Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sayıştay’da sansür belgesi

Sayıştay’da sansür belgesi

Maliye Bakanlığı’nın 2012 yılı Sayıştay Raporu’ndan toplam 31 bulgunun 15’inin sansürlendiği ortaya çıktı. Rapor, 277 sayfadan 30 sayfaya düştü

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve TBMM’de de krize neden olan “Sayıştay sansürü” belgelendi. TARAF’ın ulaştığı, Maliye Bakanlığı’nın 2012 yılı Sayıştay raporunda, toplam 31 bulgunun 15’nin denetçinin raporundan çıkarıldığı belirlendi. Ayrıca raporun, 277 sayfadan 30 sayfa olarak özetlenmesi de dikkat çekti.

 

2012’DE GÖNDERİLMEMİŞTİ

TBMM adına, kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay’ın hazırladığı raporlarla ilgili tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Geçen yıl, Sayıştay Kanunu’nda yapılan değişiklik nedeniyle Sayıştay raporları TBMM’ye gönderilememişti. Bu yılda, raporlarda sansür tartışması çıktı. Yasa çerçevesinde, Sayıştay bünyesinde oluşturulan Raporları Değerlendirme Kurulu raporları, özetledikten sonra TBMM’ye gönderdi. Aynı şekilde, kamuoyunda raporların özeti açıklandı.

ÖZETLENİRKEN USULSÜZLÜK BULGULARI DA ÇIKARIDI

Rapor Değerlendirme Kurulu’nun yaptığı özet işlemi, Sayıştay içinde ve dışında büyük tartışmaya yol açtı. Denetçilerin raporlarını değerlendirmeye alan kurul, usulsüzlük iddialarını içeren bulguların bir kısmını rapordan çıkardı. Bu da, usulsüzlük iddialarının Meclis’in denetiminden çıkarılmasına neden oldu.

31 BULGUNUN 15’İ ÇIKARILDI

Sansür tartışmalarının yaşandığı kurumların başında Maliye Bakanlığı geliyor. Sayıştay’ın Maliye Bakanlığı’nın 2012 yılı hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporda, özetleme esnasında 15 bulgu rapordan çıkarıldı. TARAF’ın ulaştığı denetçi raporu ile özet rapor arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Örneğin, denetçinin raporunda 31bulgu yer alırken, özet raporda ise daha çok dileklerin yer aldığı 16 bulgu yer aldı.

MEVZUATA AYKIRI İŞLEMLER RAPORDAN ÇIKARILDI

Denetçinin hazırladığı raporda yer aldığı halde özet raporda yer almayan bulguların daha çok mevzuata aykırı işlemlerin anlatılması dikkat çekti. Örneğin, protokol yoluyla kiraya verilen kıyı alanlarında mevzuata aykırı olarak tesis yapılması, yedek ödenek harcamaların tam olarak kamuoyuna açıklanmaması, ittifak hakkı bedellerin mevzuata aykırı olarak belirlenmesine ilişkin bulgular özet raporda yer almadı.

Taraf, 20.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.