Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sayıştay da bunu yaparsa!

Sayıştay da bunu yaparsa!

Devleti denetlemekle yükümlü Sayıştay’ın kendine ilişkin denetim raporundan da skandal çıktı. Kurumun düzenlediği ihalelere tek firmanın girdiği tespit edildi. Yönetim “Pardon, bir daha olmaz” savunması yaptı

Başbakanlık ve onlarca bakanlığı bilgi ve belge verilmediği gerekçesiyle denetleyemeyen ve raporlarında yapılan sansürle gündeme gelen Sayıştay krizinde bu sefer ivme kendisine döndü. Kamu kurumlarını ve ihalelerini denetleme görevli Sayıştay’ın, kendi içerisinde usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın kendi harcamalarının denetlendiği Dış Denetim raporlarında, birden fazla katılımcının olması gereken ihalelere tek bir kurumun katıldığı belirlendi. İhaleler nedeniyle eleştirilerin hedefine yerleşen Sayıştay yönetimi ise kendini “Bundan sonra gerekli özen gösterilecektir” şeklinde savundu.

Meclis adına denetleme görevi bulunan Sayıştay’ın 2012 yılına ait harcamalarının sorgulandığı Dış Denetim raporları, Plan ve Bütçe Komisyonu’na yansıdı. Komisyona sunulan rapora göre, Sayıştay’ın kendi harcamalarının denetlendiği dış denetim raporunda, hizmet alım ihalelerinde gerekli koşulların yerine getirilmediği ve bazı ihalelere tek şirketin katıldığı ifade edildi. Raporda, şu ifadeler yer aldı: “Sayıştay’da, bazı ihalelerin sözleşmeleri imzalanırken ihale dokümanında değişiklikler yapılmıştır. Raporda ayrıca bazı ihalelerde birden fazla katılımcının olması gerekirken sadece tek şirketin katıldığı ortaya konmuştur.”

BİR DAHAKİ SEFERE

Sayıştay ise kendi savunmasında “2012 yılında yapılan bazı ihalelerde zeyilname düzenlenmesi işlemi mevzuata uygun olmakla birlikte raporda yer alan tavsiyeye uygun olarak bundan sonraki uygulamalarda gerekli özenin gösterileceği” ifadelerini kullandı.

TUZ DA KOKARSA

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Turgut Dibek, “Et kokarsa tuz var, tuz kokarsa ne var? durumu yaşıyoruz. Sayıştay kendi yaptığı ihalelerde tek firmaya ihale veriliyor, ihale sonrasında şartnameleri değiştiriyor. Dış denetçi raporunda işlemlerin ayrıntıları yer almıyor. Bu işlemlerin ayrıntıları ve devletin bu yüzden ne kadar zarara uğratıldığı ortaya çıkmalı. Sayıştay’ın kendi ihalelerinde bu kadar özensiz davranması çok yanlıştır” dedi.

İhaleler neden iptal edilmedi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e verilen önergede, şu sorular yer aldı: “Devlet kurumlarını denetleyen Sayıştay, kendi yaptığı ihalelerde neden gereken özeni göstermemektedir? Dış denetçi raporu ayrıntıları neden Plan ve Bütçe Komisyonunda açıklanmamıştır? Tek şirketin katıldığı ihale sayısı nedir? Bu ihaleler neden iptal edilmemiştir? İhale sözleşmelerinde değişiklikler neden yapılmıştır? Bu şekilde ihale sonrası dokümanları değiştirilen kaç ihale vardır? Sayıştay’ın yaptığı usule uygun olmayan ihale sayısı nedir? Bu konuda kimler sorumludur ve bu sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılan usulsüzlükler ile Sayıştay ne kadar zarara uğratılmıştır?”

Taraf, 15.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.