Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yüzde 70 evde içiyor

Yüzde 70 evde içiyor

Emniyet ile MEY içkinin araştırmasına göre Türkiye’de haftada bir içenlerin sayısı bir milyonun altında, yüzde 70’i evde içiyor

Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ile beraber 2020’ye kadar ölümlü kazaları yüzde 50 azaltmayı hedefliyor. Bu mutabakata taraf olan Türkiye de çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında 400’den fazla kurum ve kuruluşu dolaşan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Planlama ve Destek Daire Başkanlığı Şube Müdürü Hüseyin Şimşek, Taraf ’a yaptığı ziyaretinde trafik kazalarındaki ölümler ve nedenleriyle ilgili bilgi verdi. Dünyada trafik kazalarında her yıl 1.3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Şimşek, Türkiye’de ise her yıl olay yerinde 4 bin, sonrasında kazaya bağlı olarak 6 bin kişi olmak üzere toplam 10 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Şimşek, “Türkiye’de 30 yılda 160 bin kişi kazalarda hayatını kaybetti. Emniyet kemeri takma alışkanlığı kazandırırsak ölümler yüzde 80 azalabilir” dedi.

Türkiye, 2020 yılına kadar kazalara bağlı yaşanan ölümleri yüzde 50 azaltmak için 2010’dan beri BM’nin hazırladığı eylem planını ulusal çapta uygulamaya çalışıyor. Eylem planını dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzaladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Planlama ve Destek Daire Başkanlığı Şubesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 6 Kasım’da birçok kurum ve kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla Balta Limanı’nda bir panel düzenliyor. Çalışmalarıyla ilgili 400’den fazla kurum ve kuruluşu dolaşan Şube Müdürü Hüseyin Şimşek Taraf ’a yaptığı ziyarette trafikle ilgili dikkat çekici rakamlar paylaştı:

ALKOLDEN KAYNAKLANAN KAZALARIN ORANI YÜZDE 2-3

“Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarının yüzde 40’ı aşırı hız yüzünden yaşanıyor. Geri kalan kazalar ise kavşaklara hızlı girmek, hatalı sollama, şerit değiştirme, seyir halindeyken telefonla konuşma, alkollü araç kullanma gibi nedenlerden meydana geliyor. Alkollü araç kullanmaktan dolayı yaşanan kazaların oranı Avrupa’ya göre çok daha düşük. Mesela Fransa’da her üç ölümlü kazadan birinin nedeni alkol. Bizde bu oran yüzde 2-3 düzeylerinde.”

TRAFİK KAZALARINDA HER GÜN 20 KİŞİ ÖLÜYOR

Dünyada kazalardan dolayı her yıl 1.3 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu oranın yüzde 80-85’i gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor.

Türkiye’de her yıl 10 bin kişi ölüyor, 250 bin kişi de yaralanıyor. Günde ortalama 20 kişi ölürken 800 kişi yaralanıyor. Şimşek, Türkiye’de aşırı hızlı araba kullanmayı engelleyip emniyet kemerini takmayı alışkanlık haline getirirsek ölüm oranlarında yüzde 60-70 oranında bir düşüş sağlanabileceğini söyledi.

AGRESİF ARAÇ KULLANANLAR KORUMALAR VE POLİSLER

Hüseyin Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “2013, 2014 yıllarını emniyet kemeri ve hız kontrolü yılları ilan ettik. Birleşmiş Milletler, dünyada bir çalışma yapacağını açıkladı. 2010-2020 yılları arasındaki kazalarda yaşanan ölümleri yüzde 50 oranında azaltacağını belirtti. Bunun için 10 yıllık eylem planı hazırladı. Bu planın çalışma safhasında Cenevre’ye gittim. 2009’da dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay imza attı ve biz de plana taraf olduk. Ulusal planımızı hazırladık ve bu 2012’de Başbakanlık genelgesi olarak yayınlandı. Afyon’da 2010-2012 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü’yle bir çalışma yaptık. Kampanyalarla denetim yaptık. Emniyet kemerini başta valiye, belediye başkanına, emniyet müdürüne taktırdık. Bilbordlarla bunu destekledik. Kampanya sonunda yüzde 7 olan emniyet kemeri takma oranı yüzde 54’e çıktı. Kazalarda ölüm oranları yüzde 35 azaldı.

Trafikte en agresif araç kullananlar korumalar ve polisler. Antalya’da emniyet müdürleriyle yaptığımız toplantıda Emniyet Genel Müdürümüz, “Bana canlı koruma lazım” diyerek konuya dikkat çekti. Korumalar silahını çıkarırken emniyet kemerinin zaman kaybettirdiğini savunuyor. Burada en fazla bir saniye kaybedecektir. Bunun için çalışmaya en kısa zamanda polislerden başlayacağız.

KAZALARIN YILLIK MALİYETİ 20 MİLYAR LİRA

Kazaların manevi maliyetini hesaplayamıyoruz. Ancak maddi kaybı Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 2-3’üne denk geliyor. Bu da yılda 20 milyar liraya anlamına geliyor. Bu sadece asgari kayıp.

TÜRKİYE’DE İNSANLARIN YÜZDE 70’İ EVDE İÇİYOR

Şmşek: “Mey İçki ile yaptığımız çalışmaya göre, Türkiye’de haftada en az bir kez ya da her gün içki içenlerin sayısı 1 milyonun altında. Bunların yüzde 70’i evlerinde içiyor. Yüzde 20 veya 25’i otel veya eğlence yerlerindeiçki tüketiyor. 34 OECD ülkesinin içki tüketimi ortalaması yıllık 10.5 litreyken bizde bu oran 1.5 litre” dedi.

Kemer takma oranını yüzde 80’e çıkaracağız

Şimşek, “Trafik kazalarını ve ölümleri yüzde 50 azaltmak için hazırladığımız Ulusal Eylem Planı’nın seferberlik niteliğinde olmasını istiyoruz. Bütün devlet ve özel kurumların katılımını bekliyoruz, hepsiyle görüşüyoruz. Şimdiye kadar 400 kurum ve kuruluşla görüştük. Taraf ’a da bunun için geldim.

Bu eylem planıyla yüzde 15-20 dolaylarında olan emniyet kemeri takma oranını kampanyalarla kurum ve kuruluşların desteğiyle yüzde 80’lere ulaştırmak istiyoruz. Bundan sonra agresif sürücülere yöneleceğiz.

6 Kasım’da Balta Limanı’nda bir panel düzenliyoruz. Panelde trafik kazalarıyla ilgili atılan başlıkları konuşacağız. “Katliam gibi kaza: 11 ölü”, “Sarışın güzel ölümden kurtuldu” gibi başlıklar atılıyor. Bu kazalar aşırı hızdan meydana geliyor. Ölümler kemer takmamaktan dolayı yaşanıyor. Bu başlıklarla ilgili medya kuruluşlarının da duyarlı olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Taraf, 02.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.