Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > IMF: ABD borç krizi resesyona neden olur

IMF: ABD borç krizi resesyona neden olur

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD’deki borç krizinin küresel ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Lagarde, Amerikan televizyonuna verdiği mülakatta ABD’deki borç krizinin ‘dünya ekonomisinin zarar görmesine’ neden olabileceğini söyledi.

ABD, Perşembe gününe kadar borç tavanının aratılması konusunda fikirbirliğine varamazsa ABD Hazine Bakanlığı’nda yeterli fon kalmayacak.
Senato’nun Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleri, haftalar sonra ilk kez Cumartesi günü borç krizini görüşmek için bir araya geldi.
Muhabirler, uzlaşıya dair henüz belirgin bir işaret olmadığı görüşünde.
ABC televizyon kanalının ‘Meet the Press’ adlı programına konuk olan IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD’nin borç tavanını Perşembe gününe kadar artırması gerektiğini söyledi.
Lagarde, “Eğer bu seviyede bir aksama, belirsizlik ve ABD’nin anlaşmasına dair bir güven eksikliği olursa bu, tüm dünyanın büyük zarar göreceği anlamına gelir ve biz de yeniden resesyona sürüklenme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Dünya Bankası da uyardı
ABD borç krizinin çözümsüzlüğüne ilişkin endişelerini dile getiren liderlerden biri de Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim.
Jim Yong Kim, hükümetin borç krizi nedeniyle ABD’nin “çok tehlikeli bir dönemden yalnızca birkaç gün uzaklıkta” olduğu uyarısında bulundu.
Kim de Lagarde gibi Amerikalı liderleri, Perşembe gününe kadar borç tavanının artırılmaları konusunda uyardı ve uzlaşı sağlanamamasının ‘felaketle sonuçlanabileceğini’ söyledi.
Jim Yong Kim, “Son güne [Perşembe’ye] yaklaştıkça krizin etkisi özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok daha büyük olacak” dedi.
Washington’da Dünya Bankası’nın yıllık toplantısında konuşan Jim Yong Kim, ABD’nin harekete geçmemesinin, ‘faiz oranlarının yükselmesine, güven kaybına ve büyümenin yavaşlamasına yol açacağını’ söyledi.
Kim, “Eğer anlaşma sağlanmazsa bu, gelişmekte olan ülkeler için felaket olabilir. Gelişmiş ekonomiler de büyük zarar görür” diye konuştu.

Obama ve Cumhuriyetçiler anlaşamıyor
BBC muhabiri Andew Walker’a göre diğer ülkelerin maliye bakanları ABD’nin krizi çözeceği görüşünde. Fakat bakanlar, huzursuzluğa sebep olan bu durumun en kısa sürede çözülmesini istiyor.
ABD Başkanı Barack Obama, borç tavanının kısa vadeli artırılması önerisini “alışveriş döneminde akıllıca olmayacağı” gerekçesiyle reddetmişti.

Borç tavanının yükseltilmesi konusunda Kongre’de 1 Ekim’e kadar uzlaşı sağlanamaması nedeniyle ABD’de bazı kamu kuruluşları kepenk kapatmıştı.
Yüzbinlerce kamu çalışanı evlerine gönderilmiş, resmi dairelerin de kapıları kapatılmıştı.
Cumhuriyetçiler, Obama’nın sağlık reformuna karşı çıktıkları gerekçesiyle bütçeyi de onaylamayı reddediyor.
ABD Hazine Bakanı Jack Lew, hükümetin kepenk kapattığı her yeni bir gün ekonomik büyüme de yüzde 25 gerileme kaydedildiği uyarısında bulundu.
Mayıs ayı verilerine göre mevcut borçlanma limiti 16,699 trilyon dolara çıktı.
Amerikan JP Morgan Bankası Başkanı Jamie Dimon da, Cumartesi günü yaptığı açıklamada borç krizinin küresel ekonomiyi de etkileyebileceği uyarısında bulunmuştu.
 

BBCTurkish.com, 14.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.