Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Küresel servette gelişen ülkelerin utancı

Küresel servette gelişen ülkelerin utancı

Gelişen ülkelerde en üst servet diliminde olan, yani milyarder olan kişi sayısı, gelişmiş ülkelerden daha fazla.

Credit Suisse’in yıllık Küresel Servet raporu yayımlandı. Serveti bir milyon dolar ve üzerinde olan kişi sayısı 2012’de 28.5 milyon kişiden 2013’te 31.5 milyon kişiye ulaşmış. Türkiye’de de 2012’de 84 bin 212 kişi olan bu sayı, 2013’te 102 bin 550 kişiye ulaşmış. 2011’de bu sayının 98 bin 470 kişi olduğunu not düşelim.

Küresel Servet raporu, milyoner sayısından çok küresel servet dağılımındaki dengesizliği gözler önüne seriyor aynı zamanda. Yetişkin nüfus dağılımı ile servet paylarını gösteren tablo bunu açıkça ortaya koyuyor. Çin ve Hindistan küresel nüfusun yüzde 37.85’ini oluştururken, küresel servetin sadece yüzde 10.71’ine sahipler. En uçta ise Kuzey Amerika geliyor, nüfusun yüzde 5.71’i küresel servetin üçte birine sahip; müthiş bir adaletsiz dünya tablosu.

Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki milli gelir ve yaşam koşulları açısından uçurum malum. Ama rapordan öyle utandırıcı bir tablo çıkıyor ki; gelişen ülkelerin yüz kızartıcı bir tablosu bu aynı zamanda. Utandırıcı olan durum şu; servet dilimlerine göre kaç kişinin bulunduğunu gösteren tablolarda, gelişen ülkelerde en üst servet diliminde olan, yani milyarder olan kişi sayısı, gelişmiş ülkelerden daha fazla. Örneğin 1 milyar dolar serveti bulunan kişi sayısı, nüfusu 80 milyon olan dünyanın 4. büyük ekonomisi Almanya’da 45 kişi iken, 78 milyonluk dünyanın 17. büyük ekonomisi Türkiye’de de 40 kişi! Kimi bu sayı ile sevinebilir; ama neden tabana yayılmadı diye üzülelim, bu tabloyu yaratan nedenlere kafa yoralım.

Üç büyük gelişen ülke, Türkiye, Brezilya ve Hindistan’daki dolar milyarderi kişi sayısı, küresel ekonominin devleri Japonya ve Britanya’daki dolar milyarderi sayısını üçe katlıyor.

Gelişen ülkelerin servet dağılımı fotoğrafı bize şunu söylüyor: Bu ülkelerin zenginliği, 1 ila 5 milyon dolarlık servet sahiplerinin üzerinde yükseliyor. Almanya’da 1.5 milyon, Fransa’da 2 milyon, Japonya’da ise 2.5 milyon kişi yer alıyor bu ‘tabanda’. Japonya’da 1 milyon dolar üzeri serveti olan her 155 bin kişiden biri milyarder iken, Almanya’da her 35 bin kişiden biri dolar milyarderi. Türkiye’de ise 2 bin kişiden biri milyarder. Türkiye, diğer gelişen ülkeler içinde de en kötü fotoğrafı veriyor; Brezilya’da 4 bin kişiden biri, Hindistan’da ise 3 bin kişiden biri milyarder. Gelir dağılımımız gibi ‘ultra zenginlik’ bile dengesizlik içeriyor. Herhalde küresel çapta servet dağılımına ‘Nasıl bir dünya?’ diye sorarken, gelişen ülkelerin vergi reformu ve yolsuzlukla mücadele başta olmak üzere yapısal reformlara neden ihtiyaçlarının olduğunun yanıtı bu göstergeler.

İyi bayramlar.

 

Uğur GÜRSES

Radikal, 14.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.