Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Babacan: "Kıdemde devlet katkısı verebiliriz"

Babacan: "Kıdemde devlet katkısı verebiliriz"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Kıdem tazminatı fonları BES'te değerlendirilirse devlet katkısı verebiliriz" dedi.
 
Ali Babacan kıdem tazminatı sisteminin fona dönüşmesi sırasında fonların BES'e devredilmesi seçeneği üzerinde çalışıldığını, bu durumda fon için de devlet katkısı sağlayabileceklerini söyledi.

Yeni bir kıdem tazminatı sisteminin oluşturulması hükümetin 2014-2018 strateji planı arasında yer alıyor. Bu kapsamda sendikalarla birlikte hükümet yetkilileri ve ilgili taraflardan oluşan ve hafta başında uzlaşma için görüşmelere başlayan Üçlü Danışma Kurulu 10 gün içinde yeniden toplanacak. Ayrıntılar net olmasa da işçi sendikaları yenilenmesi planlanan sistemde, hükümetin tazminatların fona aktarılması ve tazminat hesabına konu olan gün sayısının azaltılması önerilerine karşılar.

Bireysel emeklilik sistemi 1 Kasım 2013 itibariyle 4 milyon katılımcıya yaklaşırken, fon büyüklüğü ise 25 milyar lirayı aştı. Katılımcı sayısı 10 ayda 818,000 kişi artarken, fon büyüklüğündeki artış ise 4.7 milyar lira oldu. Devlet katkısı fon tutarı 956.3 milyon liraya ulaştı.

Bireysel emeklilikte yüzde 25 devlet katkısı uygulamasının yılbaşında başlamasıyla sistemdeki ivmelenen fon büyüklüğü 25 milyar lirayı aştı.

BES'in 10'uncu yılı nedeniyle yapılan toplantıda konuşan Babacan, kıdem tazminatı konusunda tüm kitleleri düşünerek bir karar verilmesi ve bunun mutabakat içinde yapılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Çalışma Bakanlığı'nın taslak çalışmasında, kıdem tazminatı sisteminden kıdem tazminatı fonuna geçerken, model aslında bireysel emeklilik sistemine göre kurgulanmış durumda. Bakanlığın arzusu, 'kıdem tazminatı fonu oluşturalım ve bu fonlar BES içinde çalışsın', fakat bununla ilgili taraflarla istişarelerin tamamlanması lazım, biz hükümet olarak bunu arzu ederiz."

Sözlerini, "Bunu mecburi yapmak durumunda değiliz" diye sürdüren Babacan, kıdem tazminatı konusunda diğer alternatifleri şöyle açıkladı:

"Bir işyerinde çalışan işçilerin çoğunluğu eğer kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyorsa, işyeri bazında da bunu yapabiliriz. Çalışanlara bırakabiliriz, çalışanlar eski sistemde devam etmek istiyorsa etsin ama kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyorlarsa bu kapının da açılması gerektiğini düşünüyorum."

Babacan, "Eğer kıdem tazminatı fonları BES'e yönlenirse biz orada da devlet katkısını veririz, sistemin gelişmesi için ve kıdem tazminatı fonunun ilerlemesi için de önemli bir teşvik unsuru olur diye düşünüyoruz. Hepsi tasarı, fikir aşamasında, nihai karar değil. Bütün fikirler çerçevesinde çalışmaların bir an önce tamamlanıp bu hak zayinin önlenmesini çok önemli görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak da, "Kıdem tazminatında biriken fonların BES fonlarında değerlendirilmesini istiyoruz. Kıdem tazminatı fonları BES'te takip edilirse daha şeffaf, daha güvenilir bir yapıya kavuşacak diye düşünüyoruz" dedi.

BES fonlarının performansı

BES fonlarının performansını artırmak için fonlardan performansa dayalı kesinti uygulamasının 1 Ocak 2014'ten itibaren uygulanacağını söyleyen Babacan, getirileri ortalamanın altında kalan fonların yönetiminin belirlenecek kriterler çerçevesinde başka portföy yönetim şirketlerine devredilmesinin de önünün açıldığını kaydetti.

Performansı düşük olan fonların başka şirketlere aktarılması için yetki aldıklarını hatırlatan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da, "Dünkü kurul toplantısında da performans hesaplamasının nasıl yapılacağı, karşılaştırma ölçütünün ne olacağına dair tebliği karara bağladık, bu hafta içerisinde yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndereceğiz" dedi.

BES'te 2014 beklentileri

Bu yıl 1.25 milyar lira olarak öngördükleri devlet katkısının bir miktar aşılacağını ve bütçede yedek kalemlerden bunu karşılayacaklarını söyleyen Babacan, sisteme gelecek yıl 8 milyar liralık prim yatırılacağı varsayımıyla 2014 yılı bütçesine 1.95 milyar lira devlet katkısı koyduklarını, aşılması durumunda katkının artırılabileceğini söyledi.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, 2014 yılında bireysel emeklilik sistemine 1.35 milyon kişinin gireceğini tahmin ettiklerini söylerken, Türkiye Sigortalar Birliği Başkanı Recep Koçak da 1 milyon yeni katılımcı öngördüklerini ifade etti.
 
cnnturk.com, 13.11.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.