da orta vadede yüksek olmaya devam etmesini bekliyor.

Açığı finanse etmek için büyük oranda sermaye girişlerine bağımlı olan Türkiye, Fed'in ayda 85 milyar dolar değerinde yaptığı aylık tahvil alımlarını azaltma planlarını açıkladığında piyasanın ateş hattına girmişti. Lira, bu yıl dolar karşısında yüzde 13 zayıflamış durumda.

Bununla beraber tüm haberler kötü değil.

Moody's'in yıllık raporunda, "ABD Merkez Bankası Fed'in parasal çıkışa başlaması halinde Moody's, Türkiye'nin mevcut cari açığının finansman ihtiyacının karşılanmasında orta vadeli zorlular yaşanmasını bekliyor. Ancak ülkenin bilançosu ve ekonomisi, parasal çıkış senaryosunda finansman ihtiyaçlarını karşılama konusunda yaşanabilecek orta vadeli zorluklara dayanmasını sağlayacak tamponlara sahip," ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin bir diğer sorunu ise enflasyon. Merkez bankası, bu sorunla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmak konusunda isteksiz. Tüketici fiyat endeksi Salı günü bir miktar rahatlama sağladı: Ekim ayında yüzde 7,71 olan yıllık TÜFE Kasım ayında yüzde 7,32'ye geriledi. Aylık bazda ise yerel gıda fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak yalnızca yüzde 0,01 oranında yükseldi.

Moody's ve piyasalar, yıllık enflasyon oranının merkez bankasının yıl sonu hedefi olan yüzde 6,8 ile orta vadeli hedefi olan yüzde 5'in üstünde seyretmeye devam etmesini bekliyor.

"Kısa vadeli enflasyon dinamiklerinin merkez bankasına rahatlama sağlaması muhtemel. Ancak parasal çıkışa ilişkin endişeler ile dış borçlanma ihtiyacının yüksek olduğu düşünüldüğünde hala liranın baskı altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz," diye konuşan J.P. Morgan Chase  ekonomisti Yarkın Cebeci sözlerine, "Bu durum merkez bankasına rahatlaması için alan bırakmıyor. Bankanın ihtiyatlı olmaya devam etmesini, likiditeyi sıkı tutmasını ve giderek daha ortodoks politikalara geçmeye daha hazır görünmesini bekliyoruz," diye devam etti.

wsj.com, 04.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.