Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Derviş: Dolarda 2 liranın üstü Türkiye'nin yararına

Derviş: Dolarda 2 liranın üstü Türkiye'nin yararına
Brooklyn Institution Başkan Yardımcısı Derviş, doların 2 liranın üzerinde olmasının Türkiye'nin yararına olduğunu belirterek, "Türkiye'nin yarışçı kura ihtiyacı var" dedi.

Brooklyn Institution Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, CNBC-e yayınında Berfu Güven'in sorularını yanıtladı.

Türk Lirası'nın dolar karşısında gördüğü 2 seviyesini değerlendiren Derviş, "Bence 2 seviyesinin kritik olarak kabul edilmesinin bir anlamı yok. 2 neticede bir rakam. 1,98 iyi de 2 olunca neden önemli oluyor. Bence psikolojik bir hareket bu. 2yi çok önemsememek gerekir" diye konuştu.

2'NİN ÜSTÜ TÜRKİYE İÇİN İYİ OLUR

Derviş, kurun seviyesiyle ilgili olarak "Dalgalanma olacak. 2'nin altında da olabilir. Üstüne de çıkabilir ama bence 2'nin üzerinde olması Türkiye için iyi olur" dedi.

DAHA YARIŞÇI KURA İHTİYAÇ VAR

Merkez Bankası'nın kur tahminlerine yönelik açıklamalarıyla ilgili konuşan Derviş, "Güçlü bir Merkez Bankamız var. Ama bu her yaptığıyla hem fikir olacağım anlamına gelmez. Türk Lirası hala biraz değerli. Yüzde 6 büyüyen bir Türkiye'nin daha yarışçı bir kura ihtiyacı var" dedi.

2013 yılının tüm dünya için birçok gelişmeyi beraberinde getirdiğini ifade eden Derviş, özellikle yükselen piyasalar için ciddi gelişmeleri beraberinde getirdiğini kaydetti. 

MAYIS SONRASI RÜZGAR TERS DÖNDÜ

Derviş, "Sadece Türkiye için değil bütün dünya için farklı bir yıl oldu. Mayıs'a kadar müthiş bir hava yaşandı. Ama sonrasında Fed'den gelen açıklamalarla çalkalanmalar yaşandı. Hindistan, Türkiye bu durumdan etkilendi. Ama sonra geçti. Fed de bu tahvil satın almayı sonlandırmayı en azından Aralık ayına bıraktı. Açıklamalardan sonra herkes biraz nefes aldı" dedi.

KIRILGANLIĞI YENMEMİZ LAZIM

Derviş şöyle devam etti: "Ben bunu biraz abartılı buluyorum. Finans piyasaları çok inişli çıkışlı. Şu bir gerçek cari açığınız çok büyük olunca, bunu sıcak parayla kapattığınızda hep bir kırılganlık olur. Maalesef Türkiye bu kırılganlığı henüz tam yenemedi. Cari açık yüzde 5-10 makası içinde değişiyor. Büyüme düşünce cari açık düşüyor, yükselince artıyor. Bunu aşamadık hala. Bu bir kısır döngü. Kırılganlığımızı yenmemiz lazım."

10 YILLIK YAPISAL SIÇRAMA YAPILMALI

Cari açığa çözüm olarak Türkiye'nin her on yılda olduğu gibi yapısal bir sıçrama yapması gerektiğini ifade eden Derviş, "Önemli yatırımlar yapıldı. Büyüme de sağlandı. Ama 2009 krizinde en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Sanıyorum artık yapısal bir sıçrama yapılması lazım. Teknolojiyi daha fazla kullanan, katma değerin daha geniş olduğu bir yapıya sahip olunması lazım. İhracat yapıyoruz ama bunun içinde Türk payı düşük çok az. Türk emeğini öne çıkaran işlerin yapılması lazım" dedi.

Derviş Türk emeğinin daha fazla dahil edilmesi için gerekli olan şeyleri şöyle sıraladı: "Güven önemli, vergi sistemi önemli, kur önemli. Yani burada aslında aşırı ithalat talebi oluşmasında TL'nin aşırı değerli olmasının payı var. Dolayısıyla önümüzdeki on yılda kurun yarışmacı olması ve yarışmayı özendirmesi çok önemli. Tabii kısa vadede sorun yaratıyor. Eğer dövizle borçlandıysanız dövizin yükselmesini istemezsiniz."

YÜZDE 4 BÜYÜME ZOR OLUR

Derviş büyümeyle ilgili olarak, “Bu yıl yüzçde 3'ün üzerinde olur diye düşünüyorum, yüzde 4 zor olur. Gelecek yıl ve sonraki yıllar Türkiye ortamına bağlı, seçimler var. Hoşgörü eksikliği var siyasi söylemde. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcıya güven vermek gerekiyor. Doğru politikalar uygulanırsa önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin yüzde 6 büyüme potansiyeli var” diye konuştu.

ABD'DE BÜYÜK KRİZ BEKLEMİYORUM

Derviş, ABD ekonomisindeki son gelişmelerle ilgili olarak da konuştu ve “Büyük bir kriz beklemiyorum. ABD'de hükümet kitlendi. Ama tabii ABD'de eyalet hükümetleri çok önemli olduğu için günlük yaşamı o kadar çok etkilemiyor. Siyasi kutuplaşma aşırı düzeye ulaşırsa ki ABD'de ulaştı, umarım Türkiye'de ulaşmaz. O zaman ekonomiye ciddi etkileri oluyor. ABD'deki olay sanırım çözülecek. Ama hoş bir şey değil” dedi. 

cnbce.com, 03.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.