Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Boruyu Balyoz kararı dolduracak

Boruyu Balyoz kararı dolduracak

Poyrazköy’de toprak altından çıkan LAW silahlarını da kapsayan 85 sanıklı davaya, Yargıtay’ın Balyoz’da onadığı hapis cezalarının emsal olması bekleniyor

Yargıtay’ın 361 sanıklı Balyoz davasında verdiği karar Poyrazköy dosyasına ışık tutacak. Gölcük, Kafes, Amirallere Suikast ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) dosyalarının birleştiği Poyrazköy davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın Balyoz kararını isteyecek. Poyrazköy’deki kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin 85 sanıklı Poyrazköy davası, gayrimüslimlere yönelik suikast planlarının olduğu “Kafes”, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç ile dönemin donanma komutanı Eşref Uğur Yiğit’e yönelik suikastle ilgili “Amirallere Suikast” ve örgüte yeni üyeler kazandırdığı iddia edilen “ÇYDD” dosyasıyla bir arada görülüyor. Davada, aynı zamanda Balyoz sanığı olan Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Koramiral Kadir Sağdıç, Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ve Binbaşı Kemalettin Yakar da yargılanıyor.


DÖŞEME ALTINDA BALYOZ BELGELERİ

Ergenekon örgütüne üye olmakla suçlanan Poyrazköy sanıklarının Balyoz dosyasıyla da bağlantısı bulunduğu iddia ediliyor. Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yapılan aramalarda döşeme altından, aralarında Balyoz davasına konu olan belgelerin de bulunduğu dokuz çuval belge çıkmıştı. İstihbarat Şube Müdürü olan Binbaşı Kemalettin Yakar, “Yer sıkıntısı nedeniyle döşeme altına belgelerin yerleştirildiğini ancak dava konusu dijital belgeleri ilk defa gördüğünü” iddia etmişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz davasıyla ilgili kararının gerekçesinde söz konusu Gölcük belgelerine de yer verdi: “Balyoz Harekât Planı belgeleri, aynı zamanda Gölcük Donanma Komutanlığı’ndaki İstihbarata Karşı Koyma biriminin parkelerinin altında ve Eskişehir’deki Hakan Büyük’ün evinde çıktı” dedi. Gölcük’te yapılan aramalara ilişkin Yargıtay, bütün aramaların ihbar üzerine hukuka uygun ve kayıt altında yapıldığını belirtti.

KARARI İSTEYECEK

Poyrazköy davasında yargılanan diğer sanıklar da dosya konusu mühimmat ve dijital belgelerin kendilerine ait olmadığını ve bunların polis ya da çeteler tarafından yerleştirildiğini iddia etmişlerdi. Ancak Yargıtay, Balyoz kararında “Belgeler zaten sanıkların kendi alanlarında, askerî bölgede” ifadeleriyle sanıkların söz konusu iddialarına cevap verdi. Yargıtay’ın Balyoz kararında sanıkların iddialarına verdiği cevaplar, diğer mahkemelerde yapılan savunmaların değerlendirilmesine ışık tutacak. Bu kapsamda, Poyrazköy davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, “üst mahkeme” olan ve kararları içtihat olma özelliğini taşıyan Yargıtay’ın kararını isteyecek.


İlker Başbuğ, “Bunlar boru” demişti

ERGENEKON soruşturması kapsamında firari sanık Bedrettin Dalan’a ait İstek Vakfı’nın Poyrazköy’deki arazisinde yapılan kazılarda aralarında LAW silahlarının da bulunduğu çok sayıda mühimmat ele geçirilmişti. Bunun üzerine dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, düzenlediği basın toplantısında LAW silahlarıyla ilgili “Bunlar boru” tabirini kullanmıştı. Poyrazköy dosyasında, Koç müzesinin kalabalık olduğu bir sırada bombaların patlatılacağına dair planlar da yer aldı.


Gayrimüslimleri “Kafes”e alma planı

POYRAZKÖY davasıyla birleşen Kafes Eylem Planı’yla ilgili iddianamede ise, gayrimüslimlere yönelik kaos planları yer aldı. Planlarla mevcut hükümetin özellikle dış politikada yalnızlaştırılmasının hedeflendiği iddia edildi. İddianamede, Rahip Santoro, Hrant Dink cinayetleri ve Malatya Zirve Yayınevi katliamından “operasyon” diye söz ediliyordu. Kafes belgeleri, Levent Bektaş’ın ofisinde yapılan aramalarda ele geçirilmişti.


“ÇYDD ‘Ergenekoncu’ yetiştirecek...”

POYRAZKÖY davasıyla birleşen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddianamede ise, ÇYDD tarafından hayata geçirilen Ata Evleri Projesi’yle, Ergenekon örgütüne yeni üyeler kazandırmanın hedeflendiği anlatıldı.


Amirallere suikast...

POYRAZKÖY’LE birleştirilen ve “amirallere suikast” olarak bilinen davanın sanıkları ise Ergenekon’un Karargâh Evleri yapılanmasında yer almak, uyuşturucu madde bulundurmak ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek gibi suçlamalarla yargılanıyorlar.

 

Taraf, 13.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.