Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İnovasyon bayramı başlıyor

İnovasyon bayramı başlıyor

TİM tarafından ikincisi düzenlenen İnovasyon Haftası etkinlikleri bugün başlıyor. Yurtiçi ve yurtdışından alanında uzman konuşmacıların katılacağı etkinlikte geleceğe yön veren fikirler paylaşılacak

İnovasyonun devlet politikası olarak benimsendiği Türkiye'de araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarına destek artırılıyor. Bu amaçla geliştirilen projelerde yenilikçi fikir ve girişimler Türkiye'nin gündemine taşınırken inovasyonun lider isimleri de bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerinde buluşuyor. 3 gün boyunca İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek olan etkinlikte geleceğe yön veren fikirler yatırımcıların ilgisine sunulcak.

YAŞAMA ARTI DEĞER KATIYOR
2012 yılında gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon Haftası bu yıl bilim, teknoloji, pazarlama, tasarım, kent, iş ve sanayi dünyası, pazarlama, enerji ve tıp alanlarında inovasyonun geliştirici gücünü gözler önüne serilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kapanışını yapacağı organizasyonda çok sayıda bakan ile dünyada ve Türkiye'de fark yaratan uluslararası profesyonel, sanayici, akademisyen ve üniversite öğrencileri katılacak. İnovasyonun, günümüzde yalnızca teknolojide değil hayatın her alanında hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İnovatif girişimlerin yaşama kalite ve artı değer kattığı artık bilinen bir gerçek. Biz bu noktadan yola çıkarak 7'den 77'ye herkesin bilim, teknoloji, pazarlama, tasarım, kent, iş ve sanayi dünyası, pazarlama, enerji ve tıp alanlarında inovasyonun geliştirici gücünün fakına varmasını istiyoruz" dedi.

"YENİ BİR İVME KAZANDIRDIK"
Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 yılında kişi başına 25 bin dolar milli gelir hedeflediğini hatırlatarak, "Hedeflerimiz büyük. Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefine dinamizm kazandırması için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının ticarete dönüşmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda inovasyon alanında gençlere yatırım yaparak, üniversite- sanayi işbirlikleri sağlayarak ülkemizi daha ileri taşıyabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Geçen yıl 6-8 Aralık tarihleri arasında düzenlenen İnovasyon haftası etkinliğine 15 bin kişinin katıldığını hatırlatan Büyükekşi, bu yıl ziyaretçi sayısının 20 bini aşmasını beklediklerini ifade etti.

2023 HEDEFİNDE 4 UNSUR
Ekonomi Bakanlığı olarak inovasyona ve Ar-Ge'ye verilen desteğe devam edeceklerini belirten Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku da, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için dört temel unsuru olduğunu, bunların da Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım olduğunu dile getirdi. Özutku, "İnovasyon değer oluşturan yenilikçi fikir demektir. Değer oluşturmalıyız. Bugün Türkiye'de sanayi, üniversite işbirliği ile değer oluşturmaya başlıyor" dedi.

Dünyaca ünlü isimler katılacak

Türkiye İnovasyon Haftası'na katılacak konuşmacılar bazılarının isimleri ve alanları şöyle:
Google X Kurucusu ve Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Profesörü Sebastian Thrun
Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Atala
Obama'nın ABD Konseyi'nin Teknoloji Daire Başkanı olarak görev yapan Aneesh Chopra
SeymourPowell Eş Kurucusu ve Tasarım Direktörü Dick Powell
Ünlü 'HOW' (Nasıl) adlı kitabın yazarı ve LRN CEO'su Dov Seidman
Sosyal Veri Laboratuarı Direktörü Dr. Andreas Weigend
Intel Etkileşimsel ve Deneyimsel Araştırmalar Direktörü Dr. Genevieve Bell
Mars Gezegeni'ne insanlı inişi düzenleyen Mars One Proje Ataşesi, Nobel Fizik Ödülü sahibi teorik fizikçi Prof. Gerardus't Hooft
Saffron Kurucu Başkanı Wally Olins
WMG Kurucusu ve Başkanı, CBE* Prof. Lord Kumar Bhattacharyya
İnovasyonun karşısındaki kültürel engeller - Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz

 

Sabah, 28.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.