Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çağlayan: Ar-Ge’de hala Ar’dayız

Çağlayan: Ar-Ge’de hala Ar’dayız
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye’nin sanayileşmede hedefi yakalayamadığını, Ar-Ge’de ise hala ilk aşamadan ileriye gidemediğini söyledi.

Capital Dergisi tarafından Vodafone Türkiye'nin sponsorluğunda hazırlanan 16. Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması'nın (Capital 500) ödül töreni, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Zafer Çağlayan, "Türkiye'nin geldiği noktada, bu kadar başarıya rağmen, hükümetin bir bakanı olarak sanayileşme konusunda istediğimizi hedefi yakalayamadığımızı paylaşmak istiyorum" dedi.

Çağlayan, “Biz Ar-Ge de hala Ar'da kaldık ilerleyemedik” diye devam etti.

ÖLÇEK SORUNU
Türkiye'de hala ciddi bir ölçek problemi olduğuna işaret eden Çağlayan, "Dünyada cirosu 1 milyar doların üzerinde olan 8 bin şirket var. Türkiye'de ise 1 milyar doların üzeri cirosu olan sadece 30 şirket var. Ölçek konusunu Türkiye'nin muhakkak çözmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle, finansman konusunda gerekli desteğin işletmelere, KOBİ'lere verilmesi; bankacılık sisteminin kendine yeni bir anlayış getirmesi gerekiyor.

Bankacılık sisteminin büyümeyi mi kalkınmayı mı destekleyeceği konusunda karar vermesi gereken bir döneme girmiş durumdayız. Türkiye şimdi büyümeden kalkınma odaklı bir sisteme dönüşüm yapmak mecburiyetinde" ifadelerini kullandı.

SANAYİ VURGUSU

Türkiye'nin kalkınmasının, büyümesinin ve 2023 hedeflerine ulaşmasının yegane yolunun sanayileşmekten geçtiğini vurgulayan Çağlayan, "2023'te 2 trilyon dolar milli gelir içinde ihracatın payının yüzde 25 olmasını hedefliyoruz. Bugün sanayi Gayrisafi Milli Hasılamızın (GSMH) yüzde 16'sına kadar düşmüş. Bu Almanya'da yüzde 29 mertebesinde. Mal ihracatımızın GSMH içindeki payı bizde yüzde 18-19, Almanya'da ise yüzde 41'ler seviyesinde" değerlendirmesinde bulundu.

 'BANKACILIK SİSTEMİNİN BAKIŞINI DEĞİŞTİRMESİ GEREKİYOR'

Bütün teşvik politikalarını sanayileşmenin gelişmesi, Türkiye'nin ithalat yapmak zorunda kaldığı ürünlerin ülke içinde üretilmesini sağlamak üzerine kurduklarını anlatan Çağlayan, diğer taraftan bankacılık sisteminin bakışını ve değerlendirmesini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Çağlayan, "Bankacılık sistemi tüketime ve bu yolla büyümeye vereceği faiz ile üretime ve yatırıma vereceği faizi mutlaka birbirinden ayırması gerekiyor" dedi.

AİLE ŞİRKETLERİNİN ÖMRÜ KISA

Türkiye'de aile şirketlerinin ortalama ömrünün dünya ile kıyaslanmayacak kadar kısa olduğunu belirten Çağlayan, "Şirket bir noktaya geliyor. İşin içine gelinler, damatlar, eltiler vesaire giriyor; bir bakıyorsunuz şirket darmadağın oluyor. Türkiye'deki arazi yapısı böyle. Mendil büyüklüğünde arazi sahipliği var. Şirketlerimizin kendi bünyesinde büyümesi, kümelenmesi ve ortaklık yapısına gitmesi gerekiyor" diye konuştu.

cnbce.com, 24.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.