Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Altına yatırım yapacakların dikkat etmesi gereken 7 nokta

Altına yatırım yapacakların dikkat etmesi gereken 7 nokta .
Dünyada yatırımcıları altına çeken nedenlerin başında enflasyona karşı korunma ve öngörülemeyen siyasi-ekonomik şoklarda finansal açıdan güvende olma isteği başı çekiyor. Ancak Dünya Altın Konseyi (World Gold Council - WGC)'e göre yatırımcıları altına yönelten yada başka bir deyişle altın fiyatlarını etkileyen 7 neden bulunuyor.

 

Altın fiyatlarını ne etkiler?

 

  • Kurlardaki oynaklık
  • Enflasyon
  • Faiz oranları
  • Tükerici harcamaları ve gelir büyümesi
  • Sistemik ve öngörülemeyen şoklar
  • Kısa dönemli yatırım tercihleri
  • Arza dayalı etkenler
KURLARDAKİ OYNAKLIK

1971'de altın standardı terk edilene kadar, altın alternatif bir para birimi olarak görülüyordu. Her ne kadar artık ABD doları, direk olarak altına çevrilemese de bugün altının para birimi olduğu algısı devam ediyor. Özellikle ABD dolarındaki değer değişikliklerine ters hareket eden altın, oynak kura sahip ülkelerde de servetin korunması nedeniyle tercih ediliyor.

ENFLASYON

Altına olan bakışı en çok etkileyen faktörlerin başında gelen enflasyon, dünyada yatırımcıların gelecek dönemdeki satın alma güçlerine dair beklentilerini etkiliyor. Enflasyon, tüketicilerin bir ürünü bugün mü yoksa yarın mı almaları kararını belirliyor. Satın alma gücünü erozyona uğratan yüksek enflasyon, altına olan talebi de tetikleyerek fiyatları yukarı çekiyor.

FAİZ ORANLARI

Finansal varlıkların fiyatlarının hesaplanmasında kilit etken olan faiz oranları, paranın fırsat maliyetini belirler. Fırsat maliyeti, paranın nakitte tutulmasının ya da değişik yatırım araçlarına konduğunda ne kadar getirebileceğinin bir ölçüsüdür.

Örneğin bir yatırımcı hisse senedine yatırım yaptı. Ancak aynı parayı tahvile ya da mevduata da koyabilirdi. Tahvil ve mevduatta daha az riskli olduğu için daha az getiri sağlayacaktı. Hisse yatırımcısının fırsat maliyeti tahvil ve ya mevduatta alacağı kardır.

Yüksek faizler fırsat maliyetini artırdığı için altına yatırımı olumsuz engelleyebileceği gibi yüksek faiz gerektiren kötü ekonomik ortam da altını daha cazip kılabilir.

TÜKETİCİ HARCAMALARI ve GELİR BÜYÜMESİ

Altına gelen reel talep, elektrik ve yalıtım sektörlerindeki ihtiyaçtan olduğu kadar mücevher, takı, süs gibi ev eşyalarından gelmektedir. Yatırımcıların gelirlerinin artması mücevher olarak altını daha fazla tercih etmelerine yol açarak altın fiyatlarını yükseltebilir. Diğer taraftan sanayide altına artan talep arttıkça, gene fiyatlar yükselecektir.

SİSTEMİK ve ÖNGÖRÜLEMEYEN ŞOKLAR

Piyasaların yapısından kaynaklanan sistemik riskler ve savaş gibi siyasi şoklar altına olan talepte de ciddi dalgalanmalar yaratır. Altının tüm dünyada kolayca paraya çevrilebilmesi de sarı madenin kaos ortamlarında daha fazla talep görmesinde etkili bir neden.

KISA DÖNEMLİ YATIRIMCI TERCİHLERİ

Yatırımcıların psikolojileri de altın fiyatlarında kısa dönemli sert hareketler yaşanmasına neden olur. Altın fiyatlarının yeni rekorlar kırması, haberlerde her gün altın fiyatlarının geldiği seviyenin görülmesi altına yatırım yapmayan yatırımcıları, fırsatı kaçırma heyecanıyla alım yapmaya yöneltebilir. Bu döngü fiyatların daha da yükselmesine yol açar.

Ancak fiyatlarda yaşanan sert düşüşün yatırımcıların elindekileri kaybedecekleri korkusuyla daha çok satmaya yönlendirdiğinde de fiyatlarda yaşanan kayıp derinleşir.

Yatırımcı psikolojisine dayanan bu teknik sebeplerde yatırımcıların gözden kaçırmaması gereken piyasa hareketleridir.

ARZA DAYALI ETKENLER

Emtia olan altın da arz ve talep fazlalıklarına duyarlıdır. Geçen yıllarda Güney Afrika'da altın işçilerinin grev yapması üretimi azaltıp fiyatları etkilemiştir. Arz verilerindeki değişiklikler fiyatlar üzerinde etkili olacaktır.

wsj.com.tr, 01.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.