Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Başörtülü vekile üçlü destek

Başörtülü vekile üçlü destek

İç tüzük değişikliği ile Meclis’te başörtülü vekil için engel kaldırılıyor. AKP, BDP ve MHP’den düzenlemeye destek geldi

Demokratikleşme paketiyle kamu kurumlarında başörtüsü serbestliğinin getirilmesinin ardından Meclis’te İç Tüzük değişikliğine gidiliyor. Söz konusu değişiklikle Meclis’te başörtülü vekilin önündeki engeller kalkacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, İç Tüzük değişikliği için düğmeye bastı. İç Tüzük Komisyonu’nun üzerinde anlaştığı maddeler bayramdan sonra masaya yatırılacak. Bu toplantıda başörtülü milletvekilinin Meclis’e gelmesinin önünü açacak olan değişikliğin de gündeme gelmesi bekleniyor.

AKP’nin yanı sıra başörtülü vekile MHP ve BDP sıcak bakıyor. CHP ise sorunun İç Tüzük değil anayasal mesele olduğunu belirterek çekinceli davranıyor. BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Daniş Beştaş, partisinin başörtüsü konusundaki tutumunun net olduğunu ifde ederek, bunu aynı zamanda kadın özgürlüğü olarak gördüklerini söyledi.

HALK OYUYLA SEÇİLİYORLAR

Beştaş, kamuda da özel yaşamda da insanların kılık kıyafetiyle uğraşmanın doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: “Farklı sosyal kesimlerin farklı inanç gruplarının yaşam tarzının kılık kıyafetinin gündemi uzun süredir çok fazla işgal ettiği görüşündeyiz. Gerçekten bu konudaki yaklaşım özgürlükçü bir yaklaşım olmalıdır. Erkekler aynı düşüncede aynı inançta olmalarına rağmen sadece erkek oldukları, türban gibi bir problemleri olmadığı için kamuda hiçbir engelle karşılaşmadılar. Yani bu engel sadece kadınlara çıkarıldı. Sonuçta Meclis’e gelecek kadın veya şahsiyet, halkın oyu ile seçilecektir yani halk onu bilerek, tanıyarak gerek düşüncesine, gerek inançlarına, gerekse siyaset tarzına oy veriyor. Bunu türbanla eşitlemek doğru değil. Bu yüzden başörtülü bir milletvekili seçilirse o da diğer vekiller gibi Meclis’te yerini alır.” İç Tüzük toplantısına CHP adına girecek olan Grup Başkanvekili Engin Altay ise toplantının amacının başörtüsü olmadığına işaret etti. Gelirse de böyle bir düzenlemenin anayasaya aykırı olacağını söyledi.

ANAYASAYA AYKIRI

Altay “Bu toplantı daha önce kurulan İç Tüzük Komisyonu’nun üzerinde anlaşamadığı 22 madde ile ilgili. Ancak bu toplantı sanıyorum biraz amacından ve ekseninden sapıyor gibi. Toplantının amacı türban meselesi değil. Anayasanın başlangıç metninin 5’inci paragrafı ortadayken olmaz. Kamuda türban serbestisi de bence aynı şekilde anayasaya aykırıdır. Türban konusu gündeme gelirse öncelikle partinin yetkili organlarının alacağı karar çerçevesinde bizim bir tavrımız olur” dedi.

MHP’DEN TAM DESTEK

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, İç Tüzük’ün yeniden düzenleneceğini ve başörtüsünü serbest bırakan değişikliğe parti olarak bir tepkilerinin olmayacağını söyledi.
 

Taraf, 16.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.