Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 'Orta gelir tuzağından çıkışın formülü teknoloji'

'Orta gelir tuzağından çıkışın formülü teknoloji'

TÜRKONFED raporuna göre, orta gelir tuzağı riski olan illerde küresel hizmet merkezi olması için teknoloji yoğun sektörlerin desteklenmesi, moda ve endüstriyel tasarımın gelişmesi gerekiyor.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonunca (TÜRKONFED) hazırlanan "Orta Gelir Tuzağından Çıkış: Hangi Türkiye?" raprunda, orta gelir tuzağı riski taşıyan ve taşımayan illerin yanı sıra düşük gelirli illerin daha üst seviyelere çıkmaları için hangi stratejileri geliştirmeleri gerektiğine ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

Rapora göre, orta gelir tuzağı riski olan illerin Batı Akdeniz ve Çukurova Bölgesi, Güney Ege ve Güney Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde bulunuyor.

Raporda, orta-gelir tuzağı riski olmayan ve ileri teknolojiyle üretim yapan İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa gibi illerin küresel rekabet için gerek düşük ve orta-düşük teknolojileri diğer bölgelere transfer etmeleri, gerekse geleneksel hizmet sektörlerinin yerini modern hizmet sektörlerine bırakması gerektiği belirtildi.

İSTANBUL UZAY-HAVACILIĞA ÖNEM VERMELİ

İstanbul ile ilgili stratejilere yer verilen raporda, Türkiye'nin en fazla cari açık veren ili İstanbul'un teknoloji yoğun üretime geçmesi gerektiği ifade edildi. Bu yüzden ilin yüksek katma değer üreten uzay-havacılık, savunma sanayisi, bilgi ve iletişim teknolojileri, finans, turizm gibi alanlara yoğunlaşmasının önemine işaret edildi.

İZMİR'DE ODAK HİZMET SEKTÖRÜNDE OLMALI

İzmir'in kalkınmasına ilişkin tespit ve önerilerin yer aldığı raporda, söz konusu ilde kimya sanayisi, motorlu kara taşıtı üretimi gibi çevre kirliliğine neden olabilecek sektörler yerine yüksek katma değer üretecek hizmet sektörü odaklı bir kalkınma anlayışının benimsenmesi gerektiği belirtildi.

BİLİŞİM VADİSİ İÇİN ÖNCELİK ANKARA'DA

Ankara'nın ileri teknoloji içeren alanlardaki istihdam açısından açık ara lider olduğu vurgulanan raporda, ilin ileri teknoloji alanında varlığını ve etkisini giderek artırdığı belirtildi. Buna ek olarak Ar-Ge faaliyetleri için önem arz eden yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim almış kişi sayısının işgücüne oranının diğer illere göre daha yüksek olduğuna işaret edildi.

ADANA ÜRETİM, MERSİN TİCARET ÜSSÜ OLMALI

Adana ve Mersin'in Türkiye'nin önemli gelişme merkezleri olduğunun ifade edildiği raporda, Adana'nın daha çok üretim, Mersin'in ise uluslararası pazarlara açılım için ticari üs olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, Mersin'de Gülnar, Mut ve Silifke hattının "rüzgar enerji santralleri" için uygun olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.

cnbce.com, 17.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.