Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > BDP'den Anayasa çağrısı

BDP'den Anayasa çağrısı

BDP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalara şeffaf ve katılımcı bir yöntemle devam edilmesini istedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak tarafından kaleme alınan ve bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim edilen mektupta, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalara şeffaf ve katılımcı bir yöntem esas alınmak suretiyle, farklı formüllerle devam etmesi istendi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sunulan 5 sayfalık BDP'nin cevabi mektubunda, Başkan Çiçek'e, TBMM Başkanı sıfatıyla bugüne kadar yeni bir Anayasa yapımına dair ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışması amacıyla göstermiş olduğu çaba ve sarf ettiği emekten dolayı teşekkür edildi. BDP mektubunda, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in şahsına bugüne kadar göstermiş olduğu çabanın takdir edildiği, ancak bu aşamada Komisyon Başkanı olarak çalışmaların devamı açısından çözüm yolları önermek yerine, komisyon üyesi bir partinin iradesi doğrultusunda komisyonun çalışmalarına son verileceği ifadesini yetersiz bir yaklaşım olarak değerlendirdikleri belirtildi.

BDP olarak yeni bir anayasanın elzem ve ertelenemez olduğuna inanıldığı vurgulanan mektupta, başından beri yeni sivil ve demokratik bir anayasanın yazılması sürecine büyük bir ciddiyetle yaklaştıkları ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu yaklaşım ve sorumlulukla çalışmalarda bulundukları kaydedildi.

BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ YOKTUR

Mektupta, BDP olarak kaynağını tarafı olunan uluslararası sözleşmelerden almayan, evrensel değerlere aykırı bir kırmızı çizgilerinin olmadığı belirtilerek, şu görüşler dile getirildi:

"Taslak sivil toplum örgütleri ile tartışılarak ilerletilmeye çalışılmalı. Sivil toplum örgütlerinden oluşacak bir Anayasa İzleme Grubu oluşturularak, tıkanma durumunda bu grubun devreye girmesi sağlanmalı. Taslak farklı toplumsal kesimlerle tartışılarak, genişletilmeli, bu süreç kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli. Venedik Komisyonu'nun katkısı ve desteği alınmalıdır. Dikkat edilirse son 20- 30 yıllık dünya anayasa yapım süreçlerinde ve özellikle doğu Avrupa ülkelerindeki anayasa yapım aşamalarında Venedik Komisyonu çok önemli bir işlev görmüş, adeta kolaylaştırıcı bir misyon üstlenmiştir. Dört partinin uzlaşmasını esas almakla birlikte, belirli bir süreden sonra üç veya daha az sayıda partinin uzlaşmasını temel alan alternatif taslaklar hazırlayarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürmesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz."

 

Radikal, 02.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.