Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Milli gelir hesabı 2015'te değişiyor

Milli gelir hesabı 2015'te değişiyor
 

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, GSYH hesaplarının 2015 yılında uluslararası normlara uygun hale getirilerek yeni metodolojiyle yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin milli gelir hesabı değişecek.

CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan TÜİK Başkanı Birol Aydemir, "Milli gelir üzerinde son iki yıldır çalışmaya başladık. Uluslararası normlarda, faaliyet kodlamalarında değişiklik oldu. Ulusal hesapların yapıldığı kitapçığın yenisi çıktı" dedi.

Aydemir, "Hedefimiz 2015’te yeni metodolojiye göre milli geliri hesaplamak. Elimizdeki yeni verileri de kullanarak milli gelir çalışmasında kısmi bir revizyon da yapmak" şeklinde konuştu.

409 GÖSTERGEYE MEVSİMSEL DÜZELTME

Mevsimsel düzeltmeyi milli gelirde detaylı şekilde vereceklerini söyleyen Aydemir, 2014'te 409 göstergede mevsimsel düzeltme hedeflediklerini ifade etti.

Aydemir, araştırmacılar, politikacılar ve tahmin yapıcılar için mevsimsel düzeltme verilerinin çok önemli olduğunu söyledi.

AMAÇ CARİ AÇIĞI DÜŞÜRMEK DEĞİL

Cari açığın hesaplanma yönteminin değiştirilmesiyle ilgili olarak konuşan Aydemir, "Hem ithalat hem ihracat rakamları üzerinde çalışıyoruz. Hangisi ağır basar bilemiyorum. Turizmdeki kadar büyük bir etkinin olacağını da sanmıyorum" dedi.

"Bizim amacımız cari açığı düşürmek için bir çalışma yapmak değil" şeklinde konuşan Aydemir, "Bu sık sık basında böyle yansıtılıyor. Ama bu iş böyle değil. Biz gerçekten metodolojik açıdan uluslararası normlar dikkate alınarak bunlara karar veriyoruz. Bunu yaparken de cari açığa etkisi olup olmayacağı TÜİK'in dikkate alacağı bir nokta değil. Biz sadece ürettiğimiz verilerin uluslararası standartlara uyumunu dikkate alıyoruz" dedi.

DIŞ TİCARET HESABINDA KAPSAMLI REVİZYON YOK

"Dış ticaret verileri olarak üç kurum birlikte çalışıyoruz. Ekonomi Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve TÜİK" şeklinde konuşan Aydemir, "2014 yılında yeni çalışmaları bitirip yeni veriler yayınlar mıyız bunu bilmiyorum ama çok kapsamlı bir revizyon olmayacak. Daha çok ithalat ve ihracattaki bazı verilere ilişkin daha kısmı bir çalışma olacak. Ama bu çalışmalar henüz bitmedi. Dolayısıyla 2014’te yayınlar mıyız bir şey diyemiyorum" diye ekledi.

İŞSİZLİK HESAPLAMASI DEĞİŞİYOR

İşsizlik tanımındaki "Üç aydır iş arıyor musunuz?" sorusunun Eurostat kuralları gereği bir aya indirileceğini belirten Aydemir, "Zaten sayfasına baktığınızda bizim açıkladığımız işsizlik verisiyle Eurostat'ın işsizlik verisi farklıdır. Birkaç puan değişiktir" dedi.

Buna ek olarak sürekli ankete geçiş yapıldığını söyleyen Aydemir, "Şu an ayın bir haftası hanelere gidiyoruz. Ama yeni dönemle birlikte ayın her haftası yapacağız. Dolayısıyla o da iş gücü verilerini etkileyecek" şeklinde konuştu.

KENTLERE YAŞANABİLİRLİK ENDEKSİ

Bir buçuk yıldan bu yana kentlere yaşanabilirlik endeksi hazırlamak için çalıştıklarını söyleyen Aydemir, "Bunda maksat Türkiye'de kentler yaşanabilirlik açısından ne durumda, hangi kent diğerinden daha iyi? Bunun pek çok alt kategorisi olacak" dedi.

Endeksin istihdamı, gelir, çevre, adalet, asayiş, ve finansal boyut gibi pek çok etkeni içereceğini belirten Aydemir, "İnsanlar nerede yaşayacakları ya da o şehirde yaşayan insanlar nasıl bir sehirde yaşıyorlar gibi sorulara cevap bulabilecekler" ifadelerini kullandı.

Bu endeks için gerekli bilgilerin sahadan geleceğini kaydeden Aydemir, "2014 sonu 2015 gibi bu endeksi yayınlayabiliriz. Türkiye'de en çok kullanılacak verilerden olacak bu endeks" dedi.

 cnbce.com, 08.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.