Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 144 ülke köprüde buluşacak

144 ülke köprüde buluşacak

TUSKON, bu yıl Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nün 19’uncusunu düzenliyor. 25-26 Kasım arasındaki programa 144 farklı ülkeden 1.100 firma ve 1.300’ün üstünde iş insanı bekleniyor

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) bu yıl 19’uncusunu düzenleyeceği “Türkiye-Dünya Ticaret ve Yatırım Köprüsü 2013” etkinliği 25-26 Kasım arasında gerçekleştirilecek. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteğiyle düzenlenen Ticaret Köprüsü’ne, 144 farklı ülkeden 1.100 firma ve 1.300’ün üzerinde iş insanının katılması bekleniyor. Programda bu yılki ağırlıklı sektörleri “Gıda, Tarım, Hızlı Tüketim Mamulleri ve İlgili Makineler” oluşturuyor. 25 bin iş görüşmesinin yapılmasının planlandığı etkinlikte, 22 farklı dilde 900 tercüman görevlendirilecek. Güney Sudan ve Abu Dabi’nin ilk kez katılacağı Ticaret Köprüsü’ne Brezilya’nın en büyük market zincirinin sahibi de iştirak edecek.

TUSKON Yönetim Kurulu üyeleriyle düzenlediği toplantıda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 2006-2009 arasında “Dış Ticaret Köprüsü” adıyla başlayan programların, 2009’dan itibaren “Dünya Ticaret Köprüsü” olarak düzenlendiğini ve bütün dünyayı kapsadığını kaydetti.

AFRİKA’YA TİCARET KATLANDI

Ticaret Köprüsü programına katılacak olan yabancı firmaların Türkiye’ye mal alımı için geleceğinin altını çizen TUSKON Başkanı, “Satıcı kolay geliyor ancak dünyada en zor şey alıcıyı getirmek. Gelenler mal alacağını bilerek geliyor. Yüzde 99 mal almaya geliyor. Bize ‘siz bizi fabrikalarınıza götürüyorsunuz. Başkaları bunu yapmıyor’ diyorlar. Bu anlamda bizi farklı buluyorlar” dedi. 2006 ile 2013 arasında TUSKON’un toplantılarına katılan işadamlarının dağılımını paylaşan Meral, Afrika’nın yüzde 44.4’le ilk sırada yer aldığını belirtti. Afrika’yı yüzde 20 ile Avrasya, yüzde 16 ile de Asya Pasifik izliyor. Bu yılki etkinliğe katılacakların dağılımın da ise yine Afrika yüzde 57’yle birinci, Avrasya yüzde 23’le ikinci, Asya Pasifik de yüzde 17’yle üçüncü sırada yer aldı.

Afrika ülkelerinde mal satmanın kolay olduğunu, Afrika’da standart olmadığı için her çeşit malın satılabileceğini belirten Meral, “Afrika bizin için çok cazip bir pazar. Ticaret köprülerinin de katkısıyla Afrika’ya ticaret 10 yılda yüzde 4’lerden yüzde 9’lara çıktı. 11 milyar dolar ihracatımız var. 2005’te 3.5 milyar dolardı” diye konuştu. Meral, ticaret köprüleri ile ülke turizmine yaklaşık 10 milyon dolarlık katkı sağlandığını söyledi.

DEVLET BANK ALARINDAN AFRİKA AÇILIMI İSTEDİK

Afrika’da bankacılıkğın sorun olduğunu belirten Meral, “Türk bankaları Afrika’da neredeyse yok. İngilizler çok kuvvetliler. Ali Babacan Bey’den rica ettik. Bankalar çok para kazanıyor, milyarlarca TL kâr ediyorlar. Devlet bankalarının amacı kâr maksimizasyonu olmamalı. Kârlılığın bir kısmıyla yatırım yapıp önünü açması lazım işadamlarının...” dedi. Babacan’ın cevabı ne oldu sorusuna ise Meral, “Henüz öncelikler arasına giremedik” yanıtını verdi.

KÜRDİSTAN, TÜRKİYE İÇİN CAN SİMİDİ GİBİ

Türkiye’nin son dönemde gerilim yaşadığı Ortadoğu ülkeleriyle ilgili dış ticaret bilgilerini de veren Meral, Mısır’la ticaretin geçen yıla göre, yüzde 12 düştüğünü, Suriye’den ithalatın yüzde 11 düştüğünü ama ihracatın yüzde 42 arttığını söyledi. Suudi Arabistan’a ihracatın yüzde 13, ithalatın ise yüzde 9 düştüğünü belirten Meral, Türkiye’nin Ortadoğu’ya genel ihracatının yüzde 19 küçüldüğünü söyledi. Meral, “Yıllardır ilk defa ihracatın büyümediği bir döneme girildi. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki karışıklıkların Türkiye’ye yansıması bizim ihracatımızı nötr hale getirdi” dedi. Meral, Irak Kürdistanı’yla ilgili de, “Allah nazarlardan saklasın Türkiye için hâlâ orası can simidi gibi” ifadesini kullandı.
 

Dershane kapatmanın gerekçesi yok

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili de konuştu. Kapatmanın hiçbir teknik gerekçesi olmadığını söyleyen Meral, “Özel okula dönüştürülecek deniyor. Özel okulların fiyatları 15 bin TL’den başlıyor, 30-40 binlere kadar çıkıyor. Ama kurslar 1.500 TL’den başlayıp 4.000 TL’ye kadar çıkıyor. Fakir halk çocuğunu üniversiteye gönderebilmek için bu yolu kullanıyor. Bu şans onların elinden tamamen alınacak” dedi. Sonucu ortadan kaldırmanın önemine işaret eden Meral, şöyle konuştu: “4000 dershanenin yüzde 20’sinin dönüşeceği söyleniyor. Bu 800 özel okul demek. Şu anda özel okullarda yüzde 30 kontenjan boşluğu var. Bunun üstüne 800 özel okul daha eklerseniz özel okul sistemi ayakta duramaz.”

% 25’İ TUSKON ÜYESİ

TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay da, dershane sahiplerinin yüzde 25’inin TUSKON üyesi olduğunu belirterek, “Böyle şirket kapatmaya başladığınızda devletin özelleştiği bir dönemde devletleşme politikaları getirmiş oluyorsunuz. Teşebbüs hürriyetidir bu, kanuna aykırı” dedi.

Taraf, 20.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.