Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Borsalar rekor seviyelere yükselirken uyarı sinyalleri geliyor

Borsalar rekor seviyelere yükselirken uyarı sinyalleri geliyor

Bazı yatırımcılar kendilerini 2013 yılından çok 1999'da yaşıyormuş gibi hissediyor olabilir. Üçüncü çeyrek bilanço rakamları muhteşem gelmedi. ABD'nin gelecek yıl yüksek bir hızda büyümesi beklenmiyor. Büyük kar patlaması yaşayan sektörlerin sayısı ise oldukça az.

Tüm bunlara rağmen bazı hisse senetleri tırmanışa geçti. Bunların birçoğu yüksek itibara sahip teknoloji şirketlerine ait. Söz konusu tırmanış, hissedarlara para kazandırsa da bir yandan da bazı analistleri piyasanın genel durumu hakkında endişelendiriyor.

Geçtiğimiz hafta Dow Jones Sanayi Ortalaması Salı günü rekor kırsa da haftayı yalnızca yüzde 0,29'luk kazançla kapattı. S&P 500'den de rekor geldi. Endeks yüzde 0,11 yükseldi.

Yıl başından bu yana Dow yüzde 19, S&P 500 yüzde 24, Nasdaq ise yüzde 30 yükselmiş durumda.

 

Tesla, Netflix, ve Google hisselerinin performansı ise çok daha iyi. Bu şirketlerin hisselerinin sağladığı kazanç son bir yıl içinde yüzde 40'a kadar yükseldi.

LinkedIn'in bir yıl içinde sağladığı kazanç yüzde 110 civarında iken Facebook ise yaklaşık yüzde 140 kazandırdı.

Yakında halka arz edilecek olan Twitter'ın bu çılgınlığı daha da artırması bekleniyor.

Hisse senetlerinin değer kazanması genelde Wall Street'te gülümsemelere yol açsa da bu defaki kazançlar bazı soru işaretlerine neden oluyor. BMO Bireysel Bankacılık baş yatırım yetkilisi Jack Ablin konu hakkında, "Bu yaşananlar, bana 1990'ların sonlarında teknoloji hisselerinin başı çektiği hareketli yılları hatırlatıyor," diye konuştu.

Gerçekten de son dönemde elde edilen bu söz konusu kazançlar internet hisselerinin öncülüğünü yaptığını yükselen piyasa dönemini hatırlatıyor. Piyasaların yükselme dönemi, 2000 yılında küçük bir grup pahalı teknoloji hissesinin aniden çökmesi ile sona ermiş ve tüm piyasayı da kendiyle beraber aşağı çekmişti.

Bu durum, yatırımcıların hatırlamak istediği bir tecrübe değil. Şu an yaşanan gelişmelerden memnun olan birçok yatırımcı endişelenmek için de bazı sebeplere sahip. Geçtiğimiz hafta beklenenden iyi bilanço rakamları açıklayan Facebook, ABD'li gençlerin sitede artık daha az vakit geçirdiğini açıklayarak bir takım endişelere yol açtı.

"Amazon, Netflix ve Priceline gibi hisselerin şimdiki yükseliş dalgasında yer alması bana çok ilginç geliyor. Bu hisseler daha önce zirve yapıp daha sonra çöküşe geçmişti," diyen Cheviot Value Managament şirketinden portföy yöneticisi Darren Pollock, "Birçok hissenin, bugünkü fiyatları destekleyecek gerçek bir değere sahip olduğundan şüpheliyiz," diye konuştu.

Konut fiyatları Ağustos ayında Şubat 2006'dan bu yana kaydedilen en yüksek hızda artarken borsaların elde ettiği kazanç Eylül ayında yavaşlamıştı. Bu gibi durumlar da yatırımcıları endişelendiriyor.

2000'lerde yaşananların aksine bu defa fiyat/kazanç oranı gibi bazı faktörlere bakıldığında hisse senedi piyasaları riskli görünmüyor. BMO'dan baş yatırım yetkilisi Ablin, "Bazı spekülasyonlar olsa da göstergeler genel olarak sağlıklı, "diye konuştu.

Ablin'e göre S&P 500'deki yaklaşık 100 hissenin endeksle beraber yükseliyor olması piyasanın sağlıklı olduğunu gösteren bir işaret.

Citigroup'tan ABD borsaları stratejisti Tobias Levkovich, 2000'ler ile kıyaslandığında yatırımcıların bugün daha sağlıklı bir bakış açısına sahip olduğunu belirtti. Levkovich, temkinli olsa da müşterilerine satış yapmalarını tavsiye etmediğini söyledi. Şirketlerin açıkladığı bilanço rakamları ile piyasaların durumunun farklılık gösterdiğine dikkat çeken stratejist, "Piyasada bir miktar kayıtsızlık olduğu kesin ama çok yüksek seviyede değil," diye konuştu.

wsj.com.tr, 03.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.