Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Hiç de sudan ucuz değil!

Hiç de sudan ucuz değil!

Yurtdışı kâbusu su fiyatları. Türkiye için 'sudan ucuz' deyimi yerinde kullanılmış. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını geride bıraktığınız anda anlıyorsunuz ki sudan ucuz su için değilmiş.

Bir şişe su için ne kadar ödersiniz? Bir konser ya da oteldeyseniz 50 kuruştan başlar 5 TL’ye kadar çıkar. Peki yurtdışına çıktığınızda ne yaparsınız? Yurtdışında su gibi ucuz deyimi kesinlikle su için kullanılmıyor. Bir çok ülkede su alkolden, ekmekten, meyveden pahalı. Bir ülkede suyun pahalı olması o ülkenin pahalı olduğu anlamına mı geliyor? Bu sorunun yanıtı ise çoğunlukla evet. Avrupa ülkelerinde 2 euroya kadar çıkabilen su fiyatları havalimanlarında 5 euroya zıplıyor. Rusya ise olağanüstü. Bir su için 170 ruble ödeyebilirsiniz. 2 euro yaklaşık 5.5 liraya denk gelirken 170 ruble 10 lira demek. Hele kısıtlı bir bütçeyle çıkılan yurtdışı seyahatleri için kâbus.

TL’ye çevir ucuzsa iç
İngiltere Paund’un değerli olması ülkeyi de suyu da pahalı hale getiriyor. İsveç Kronu karşısında TL’nin değerli olması suya 4 lira verdiğiniz gerçeğini göz ardı etmenizi sağlıyor. Her ne kadar 1 lira 16 ruble olsa da Rusya’daki havalimanında 170 rublelik suyu almak için eliniz cüzdanınıza gitmiyor. Kenya ve Bosna’da ise su fiyatı aynı ülkeler gibi mütevazı. Hem paranız değerli hem de su ucuz karşılanabiliyor. Avrupa ülkeleri tam bir kâbus. 2.55 liradan kafanızda çevirmeye çalıştığınız euro ile her dükkânda su daha bir pahalıymış gibi geliyor. Nerede cent ile satılan su buldunuz o zaman o ülke cennet. Eğer kafayı suya taktıysanız Avrupa’da tek adresiniz Roma olmalı. Onlarca çeşme ve bedava su için.

En büyük oyuncu ABD

Dünyada şişelenmiş su tüketimi 231.7 milyar litreyi, su pazarı ise 30 milyar doları aştı. Son on yılda büyük bir gelişme gösteren su pazarında en büyük oyuncu ise ABD. Dünya satış hacminin yüzde 32,8’lik payı ABD’de. Türkiye ’de sektör 2012’de 3.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Su üretimi 10.3 milyar litreyi geçti.

 

Radikal, 28.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.