Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Almanya: ABD'nin büyüme modeli eleştirisine sert yanıt

Almanya: ABD'nin büyüme modeli eleştirisine sert yanıt
 
ABD'nin Almanya'ya yönelik ihracata bağlı büyüme modeli eleştirisini Almanya "anlaşılmaz" olarak niteleyerek sert yanıt verdi.

ABD Hazinesi'nin hazırladığı bir raporda, Almanya'nın ekonomik büyümede ihracata bağımlı olmasının Euro Bölgesi'ni ve küresel ekonomiyi olumsuz etkilediği ifade edilmişti.

Raporda, Almanya'nın iç talebindeki büyüme ise "anemik" olarak nitelenmişti.

Almanya Maliye Bakanı, ekonomide "dengesizlik olmadığını", cari işlemler fazlasının endişe vermemesi gerektiğini söyledi.

Bir ülkenin ihracatı ithalatından büyük olduğunuda cari işlemler fazlası ortaya çıkar.

ABD Hazine raporunda, "Euro Bölgesi'ndeki mali kriz dönemi boyunca Almanya'nın büyük bir cari işlemler fazlası oldu; 2012'de ise bu ülkenin nominal cari işlemler fazlası Çin'den daha büyüktü." denildi.

'Rekabet göstergesi'

Almanya, Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisine sahip ve bölgenin son yıllardaki büyümesinde en büyük pay bu ülkeye ait.

Almanya ihracat sayesinde, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin olumsuz etkilerinden korunabildi.

Almanya bu yıl resesyondan kıl payı kurtulmuş, ikinci çeyrekte ise tüketici ve işletmelerin artan talepleri gayri safi yurt içi hasılanın yükselmesini sağlamıştı.

Fakat ABD Hazine raporunda, Almanya ekonomisinin ihracata bağlı olması ve iç talepteki yavaş büyüme nedeniyle Avrupa'daki büyümenin "dengelenmesini engellediği" ifade edildi.

Raporda, "Bunun sonucu olarak Euro Bölgesi'nde ve dünya ekonomisinde deflasyonist bir eğilim oluştu." deniyor.

Almanya, bu iddiaları reddederek "cari işlemler fazlası, Alman ekonomisinin rekabet gücünün ve Almanya'nın kaliteli ürünlerine küresel talebin göstergesidir" dedi.

BBCTurkish.com, 01.11.2013

Almanya rekor peşinde
Almanya'nın ihracat fazlası ABD'yi kızdırdı. Almanya, Avrupa'nın ekonomik istikrarını tehlikeye soktuğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

ABD yönetimi Almanya'yı aşırı ihracat fazlasından dolayı yeniden eleştirdi. ABD Maliye Bakanlığının Kongre'ye gönderdiği raporda, Almanya'daki ‘kanı çekilmiş' iç konjonktür ve ihracat bağımlılığının Avrupa'nın istikrarını olduğu kadar küresel ekonomiyi de tehdit ettiği belirtildi. Bu dengesizliğin birçok Euro Bölgesi ülkesinin yoğun sorunlarla boğuştuğu bir döneme tesadüf ettiğine de raporda dikkat çekildi. Amerikan yönetimi, Almanya'dan yurt içi talebi teşvik edip Avrupa'yı istikrara kavuşturmasını talep etti. Almanya, aşırı ihracat fazlasından dolayı yıllardır eleştirilmekteydi.

ABD Maliye Bakanlığı'nın Kongre'ye sunulmak üzere hazırladığı raporda, Almanya'nın Euro krizi sırasında da ticaret bilançosunda yüksek fazla verme eğilimini yumuşatmadığına işaret edildi. Yabancı ülkelerle mal, hizmet ve sermaye mübadelesinden kaynaklanan ödemeler dengesi fazlasının da 2012 yılında Çin'i bile gölgede bıraktığına işaret edilen raporda Alman ticaret politikasının Euro Bölgesi'nde ve bütün dünyada deflasyon etkisi yaptığı eleştirisine yer verildi.

Rekor fazla bekleniyor

Haftalık Alman gazetesi Die Zeit'ta çıkan bir habere göre, Almanya, aşırı dış ticaret fazlası nedeniyle Avrupa Birliği Komisyonu tarafından uyarılacak. Buna, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin bundan iki yıl önce kararlaştırılan ‘makro ekonomik dengesizliklerden kaçınma ve dengesizlikleri düzeltme' ilkelerine uymaması gerekçe gösteriliyor. AB direktifinde, üç yıllık ödemeler dengesi fazlası ortalamasının yüzde 6'yı geçmemesi öngörülüyor.

Almanya yıllardır bu oranın üzerinde seyrettiği için Komisyon'un inceleme başlatıp Almanya'yı para cezasına çarptırabileceğine gazetenin haberinde yer verildi. Almanya, hükümet sözcüsü kanalıyla yaptığı açıklamada Brüksel'den uyarı gelebileceğine dair herhangi bir işaret alınmadığını, sadece ödemeler dengesi rakamlarını baz almanın gerçeği yansıtamayacağını duyurdu.

Münih'teki Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (ifo) analizine göre, Almanya bu yıl rekor fazla elde edecek. Enstitü bundan birkaç hafta önce Reuters Haber Ajansı için hazırladığı araştırmada dünya ekonomisindeki canlanmaya paralel olarak ödemeler dengesi fazlasının 200 milyar euroya ulaşabileceği ortaya çıkarılmıştı. 2013 yılının ilk yarısında ise Almanya'nın ödemeler dengesi fazlası 96 milyar euroyu buldu. Bu rakam, ödemeler dengesi fazlasının Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla'nın yüzde 7,2'sine tekabül ettiğini gösteriyor.

Son iki yılda Almanya, ödenmeler dengesi fazlasında dünya rekoru kırmış ve 2012 yılında 238 milyar dolarlık fazla elde etmişti. Aynı yıl Çin 193, Suudi Arabistan ise 165 milyar dolarlık fazla kaydetmişti. Ifo, bu nedenle Almanya'yı ‘dünyanın bir numaralı sermaye ihracatçısı' olarak adlandırıyor.

dw.de, 31.10.2013

ABD'den Almanya'ya sürpriz eleştiri
ABD, ender görülen bir tarzda, Almanya'nın ekonomi politikalarının eleştirdi.

ABD'ye göre Almanya'nın ihracata dayalı büyüme modeli Euro bölgesi ve daha geniş küresel ekonomiye zarar veriyor.

ABD Hazinesi iki yıllık raporunda, Almanya'da iç talebin büyümesinin "anemik" olduğunu söyledi.

Ayrıca Çin parası yuanın "değerinin önemli ölçüde altında" kalmaya devam ettiği görüşünü yineledi.

Rapor daha önce de Çin politikasını eleştirmişti ancak Alman ekonomi politikasına eleştiri nadir bir olay.

Almanya'ya sıradışı eleştiri

Euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya son yıllarda bu bölgede büyümenin önemli itici güçlerinden biri oldu.

Almanya'nın 17 ülkeden oluşan blok için önemi borç krizinden bu yana daha da arttı.

Kriz İtalya ve İspanya gibi diğer büyük ekonomileri çok olumsuz etkiledi.

Almanya ise Avrupa'nın en güçlü ekonomik performanslarından birine sahne oldu.

İhracat gücü bu başarıda anahtar unsurlardan biri olarak görülmekte.

Bu bu yılın başlarında durgunluktan az farkla kaçınıldı.

Ancak 2013 yılının ikinci çeyreğinde GSYİH hem tüketiciler ve hem de işletmelerden gelen taleple yeniden büyüme rotasına girdi.

Analistler, iç talebin artırılmasının Almanya için olumlu olacağını ancak uyguladığı politikaların haksız eleştiriye maruz kaldığını söylüyor.

Bunu yaparak, Çinli ihracatçılara haksız avantaj sağlandığını belirtiyorlar.

Çin parasının değeri ne olmalı?

Çin parasının değerinin düşük tutlması bu ülkenin ihraç ürünlerini yabancı alıcılar için daha ucuz hale getiriyor.

Yuan için daha küresel bir rol arayan Çin ise para üzerindeki konrolünü gevşetme arayışında.

Ama Pekin yuanın değerinde ani ve keskin bir artışın, genel ekonomiye zarar vereceği kanısında.

Yuan Haziran 2010 tarihinden itibaren ABD doları karşısında yaklaşık %12 arttı.

ABD Hazinesi yuanın yükselmekte olduğunu kabul ederken, bu artışın "gerektiği kadar hızlı ya da büyük olmadığını" söyledi.

dw.de, 31.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.