Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonomistler: MB, IMF'nin önerisiyle politika değiştirmeyecek

Ekonomistler: MB, IMF'nin önerisiyle politika değiştirmeyecek
Uluslararası Para Fonu IMF, geçen hafta yayınladığı Türkiye raporunda, yerli talebe bağlı ekonomik toparlanmanın cari açık ve enflasyonu artırıcı baskı yaptığını söyleyerek, para politikasının önceliğinin enflasyon olması gerektiğinin altını çizdi. The Wall Street Jounral'a konuşan ekonomistler ise Merkez Bankası'nın bu önerileri dikkate almayacağını belirtti.

Standard Bank gelişen piyasalar ekonomisti Tim Ash, bugün müşterilerine gönderdiği notta yakın gelecekteki seçim takvimi nedeniyle Merkez Bankası'nın bunları gerçekleştirmesinin zor olacağını ve "politikalarda sıkılaştırma daha az bir büyüme oranının kabul edileceği anlamına" geleceğini belirtti.

IMF'nin yayınladığı önerilerde mali politikaların harcamalar azaltılarak sıkılaştırmaya gidilmesi önerilirken, önerilenlerin dış fonlama gereksinimini azaltırken enflasyonda da düşüş sağlayacağı belirtildi. Böylelikle de küresel portföy dengelenmesi sırasında sermaye kaçış riskinin de ciddi derecede azalacağı belirtildi.

Merkez Bankası konuyla ilgili yorum yapmadı.

Finansbank başekonomisti İnan Demir de dünyada gevşek likidite koşullarından çıkış yaşandıkça Merkez Bankası'nın politikalarının normalleşmesinin normal olduğunu söyledi. "IMF önerilerinin TCMB politikalarında bir değişikliğe neden olması ihtimalini düşük görüyorum" diye ekliyor Demir.

Reel politika faizlerinde, özellikle de haftalık repo oranında değişim olmadan enflasyonun hedef seviyelerine getirilmesi zor olabileceğini belirtildi.

Para politikasının başarısının enflasyon ve beklentilerin çapalanmasına bağlı olduğunu belirten IMF, mevcut çatının karmaşık ve çok fazla hedefinin olduğunu belirtti. Ortamın daha da zorlaşması durumunda piyasanın duyduğu güveni azalttığı ve bu politikaların anlaşılırlığının azalacağı da belirtildi.

Global Source Partners'tan Dr. Murat Üçer, IMF'nin şu anda Türkiye için sadece danışmanlık yapacak konumda olduğunu, Merkez Bankası'nın bu önerileri dinlemek yada dinlememek hakkı olduğunu belirtti. "Benim de katıldığım üzere Merkez Bankası sıkılaştırmalı ve basitleştirmeli" diyen Üçer, Merkez Bankası'nın politikalarını IMF'nin önerisiyle değiştirmeyeceğini de ekledi.

Artan borçla Türkiye'nin yüzde 4-5'lik büyüme oranını korumakta zorlanacağını da belirten IMF, yapısal reformlara önem verilmesi gerektiğini söyledi.

IMF'nin açıklamalarının yabancı yatırımcıları çok etkilemeyeceğini belirten Ash, sorunların şu an çözülmemesi durumda ileride daha da büyüyebileceğini belirtti:

"IMF'nin perspektifinden tehlike, şu anki aşırı ısınma devam ederse ekonomide daha sert bir iniş yaşanabilir. Örneğin döviz kurunda daha sert bir düzeltme ve sonucunda da daha yüksek faizler görülebilir"

wsj.com.tr, 07.10.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.