Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Meclis’te ‘Sayıştay niçin bilgi toplayamıyor’ tartışması

Meclis’te ‘Sayıştay niçin bilgi toplayamıyor’ tartışması

2014 bütçe görüşmelerinde Sayıştay gerginliği yaşandı. Raporların eksik geldiğini savunan CHP’li üyeler salonu terk etti. AK Partili Uğur Aydemir, raporlarda çelişkiler olduğunu belirtti. Sayıştay Başkanı Recai Akyel ise raporda herhangi bir eksiklik olmadığını dile getirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu, dünkü görüşmelerin ilk oturumunda TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bütçelerini ele aldı. Görüşmelerde, bu yıl da Sayıştay raporlarının eksik geldiği iddiaları sebebiyle sert tartışmalar yaşandı. Toplantı başlarken usul üzerine söz alan muhalefet milletvekilleri, Meclis’e gönderilen raporlardaki “İlgili kurumlar bilgi vermedikleri için rapor hazırlanamamıştır.” ifadelerinden hareketle, Sayıştay’ın gerekli denetimi yapamadığını ve rapor hazırlayamadığını savundu. AK Partili Uğur Aydemir ise kendilerinin de Sayıştay’ı eleştirdiklerini, çünkü raporlardaki ifadeler arasında çelişki olduğunu belirtti. CHP’li Aydın Ayaydın, 2012 yılı kesin hesaplarının görüşülmesi için raporların incelenmesi gerektiğini belirterek “Raporları vermeden nasıl kesin hesapları oylayacağız; Anayasa’ya, teamüllere, İçtüzük’e aykırıdır. Bu konuyu açıklığa kavuşturduktan sonra görüşmelere devam edelim.” önerisinde bulundu. Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’ın, raporlar olsa da olmasa da Kesinhesap Kanunu Tasarısı’nın görüşülebileceğine yönelik ifadeleri üzerine gerilim arttı. CHP’li komisyon üyeleri salonu terk etti. Ortam sakinleştikten sonra konuşan Sayıştay Başkanı Recai Akyel “Raporun sonuna kadar arkasındayız. Anayasa ve kanunlara göre raporlarımızda herhangi bir eksiklik yoktur.” görüşünü dile getirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın, raporlar olsa da olmasa da Kesinhesap Kanunu Tasarısı’nın görüşülebileceğine yönelik ifadeleri üzerine salondaki gerilim arttı. CHP’li İzzet Çetin, “Dikta rejimine doğru gidiyorsunuz. 11 yılda yapılanların halk tarafından bilinmesini engellemek istiyorsunuz. O zaman da ben ‘11 yıl AK Parti iktidarında hırsızlık var kamuda ve bu halktan kaçırılıyor’ diye düşünürüm. Meclis, iktidarın yolsuzluklarını örten bir kurum hüviyetine bürünür.” suçlamalarında bulundu. Komisyon Başkanı Elvan, tartışmalar devam ederken TBMM bütçesi üzerine konuşmasını yapmak üzere sözü Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e verdi. Çiçek’in konuşmasının ardından, tartışmalar kaldığı yerden devam etti. CHP’li Mevlüt Aslanoğlu, elindeki Sayıştay raporlarını Meclis Başkanı Çiçek’e götürerek ve çok ince olduğuna işaret ederek “Bunlar rapor mu?” diye sordu. Aslanoğlu, “Bunu bana rapor diye yutturamazsınız. Çocuk mu kandırıyorsunuz?” ifadelerini kullandı. AK Partili Uğur Aydemir ise kendilerinin de Sayıştay’ı eleştirdiklerini, çünkü raporlardaki ifadeler arasında çelişki olduğunu belirtti.

ÇİÇEK: RAPORLARIN İÇERİĞİNE BİZ MÜDAHALE EDEMEYİZ

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in konuşmasında usul tartışmasına cevap vermediğini belirterek, “Sayın Başkan, Sayıştay raporları denilen kâğıt parçalarına ilişkin ne düşünüyor acaba?” diye sordu. Çiçek, muhalefet milletvekillerinin raporla ilgili ısrarlı soruları üzerine yaptığı açıklamada “Raporların içeriğine Meclis Başkanlığı’nın müdahalesi söz konusu olamaz. Bunun bilinmesi gerekir. Bu başka bir yetki çatışmasına sebebiyet verir.” dedi. Çiçek, “Siz ne düşünüyorsunuz?” diye sorulması üzerine de “Bugün burada siyasi kanaat belirtmekten ziyade Anayasa ve İçtüzük, benim teşkilat yasam gereği size Meclis ile ilgili hesabı vermek üzere buradayım. Şu anda yaptığımız iş bir bütçe müzakeresidir. Benim bu raporla ilgili bir şey söyleme noktasında bilimsel olarak da yetkim yok.” şeklinde konuştu.

Tartışmalar devam edince Komisyon Başkanı Elvan, eleştirilere cevap vermesi için Sayıştay Başkanı Recai Akyel’e söz vermek istedi. Ancak muhalefet milletvekilleri yüksek sesle eleştirilerini sürdürdü ve Akyel’in konuşması bir süre aksadı. Tartışmalar devam ederken CHP’li komisyon üyeleri hep birlikte salonu terk etti. Ortamın sakinleşmesi üzerine konuşmasına başlayabilen Akyel, “Sayıştay Başkanı olarak, arz etmiş olduğumuz genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme raporu, genel faaliyet değerlendirme raporu, mali istatistik değerlendirme raporu ve 146 kurum raporunun sonuna kadar arkasındayız. Anayasa ve kanunlara göre raporlarımızda herhangi bir eksiklik yoktur.” görüşünü dile getirdi.

SAYIŞTAY BAŞKANI AKYEL: RAPORLAR MEVZUATA GÖRE HAZIRLANDI

Mevcut mevzuatta bundan daha farklı rapor yazılamayacağını belirten Akyel, şöyle konuştu: “Bu raporların hepsinin kanunlara, uluslararası standartlara uygun olduğunu ifade ediyorum. Sayın Bülent Kuşoğlu’nun ifade ettiği şekilde mevcut mevzuat çerçevesinde bundan farklı rapor düzenlenemez. Raporlar hukukî ve teknik niteliktedir. Meclis’e sunmuş olduğumuz tüm raporlar, gerek 6085, gerek 5018, gerekse denetim rehberleri ve uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlanmış raporlardır. Bunlar malî raporlardır ve malî raporlar kısa olur. Kamu zararı ve yolsuzluk gibi bilgiler, yargılamaya esas raporlarda yer alır. Malî raporlarda kurum zararları olmaz.” Bu açıklamalar üzerine BDP’li Hasip Kaplan ayağa kalkarak “Sayın başkanın ‘raporlar hukuka uygundur’ demesi, hukukun katledilmesidir.” iddiasında bulundu.

Öğle arasından sonra da komisyonda aynı tartışmalar devam etti. CHP’li Mevlüt Aslanoğlu kendilerine sunulan mevcut raporları kabul etmediğini belirtti ve elindeki raporu yırttı. Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, bu hareketin yanlış olduğunu belirtirken AK Partili komisyon üyeleri de Aslanoğlu’na tepki gösterdi.

 

Zaman, 05.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.