Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mültecilere bütçede 125 milyon TL ödenek

Mültecilere bütçede 125 milyon TL ödenek
 
Çözüm süreci ile başlayan ortam, savunma harcamalarına yansımadı. Savunma ve istihbarat kuruluşlarının ödeneği, 2014 için önemli oranda artırıldı

MİT’in yılbaşı bütçesi ilk kez 1 milyar lirayı aşarken, Suriye’den yoğun şekilde göçmen alınan bir dönemde kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne de önümüzdeki yıl için 125 milyon liralık ödenek ayrıldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki ilk toplantı Sayıştay krizi ile başladı. CHP’lilerz raporların içeriksiz olduğunu belirterek, “Biz bunları görüşmeyiz” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan 2014 bütçesine göre, savunma ve istihbarat harcamaları önümüzdeki sene artacak. Milli Savunma Bakanlığı’nın 2013’teki (başlangıç bütçesi rakamlarına göre) 20.3 milyar liralık bütçesi 21.8 milyara, İçişleri Bakanlığı’nın 2,8 milyar liralık bütçesi 3.5 milyar liraya, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 5.8 milyar liralık bütçesi 2014’te 6.1 milyar lira olacak.
MSB bütçesindeki 1.5 milyar liralık artışa karşılık, Güneydoğu’da kalkınma için proje yürüten Kalkınma Bakanlığı’nın bütçesindeki artış 56 milyon lirada kaldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesi de 14.7 milyar liradan 16.5 milyar liraya çıkacak. MİT’in 2014 bütçesi de 995 milyon liradan 1 milyar 58 milyon liraya çıkacak. 2012’de 815 milyon liralık harcama yapan MİT’in mali olanakları ilk kez 1 milyar lirayı aşacak.

Göç İdaresi HSYK’yı geçti
Yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak koruma işlerini üstlenen, yeni kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne de 125 milyon liralık ödenek tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün bütçesi Danıştay ve HSYK’yı geride bıraktı.
2014 bütçesinde Çalışma ve Sağlık bakanlıklarının bütçesindeki artış cüzi kalırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesi ise 1,8 milyor liradan 1,3 milyar liraya düştü. Afet ve Acil Durum Yönetimi’nin bütçesi de 927 milyon liradan 839 milyon liraya düştü. Başbakanlık bütçesinde de 166 milyon liralık artış dikkati çekti.

Sayıştay raporları kriz yarattı
Sayıştay raporları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda krize neden oldu. Muhalefet milletvekilleri, pek çok kamu kurumunun Sayıştay’a yeterli bilgi vermediğini ve mevcut raporların geçersiz olduğunu belirterek hükümete sert tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, “Biz, bu raporları görüşmeyiz” dedi. Aslanoğlu, raporların yırtılmasını isteyerek, Ak Partili vekillerin sıralarına bıraktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise raporlardaki eksikliğin teknik geçiş süreciyle ilgili olduğunu savundu.

 
Milliyet, 23.10.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.