Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Temizöz davasında tahliye yok

Temizöz davasında tahliye yok

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz davasında, sanık avukatlarının mahkemenin görevsizlik ve yetkisizlik kararı verip davayı askeri mahkemeye taşıması talebi reddedildi. Suçlamaları kubul etmeyen Temizöz, "Terörün yoğun olduğu bölgelerde faili meçhul cinayetler kaçınılmazdır, örgüt içi infazların yapıldığı bir gerçektir" dedi.

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına bugün başlandı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ce yapılan yargılama, duruşma salonunun dar oluşu nedeniyle 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda başladı.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Atağ, oğlu Tamer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ ise, katılmadı.

Sanıkların kimlik tespitinden sonra sanık avukatları mahkeme heyetinden iddianamenin tamamı yerine özetinin okunmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, avukatların bu talebini reddederken, hazırlanan 104 sayfalık iddianame okunmaya başlandı.

İddianamenin bir bölümünün okunmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası ara verdi. Duruşma, saat 13.15'de yeniden başlayacak.

Duruşmaya, aralarında Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın da bulunduğu 40'a yakın avukat müdahil olarak katıldı. Sanıkları savunmak üzere de 9 avukat hazır bulundu.

Duruşmayı DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Sevahir Bayındır ile yakınlarını kaybetmiş bazı vatandaşlar da izledi.

Duruşma nedeniyle Diyarbakır Adliye binasında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Adliye binası dışındaki araçlar güvenlik nedeniyle kaldırılırken, adliye binasının tamamı ve çevresindeki kaldırımlar dahil güvenlik çemberine alındı.

Ana giriş kapısından bugünlük geçişlerine izin verilmeyen adliye personeli de aramadan geçirilerek binanın yan kapısından içeri alındı.

Cezaevine ait araçlarla getirilen ve binanın arka kapısından içeri alınan sanıklar yargılamanın yapılacağı 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yerinin dar oluşu nedeniyle 1. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna getirildi.

Sanıklar Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Tamer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ'ın yargılanmalarına başlandı. Yer darlığı nedeniyle her sanığın sadece iki yakınının duruşma salonuna girmelerine izin verildi.

Temizöz suçlamaları kabul etmedi

Duruşmada savunma yapan sanık Temizöz, suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Bölgede 1993 ve 1995'li yıllarda görev yaptığı süre boyunca önemli operasyonlara katıldığını ve hep kanunsuzlukların karşısında durduğunu ileri süren Temizöz, "Bölgedeki tüm kanunsuzluklar üzerime fatura edilmeye çalışılıyor. Terör örgütü PKK'nın tehditi altında olan bir muvazzaf subay olarak tahliyemi talep ediyorum" dedi.

PKK'nın 1990'lı yıllarda Şırnak'ın Cizre ilçesini temel üstlenme ve merkez olarak seçtiğini iddia eden Temizöz, bu dönemde teröre karşı hayatı pahasına mücadele ettiğini ifade ederek şöyle konuştu: "PKK, kırsaldaki eylemlerinin yanı sıra şehirde de eylemlerini artırmıştı. Halkı sokağa dökmüş, ölümlere sebebiyet vermiştir. Cizre'de mülki idareye alternatif bir idare kurarak mahalle ve köy komiteleri oluşturmuş, silahlı milisler kullanmış, ilçede otoriteyi sağlamaya çalışmıştır. 1992-93 yıllarındaki Nevruz olaylarında 20'den fazla kişi hayatını kaybetmiştir. Örgüt, halktan silah temin etmelerini istemiş, temin edemeyenlere silah temin etmiş ve evlerinin altına sığınak yaptırmıştır. Sığınaklar, örgüt üyelerince kullanılmıştır.

Cizre o dönemde kovboy filmlerini anımsatan ölü şehre dönüşmüştür. Örgüt, ilçede halk mahkemeleri kurup yargılama yapmış, otoritesini kalıcı kılmak için 6 geçici köy korucusu ve vatandaşı elektrik direğine asmış, korucuların ağzına para koymuştu. Devletin birçok kurumunun faaliyetini etkin olarak yürütemediği bir dönemde ben orada komutan olarak görev yaptım. Her an karakollardan gelecek kötü haberi beklemenin çaresizliği içerisindeydim. Kuşatmayı kıracak çıkış yolu aramaya başladım. Karakolları saldırılara karşı kendilerini savunacakları bir hale getirdim. Onları gece gündüz eğittim. Çünkü PKK'nın direncinin kırılması gerekiyordu. PKK'nın bölgedeki faaliyetlerini tanımaya çalıştım. İfade tutanaklarını inceledim. 3 aşiretin köy korucusu olmasını sağlayarak korucuları ilçe merkezi ve köylerde görevlendirdim."

"Faili meçhul cinayetler kaçınılmazdır"

Sanık Albay Temizöz, savunmasında, o yıllarda bölgede devletin var olduğunu her kesime hissettirmeye çalıştığını ve 1993 yılında Cizre'de yapılan "PKK'yı telin mitingi"nin Türkiye'de bir ilk olduğunu vurguladı.

Bu durumun güvenlik güçlerine moral verdiğini ve Mart 1994'te yapılan yerel seçimlerde Kamil Atağ'ın belediye başkanı seçildiğini, bunun da PKK için prestij kaybı olduğunu belirten Temizöz, "Bir çobanın, bir köylünün belediye başkanı olması bazı kesimleri rahatsız etmiştir" dedi.

O dönemde terör örgütüne karşı yaptıkları çalışmalara da savunmasında yer veren Cemal Temizöz, onlarca PKK'lının, aileleriyle görüşmek suretiyle, teslim olmalarını sağladığını söyledi.

Yaptıkları çalışmalarla Cizre'yi huzura kavuşturduğunu ileri süren Temizöz sözlerini şöyle sürdürdü: "O dönemde mayınlama olmasına rağmen 8 atlıdan oluşan bir tim şeklinde karakollara gittik. Terör örgütüne baskılar yapılarak halk arasında bütünleşme sağlandı. PKK o dönemde ilçe merkezini ve köyleri terk etmek zorunda kalmıştır. 1994'de kaymakamlığa vekaleten baktım. Yardım kampanyaları düzenledim. Yakınları PKK'da olan kişilerin aileleri ile görüştüm. Onlarca PKK'lının teslim olmasını sağladım, ilçeyi huzura kavuşturdum. Terör örgütü hakkımda ölüm kararı alıp suikast timleri görevlendirdi. Terör örgütü, başarısızlığının sorumlusu olarak beni gördü. Terörün yoğun olduğu bölgelerde faili meçhul cinayetler kaçınılmazdır, örgüt içi infazların yapıldığı bir gerçektir."

Temizöz, iddianamede adı geçen tanıklardan Mehmet Nuri Binzet'in ceza evinde DTP'li milletvekilleri ve İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı tarafından ziyaret edildiğini, bunun da davanın siyasi bir zemine çekilmek istenmesinin bir göstergesi olduğunu savundu. Cemal Temizöz, savunmasının sonunda, "Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Adam öldürmeye azmettirmedim. Cizre'de teşekkül oluşturmadım" diye konuştu.

Atağ: "İddialar dedikodudan ibarettir"

Tutuklu sanıklardan Kamil Atağ, dava dosyasında somut delil bulunmadığını savunarak, "İddialar dedikodudan ibarettir. 6 aydır tutukluyum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Sanık Temizöz'ün avukatı, müvekkilinin atılı suçları işlemediğini, terörle mücadelede sembol olan bir kişi olduğunu belirtti. İddia makamı, tanık Mehmet Nuri Binzet'in bir sonraki duruşmada dinlenmesini, gizli tanıklar "Sokak Lambası" ve "Tükenmez Kalem"in de sanık ve taraflar olmadan ifadelerinin alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Eylül 2009 tarihine erteledi.

İddianameden

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianame, sanıkların 765 sayılı TCK'nın "Adam öldürmek", "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları istenmişti. Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Temer Atağ'ın 2, Adem Yakin'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edilmişti.

İddianamede, sanık Albay Temizöz'ün 1993 yılında Cizre'de "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu" savunulmuştu.

"Söz konusu grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı"na yer verilen iddianamede, bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülmüştü.

cnnturk.com, 12.09.09

Albay Temizöz hakim karşısında

Güneydoğu'daki faili meçhullerle ilgili son yılların en önemli davalarından biri Diyarbakır'da başladı. Aralarında Albay Temizöz ve Eski Cizre Belediye Başkanı’nın da bulunduğu 7 sanık için müebbet hapis cezası isteniyor.

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmaları nedeniyle Diyarbakır Adliye binasında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Adliye binası dışındaki araçlar güvenlik nedeniyle kaldırılırken, adliye binasının tamamı ve çevresindeki kaldırımlar dahil güvenlik çemberine alındı. Ana giriş kapısından bugünlük geçişlerine izin verilmeyen adliye personeli de aramadan geçirilerek binanın yan kapısından içeri alındı.

Cezaevine ait araçlarla getirilen ve binanın arka kapısından içeri alınan sanıklar yargılamanın yapılacağı 6. ağır ceza mahkemesinin yerinin dar oluşu nedeniyle 1. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna getirildi.

Sanıklar Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Tamer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ'ın yargılanmalarına başlandı.

Yer darlığı nedeniyle her sanığın sadece iki yakınının duruşma salonuna girmelerine izin verildi.

HERŞEY BİR İHBAR MEKTUBUYLA BAŞLADI
Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ile Eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın yargılandığı davanın yolu bir ihbar mektubuyla açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen mektubun sahibi, eski Başkan Kamil Atağ'ın üvey kardeşi Mehmet Nuri Binzet'ti.

Mektup değerlendirildi, Cizre'de bazı evler ile kuştepe köyünde aramalar, kazılar yapıldı.

Kazılarda kemik parçaları bulundu ancak hepsi hayvan kemiği çıktı.

Savcılık, eski PKK itirafçısı 2 gizli tanığın bilgilerine de başvurdu. Tanıklar, dönemin ilçe Jandarma Bölük Komutanı olan Albay Cemal Temizöz'ü suçluyordu.

İfadesi alınan Albay, Diyarbakır'da çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Soruşturma sonunda Temizöz, eski Belediye Başkanı Atağ ve gizli tanıkların da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında dava açıldı.

İddianamede hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Temizöz'ün, ''Terörle mücadele ediliyor'' görüntüsü altında ''Korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu'' önü sürülüyor.

Grubun, gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı, bazılarını ise öldürdüğü iddia ediliyor.

20 kişinin ölüdürülmesinden sorumlu tutulan sanıklar hakkında 1 ile 9 kez arasında değişen müebbet hapis cezaları isteniyor.

Bu arada, sanıklar yargılanmayı beklerken, davanın tanıkları da ifadeleri geri çekti.

Tanıklar, verilen sözlerin yerine getirilmemesi, baskı iddiaları ve sanık sandalyesine oturtulmaları nedeniyle ifadelerini dikkate alınmamasını istedi.

Ancak soruşturmayı başlatan isim olarak bilinen Mehmet Nuri Binzet, daha sonra avukatları aracılığyla bir açıklama yaptı.

İfadelerini baskı gördüğü için geri çektiğini öne süren Binzet, mahkemede herşeyi anlatacağını söyledi.

ntvmsnbc.com, 11.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.