Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Asya ekonomileri, gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın gerisinde kaldı .

Asya ekonomileri, gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın gerisinde kaldı
Gelişmiş ülkelerde güçlenen talep, Asya ekonomilerine Ekim ayında yardımcı oldu. Ancak Asya ekonomileri, ABD'deki ve Avrupa'daki güçlü toparlanmaları hala yakalayabilmiş değil.

Cuma günü Çin, Tayvan ve Güney Kore'de açıklanan veriler imalat aktivitesinin genelinde toparlanma olduğunu gösterdi.

Çin'den gelen resmi veriler imalat sektörü PMI endeksinin Ekim ayında 51.4'e yükseldiğini gösterdi. Eylül ayında ise 51.1 ile 18 ayın en yüksek seviyesine tırmanmıştı. Verinin 50'nin üzerinde gelmesi büyümeye işaret ediyor.

İmalatın, Güney Kore'de de yükseldiği görüldü. Eylül ayında 49.7 olan HSBC PMI endeksinin Ekim ayında 50.2'ye yükseldiği açıklandı. İhracatta da dikkat çekici bir artış olduğu gözlendi. Eylül ayında yüzde 1,5 gerileyen ihracat Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,3 arttı.

Ancak gelen diğer haberler bu olumlu gelişmeleri gölgede bıraktı. Eylül ayında 52.8 olan yeni siparişlere ilişkin alt endeksin Ekim ayında 52.5'ye gerilemesi, Çin'in toparlanması konusunda bazı endişelere yol açtı. İhracat siparişleri endeksi de 50.7'den 50.4'e geriledi.

Küresel elektronik arz zincirinin önemli bir halkası olan ve global talebin önemli bir önderi olarak görülen Tayvan'da da tablo karmaşık. HSBC Tayvan endeksi 52.0'dan 53.0'a yükselse de Eylül ayında 52.6 olan resmi PMI verisinin Ekim ayında 51.6'ya gerilediği açıklandı.

Perşembe günü açıklanan verilere göre Tayvan ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüdü. Piyasa beklentisi ise yüzde 2,6'lık büyüme yönündeydi. Hayal kırıklığı yaratan noktalardan bir diğeri de ihracat oldu. İkinci çeyrekte yüzde 5,2 tırmanan ihracatın üçüncü çeyrekte bir yıl önceye kıyasla yüzde 1,7 arttığı açıklandı.

ABD'nin toparlandığı, Avrupa ülkelerinden bazılarının da resesyondan çıktığı düşünüldüğünde birçok ekonomist, Asya'daki adı geçen bu ihracat güçlerinin performansının artmasını bekliyordu.

HSBC Asya ekonomileri araştırmalar bölümü başkan yardımcısı Frederic Neumann, "Asya'nın ihracat performansı küresel sanayi döngüsünün gerisinde kalmış görünüyor ki bu durum oldukça sıra dışı," diye konuştu.

Citi Yatırım Araştırmaları'ndan Çin ekonomisti Shuang Ding, Asya'da ihracatın yükseldiğini ancak Avrupa ve ABD'den son aylarda gelen PMI rakamlarının güçlü olduğu düşünüldüğünde ihracatın çok daha fazla güçlenmiş olması gerektiğini belirtti.

ABD'deki tüketicilerin kredi miktarının azaldığını ve tasarruflarının arttığını belirten Ding'e göre trend, ABD'nin eskisi kadar Asya üretimi mal almadan toparlandığını gösteriyor. Ding ayrıca ticaret açığının düşmesinin de bu duruma işaret ettiğini söyledi.

Çin'de üretilen lüks ürünlerin henüz gelişmiş ülkelerde üretilen rakipleri ile rekabet edebilecek düzeyde olmamasının da önemli olduğunu belirten Ding, Çin'in bu nedenle bu malların gelişmekte olan piyasalara ihracatına hız verdiğini söyledi.

Ekonomistlere göre ABD hükümetinin kapanması da Asya'dan yapılan ithalatı olumsuz etkilemiş olabilir. Bir diğer faktör de son 12 ayda ABD doları karşısında yüzde 2,6 değer kazanarak ülkenin ihraç mallarını deniz aşırı ülkelerde daha pahalı hale getiren yuan.

Nomura Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, Çin'de yetkililerin yaptıkları politika değişimleri nedeniyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin dördüncü çeyrekte yüzde 7,5, 2014'te ise yüzde 6,9 büyümesini beklediğini belirtti.

wsj.com.tr, 01.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.